Vakbond bezorgd over inademen fijnstof militairen Mali

Gepubliceerd op: 28-7-2014

De vakbond voor Defensiepersoneel AFMP vreest dat Nederlandse militairen ziek worden van fijnstof in Mali. Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in Mali veel slechter is dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie als maatstaf hanteren.

Afbeelding verwijderdDe Nederlandse militairen verblijven in het kamp Castor in de Noord-Malinese stad Gao. Professor Pierre Ozer van de Universiteit Luik doet al twintig jaar onderzoek naar de luchtkwaliteit in West-Afrika. Ozer heeft ook het woestijnstof in Gao geanalyseerd: “Noord-Mali is een van de gebieden met de hoogste concentratie fijnstof ter wereld.”

“In het droge seizoen, als het extreem droog is, is de gemiddelde concentratie fijnstof 30 tot 40 keer hoger dan in Amsterdam. Tijdens zware zandstormen hebben we hoeveelheden stof gemeten die 200 maal hoger zijn dan het hoogste niveau dat in Europa als acceptabel geldt”, aldus Ozer   

Longproblemen veteranen Golfoorlog
De AFMP maakt zich zorgen over de gezondheid van de Nederlandse militairen in Mali omdat Amerikaanse veteranen uit de Golfoorlog terugkeerden met longproblemen. De omstandigheden in de woestijn van Irak lijken sterk op die in Mali.  

Kapitein Mark Lyles werkt voor de Amerikaanse marine en waarschuwt al meer dan tien jaar voor de gevaren van fijnstof. Lyles is hoofd van de afdeling die wetenschappelijk onderzoek doet naar de gezondheid van Amerikaanse militairen. Mark Lyles en zijn team hebben woestijnstof uit Irak geanalyseerd en de zieke militairen onderzocht.

Mark Lyles: “Ik denk dat blootstelling aan microdeeltjes in de lucht op het niveau dat mijn team en ik hebben gedocumenteerd extreem gevaarlijk is. Het kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen”.

Stofmaskers
Volgens het ministerie van Defensie is er is op dit moment geen reden om ongerust te zijn over de effecten van fijnstof in Mali. Personeel dat veel met stof in aanraking komt krijgt standaard stofmaskers verstrekt en sinds januari worden structureel metingen uitgevoerd om de situatie goed te volgen.

De vakbond AFMP wacht al weken op de meetgegevens van de stofanalyse uit Mali maar die geeft Defensie niet vrij. De AFMP wil de militairen niet blootstellen aan onnodige risico’s en wil daarom de uitzendduur verkorten van zes naar maximaal drie maanden.

Bron : eenvandaag.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief