Extra aandacht voor kindontvoeringen

Gepubliceerd op: 4-7-2015

Afbeelding verwijderdDe marechaussee controleert tijdens de vakantieperiode extra op alleen reizende ouders met een kind. De controles moeten voorkomen dat een kind, tegen de wil van een van de ouders, wordt meegenomen naar het buitenland. Vorig jaar zijn er 247 kinderen naar het buitenland ontvoerd.

De marechaussee raadt alleen reizende ouders aan voor de vakantie een toestemmingsformulier te laten ondertekenen door de ouder die thuis blijft. Het formulier is niet verplicht, maar het voorkomt oponthoud op het vliegveld, zegt de marechaussee. Zonder toestemming mag een kind Nederland niet uit.

"Wanneer kinderen eenmaal in het buitenland zijn, is het ontzettend lastig om ze terug te halen", zegt directeur Coskun Çörüz van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). "Maar 20 tot 25 procent van de ontvoerde kinderen keert op termijn terug."

Het is de tweede keer dat het IKO in samenwerking met de marechaussee aandacht vraagt voor kinderontvoeringen.
 
Haags Kinderbeschermingsverdrag

Coskun Çörüz zegt dat "voorkomen beter is dan genezen", omdat het niet makkelijk is om een kind dat al in het buitenland is, terug te halen. Daarbij maakt het ook nog een verschil of een land het Haags Kinderbeschermingsverdrag heeft ondertekend. In dat verdrag hebben verschillende landen afgesproken dat een kind, zonder tussenkomst van een rechter, teruggestuurd kan worden. Maar het verdrag biedt "geen garantie op succes", zegt Çörüz. Volgens de directeur is het soms makkelijker een kind terug te halen uit een land waar geen verdrag mee is.
 

Coskun Çörüz spreekt tegen dat vooral vaders een kind ontvoeren. 70 procent van de kinderen wordt namelijk ontvoerd door de moeder. Vaders zijn in 27 procent van de gevallen betrokken en 3 procent van de ontvoeringen komt voor rekening van een ander familielid. Bij de verdragslanden worden de meeste kinderen naar Duitsland ontvoerd, gevolgd door België, Marokko, Groot-Brittannië en Turkije. Bij de niet-verdragslanden staat Suriname bovenaan, gevolgd door Curaçao en Egypte.

Bron: NOS en diverse media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief