Stichting Marechaussee Contact

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Laptopverbod is security theater

Geplaatst op: 27-3-2017

Het verbod dat de VS vorige week instelde om laptops, tablets en andere elektronica op bepaalde vluchten naar de Verenigde Staten in de handbagage mee te nemen is niet alleen "security theater", maar ook een serieus beveiligingsrisico omdat derden fysieke toegang tot de apparaten kunnen krijgen. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Volgens de burgerrechtenbeweging moet de maatregel mensen een veilig gevoel geven, terwijl het niets doet om de veiligheid echt te verbeteren. Daarnaast introduceert het een nieuw beveiligingsrisico. Door de laptop als ruimbagage in te checken kunnen overheidsfunctionarissen ongevraagd toegang tot de machine krijgen.
"Als iemand fysieke toegang tot je apparaat heeft verdwijnen bijna alle digitale beveiligingsgaranties. Gegevens kunnen voor een later moment worden gekloond. Als je gegevens versleutelt kun je de hoeveelheid data die worden achterhaald beperken, maar je kunt niet voorkomen dat er spyware of nieuwe hardware wordt geïnstalleerd", zegt Danny O'Brien van de EFF. Via de software kunnen vervolgens toetsaanslagen worden gemonitord of op afstand toegang worden verkregen. Volgens O'Brien zijn de Amerikaanse autoriteiten niet transparant over hun beslissing. Het is dan ook onduidelijk welke bescherming de maatregel gaat bieden, gaat O'Brien verder. "Het is met name onduidelijk wat het veiligheidsvoordeel is om het verbod tot een bepaald aantal luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden te beperken." De EFF roept dan ook op tot meer transparantie en wil dat er sterke juridische maatregelen komen om het doorzoeken van apparaten aan banden te leggen.

Bron: Security.nl


Einde aan 18 jaar KFOR

Geplaatst op: 25-3-2017

Met een korte vlagceremonie beëindigden 4 militairen op 24 maart 2017 de Nederlandse deelname aan de NAVO-vredesmacht Kosovo Forces (KFOR). Bijna 18 jaar geleden was het wel anders; toen begonnen ruim 2.000 zwaarbewapende Nederlandse militairen de missie onder heftige omstandigheden. De Defensiekrant ging terug naar enkele hotspots uit de roerige beginperiode om te zien hoe het er nu voorstaat.

“KFOR … Ik weet het nog als de dag van gisteren. De verslagen Serviërs reden het land uit. Overal zag je verwoesting. In boomgaarden hingen valstrikken van handgranaten en in huizen lagen verkoolde lichamen” Luitenant-kolonel Ronald Bier was in juni 1999 commandant 105 Brugcompagnie, onderdeel van 1 Geniehulpcomagnie.

Ook veel leden van de KMar hebben aan deze missie deelgenomen.

Klik hier om het artikel in de Defensiekrant te lezen.


Eerste contactmiddag van 2017

Geplaatst op: 24-3-2017

Oorkonde Roel GrasOp donderdag 23 maart jl. hebben we onze eerste contactmiddag van dit jaar gehouden in de Dependance van het Marechausseemuseum te Buren. Ongeveer 80 personen hebben aan deze bijeenkomst deelgenomen. Het was voor Gerrit Reloe als voorzitter van de commissie reünies en contactdagen het eerste evenement dat hij heeft mogen organiseren. De dag verliep tot volle tevredenheid van een ieder. Sommigen zagen elkaar pas na 40 jaar weer terug. Tijdens deze reünie heeft de voorzitter afscheid genomen van Roel Gras. Roel heeft vanaf 1995 tot 2016 de SMC-bijeenkomsten georganiseerd, in totaal ongeveer 120 à 140 evenementen. In 2008 heeft hij voor zijn inzet voor de SMC een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Zijn gezondheidstoestand heeft er helaas toe geleid dat hij zijn werkzaamheden voor onze stichting moest beëindigen. De voorzitter onderstreepte de dank voor zijn inzet met een oorkonde en een kistje met geestrijk vocht. Zijn echtgenote Bep heeft hem al die jaren geholpen, zij kreeg een fraai boeket, zo ook zijn dochter Jolanda die hem met name de laatste jaren heeft bijgestaan. Met een voortreffelijk buffet werd de middag afgesloten, tegen 19.00 uur keerde een ieder tevreden huiswaarts. Een fotoimpressie van deze dag, gemaakt door de heer H. de Heus, kunt u hier bekijken.


