794 kilo cocaïne onderschept in haven Den Helder

Gepubliceerd op: 26-1-2015

Na een controle door de Koninklijke Marechaussee heeft de Douane vorige week woensdag in Den Helder 794 kilo cocaïne met een groothandelswaarde van ruim 28 miljoen euro onderschept. Een 27-jarige man uit Amsterdam is door de Douane aangehouden en overgedragen aan de FIOD. De verdachte is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

De marechaussees zagen woensdagnacht rond een uur een zilveren bestelbus rijden. Het viel hen op dat de bus langzaam en voorzichtig door de bochten reed, waarbij overmatig werd geremd. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee besloten de bestuurder van de bus een stopteken te geven en hem een blaastest te laten doen.

Afbeelding verwijderdScheepsafval
Vanwege de verdachte omstandigheden vroegen zij de verdachte of ze in de laadruimte van de bus mochten kijken. Daar troffen zij tien tot twintig vochtige, in folie gewikkelde balen aan. De balen waren donker van kleur. Verdachte verklaarde dat het ging om samengeperst scheepsafval en wilde de pakketten niet open maken. De medewerkers van de Marechaussee hebben de Douane ingeschakeld.

Sporttas
Nadat het tape en folie door de douane van de balen verwijderd was, kwam er een zwarte sporttas tevoorschijn. In de sporttas lagen diverse pakketten gewikkeld in zwarte tape en doorzichtig folie. Bij het opensnijden van het bovenste pakket kwam wit poeder tevoorschijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om cocaïne gaat.

Diezelfde avond werd er door bemanningsleden van een boot die in de haven van Den Helder lag een sporttas met daarin twintig pakketten en vier losse in plastic verpakte pakketten met vermoedelijke cocaïne aangetroffen in het water.

De FIOD onderzoekt onder leiding van het Landelijk Parket of de twee vondsten met elkaar te maken hebben.

Bron : om.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief