Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Terugblik Reünie KMar-recherchebijstand Amsterdam

Geplaatst op: 25-4-2017

Enkele oud-rechercheurs van de KMar-bijstand organiseren in samenwerking met de ‘Senioren Politie Amsterdam’ deze reünie om weer in contact te komen met collega’s uit de periode 1975-1995.

Het volledige verslag op onze reüniepagina 13 april 2017

SMC


MIVD screent nu ook buitenlandse partners

Geplaatst op: 25-4-2017

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gaat zelf onderzoeken of buitenlandse partners van defensiepersoneel een veiligheidsrisico vormen. Hiermee wil de dienst ervoor zorgen dat een liefje uit Peru, Indonesië of Servië niet meer automatisch einde loopbaan betekent. De MIVD doet bijvoorbeeld navraag op een universiteit wanneer een partner daar recent heeft gestudeerd. De onderzoeken zullen worden gedaan in landen waarmee Nederland geen officiële inlichtingenrelatie heeft. In de praktijk is dat een bijzonder groot deel van de wereld.

Tot vorig jaar gold dan de stelregel dat bij gebrek aan informatie een militair op zijn best een beperkte Verklaring Geen Bezwaar kon krijgen. Vaker volgde weigering of intrekking, wat het einde van de militaire loopbaan betekende omdat voor de meeste functies geheime info essentieel is. Het kwam de MIVD en daarmee minister Hennis op felle kritiek van rechters te staan. Ze vonden deze werkwijze te lomp en te weinig rekening houden met individuele gevallen.

Bron: De Telegraaf


Politie gaat smartphonedata beter analyseren

Geplaatst op: 25-4-2017

telefoon-feb15De Nederlandse politie gaat samenwerken met wetenschappers om de data op in beslag genomen smartphones beter te analyseren. Dat meldt Trouw. De politie start hiervoor het project Politielab. Twee universiteiten, de Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica doen hieraan mee. Binnen het nieuwe Politielab zullen de komende maand drie onderzoekers worden aangenomen. Deze drie mensen worden door de politie gefinancierd.

Politielab werkt aan software waarmee met een druk op de knop een samenvatting kan worden gemaakt over data van alle in beslag genomen apparaten bij een onderzoek. Daarbij wordt gekeken naar relaties en afwijkende patronen in de uitgelezen gegevens. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken naar locatiegegevens in afbeeldingen. Door te kijken of foto’s van twee smartphones rond dezelfde tijd en op dezelfde locatie zijn gemaakt, kan de software concluderen dat de telefoonbezitters samen waren.
 
Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering en cybercrime van de politie, zal de nieuwe software niet ongericht worden ingezet. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat een smartphone niet zonder toestemming volledig mag worden uitgelezen bij een onderzoek. Daarbij kan namelijk een bijna compleet beeld van iemands leven ontstaan. Er moet daarom toestemming worden gevraagd aan een officier van justitie of rechter-commissaris.

Volgens Van der Plas gaat Politielab voornamelijk helpen bij het doorgronden van uitgelezen data. Data die versleuteld op een telefoon is opgeslagen, is met de nieuwe software nog steeds niet uit te lezen.

Bron: NU.nl


Rusland na terrorisme grootste dreiging voor Nederland

Geplaatst op: 24-4-2017

De pogingen van Rusland om Nederland, Europa en de NAVO te destabiliseren zijn zo ernstig dat ze na terrorisme gelden als het grootste veiligheidsrisico voor het Westen. Dat zegt directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) generaal-majoor Onno Eichelsheim maandag 24 april tijdens de presentatie van het jaarverslag van de MIVD. De dienst waarschuwt voor de toegenomen hybride oorlogsvoering, de verbetering van de Russische militaire capaciteiten en de fors toegenomen cyberdreiging. Volgens Eichelsheim willen de Russen hun invloed in de voormalig sovjetstaten met een Russisch sprekende bevolking terug. "Om dat doel te bereiken zal Moskou alles inzetten, ook militaire middelen", aldus de MIVD-baas. De dienst constateert dat de Russen steeds verder gaan in hun hybride oorlogsvoering. Daarbij moet gedacht worden aan het verspreiden van valse informatie.
Als voorbeeld haalt Eichelsheim nepnieuws aan dat in de nasleep van de MH17-ramp door de Russen is verspreid, maar ook recenter in Litouwen waar het onjuiste bericht werd verspreid dat een Duitse NAVO-soldaat een vrouw had verkracht.
 
De MIVD ziet ook dat Rusland technologisch enorme stappen heeft gezet. De federatie is in staat hoogwaardig militair materieel te fabriceren en te exporteren, maar het ook zelf te gebruiken zoals in Syrië. Daar strijdt Rusland aan de kant van president Bashar al-Assad tegen rebellenbewegingen en IS. "Er is in het verleden bagatelliserend gedaan over de Russische krijgsmacht, maar dat beeld is na de inzet van Rusland in Syrië wel veranderd", aldus Eichelsheim. Daar hebben de Russen laten zien het vermogen te hebben snel te kunnen opereren, maar ook dat hun eenheden het buiten de eigen landsgrenzen lang kunnen volhouden.

Volgens de MIVD is niet alleen de conventionele militaire capaciteit verbeterd, ook op het gebied van digitale oorlogsvoering roeren de Russen zich. Zo heeft de dienst geconstateerd dat er pogingen zijn ondernomen door Rusland, maar ook China, om militaire informatie te stelen. Of dat gelukt is, kan de MIVD niet zeggen. Ook ziet Eichelsheim dat Rusland pogingen onderneemt om westerse verkiezingen te saboteren. Een voorbeeld hiervan is de Russische hack van het team van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. Volgens Eichelsheim bestaat er een "gerede kans" dat er ook gepoogd is de Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden.

De MIVD-baas ziet het als een belangrijke taak om een antwoord te formuleren op het verspreiden van onjuiste informatie. Een panklaar antwoord heeft de dienst nog niet. Hoe Nederland optreedt tegen de mislukte hackpogingen is niet bekend. Eichelsheim wist wel te melden dat de dienst binnen de Nederlandse krijgsmacht die zelf militaire cyberaanvallen kan uitvoeren, nog in oprichting is.

Bron: NU.nl


Ga goed voorbereid op reis

Geplaatst op: 23-4-2017

De Koninklijke Marechaussee geeft met deze film advies over het reizen in deze drukke periode. Bij het bekijken van deze film ziet u op uw scherm ook eventuele andere interessante KMar-gerelateerde films.

Bron: KMar


KLM slaat weer alarm

Geplaatst op: 23-4-2017

KLM is opnieuw verontrust over de toegenomen drukte op de nationale luchthaven Schiphol. Volgens de luchtvervoerder laat Schiphol meer vluchten toe dan het aankan. De infrastructuur is daar niet op toegerust, waardoor lange wachttijden ontstaan. KLM kwam een maand geleden al met een brandbrief over de expansiedrift van de luchthaven op de proppen. Die brief is nu weer actueel, omdat het de afgelopen dagen extreem druk is op Schiphol. KLM zegt het hart vast te houden voor de zomer. ,,De hele infrastructuur is er niet op berekend.''

Het aantal vluchtbewegingen in 2020 is overigens begrensd op 500.000 per jaar. KLM: ,,Daar gaan we in dit tempo dus snel naartoe.'' Een woordvoerder wil niet vooruitlopen op het scenario dat Schiphol over de maximale vluchten heen zal gaan. Volgens de KLM is dat 'een heel complex verhaal'. Volgens de KLM dreigt het spaak te lopen op het vliegveld. Schiphol heeft volgens de vervoerder besloten de beschikbare capaciteit tot 2020 in een keer vrij te geven, waardoor het aantal vliegbewegingen is gegroeid met 500.000 per jaar. Omdat de infrastructuur van de luchthaven hier niet op berekend is, ontstaan er volgens KLM deze zomer, net als vorig jaar, grote verstoringen op Schiphol. KLM zegt als grootste gebruiker van Schiphol veel last te ondervinden van deze 'ongebalanceerde aanpak'.

Volgens de KLM moet, naast het inzetten van extra marechaussee, onder meer het bagage afhandelingssysteem dringend worden verbeterd en uitgebreid. Het systeem is nu niet berekend op de verwachtte hoeveelheid bagage. Daarnaast is de capaciteit van de taxibanen volgens de KLM lager dan de vraag, dit leidt tot wachttijden aan de gate met vertragingen tot gevolg. De vliegmaatschappij heeft zelf ook maatregelen genomen. Extra uitzendkrachten worden opgeleid, zodat ze direct inzetbaar zijn wanneer nodig. Een quick respons team haalt de vlucht alvast binnen (docking), zodat passagiers snel kunnen uitstappen. Een deel van de vliegtuigen dat van een gate vertrekt, wordt eerder al schoongemaakt en gecaterd zodat ze de gate zo kort mogelijk bezet houden. Handbagage wordt vaker ingecheckt in de vertrekhal met minder oponthoud aan de gate tot gevolg. Daarnaast worden extra tankwagens en laders ingezet.

Schiphol deelt de zorgen over de paspoortcontroles en speelt de bal door naar een nieuw kabinet. Die moet snel geld beschikbaar stellen voor extra capaciteit bij de Koninklijke Marechaussee. Wat de andere punten betreft stelt Schiphol 'in gesprek te zijn' met de KLM.

Bron: AD, De Stentor, andere media


Noot: zie ook het onderschrift bij het vorige artikel.


Andere nieuwsberichten:

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!