De Koninklijke Marechaussee 175 jaar, jubileumjaar

Geplaatst op: 24-3-2017

De Koninklijke Marechaussee 175 jaar, jubileumjaar


Hoofdmacht naar Litouwen

Geplaatst op: 23-3-2017

De hoofdmacht van de Nederlandse militairen voor de zogeheten enhanced Forward Presence (eFP) van de NAVO in Litouwen is vanmorgen vertrokken. Meer dan 100 militairen stapten op Vliegbasis Eindhoven in het vliegtuig.

Eindhoven Vliegbasis - verscheping troepen mrt17

De Nederlandse eenheid maakt in 2017 deel uit van de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. Met het sturen van deze troepen onderstreept de NAVO de solidariteit met de Baltische staten en Polen. Het zware Nederlandse materieel, zoals Boxer-pantserwielvoertuigen, CV90-infanteriegevechtsvoertuigen, vrachtwagens en containers is dinsdag aangekomen in de haven van het Litouwse Klaipeda. In totaal levert Nederland 270 militairen.

Multinationale bataljons
De zogeheten eFP bestaat uit 4 multinationale bataljons. De militairen zijn afkomstig uit verschillende NAVO-landen. De bataljons worden gestationeerd in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Het multinationale bataljon waarvan de Nederlandse eenheid deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en heeft Rukla als thuisbasis. Ook eenheden van Noorwegen maken er deel van uit. België verzorgt het transport. Eerder deze maand gingen de voertuigen per schip naar Litouwen.

Door het zorgwekkende optreden van Rusland, besloot de NAVO vorig jaar juli tot het sturen van extra militairen naar de Europese oostgrens. De NAVO wil met deze maatregelen schending van het NAVO-verdragsgebied voorkomen en de bondgenoten in het oosten van Europa geruststellen. Op dit moment zijn 18 landen onderdeel van de eFP.

De maatregelen zijn niet alleen defensief, proportioneel en in lijn met internationale afspraken, maar tonen ook de solidariteit binnen de NAVO.

Bron : defensie.nl


Marechaussee arresteert mensensmokkelaars in Hoek van Holland

Geplaatst op: 23-3-2017

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond in Hoek van Holland een 50-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur aangehouden, verdacht van mensensmokkel.

HvH ferry aug16Bij een vrachtwagen die geparkeerd stond op een ferry, klaar voor de overtocht naar Engeland, sloeg een speurhond aan. Voor de Marechaussee een reden om deze vrachtwagen verder te onderzoeken. In het vrachtgedeelte werden twee personen aangetroffen. De Marechaussee heeft de vrachtwagen chauffeur aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Hij is inmiddels in verzekering gesteld. Naar de identiteit van de twee gesmokkelden wordt een onderzoek ingesteld.

Afgelopen zaterdag 18 maart heeft de Marechaussee in Hoek van Holland een 30-jarige Albanees aangehouden met een valse Italiaanse identiteitskaart. Een 62-jarige Italiaan die hem begeleidde is aangehouden voor mensensmokkel. Deze 62-jarige verdachte is inmiddels in bewaring gesteld.

Eerder die week werden er in Hoek van Holland ook al twee personen aangehouden voor mensensmokkel. Dinsdag 14 maart werd een 54-jarige man uit Amsterdam samen met een 30-jarige Oekraïense vrouw gearresteerd door de Marechaussee. Ze worden ervan verdacht twee Oekraïense vrouwen met valse Roemeense identiteitskaarten naar Engeland te willen smokkelen. Ook deze verdachten zijn in bewaring gesteld.

De Marechaussee doet verder onderzoek naar alle drie de zaken, onder leiding van het Openbaar Ministerie Rotterdam.

Bron : kmar


Andere nieuwsberichten:

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!