. Wie komen in actie bij een terroristische aanval in Nederland?

Gepubliceerd op: 29-11-2015

Politie en leger verkeren in verhoogde staat van paraatheid om een terreuraanslag zoals in Parijs af te slaan. Welke eenheden moeten in actie komen als het in ons land echt misgaat?

1. Welke dienst is verantwoordelijk om Nederland te beschermen bij terroristische aanvallen?

Daarvoor bestaat de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie. Deze bestaat uit verschillende onderdelen, afkomsitg van de politie, de KMar en de krijgsmacht, allemaal uitgerust met pistool, (automatische) pistoolmitrailleurs en snelle gepantserde auto’s.

De afdeling Arrestatieteams bestaat uit zo'n 150 man, verdeeld over zes teams. AT'ers volgen een 16-weekse opleiding en een 1-weekse specialistische rijopleiding. Ze moeten fysiek sterk zijn, in teamverband kunnen werken, over een 'uitstekende actie-intelligentie' beschikken en flexibel zijn.

2. Hoe worden die op dit moment ingezet?

Een standaard AT-eenheid bestaat uit acht man en een commandant. Maar nu delen ze zich op in kleinere groepjes. Sinds de aanslagen op het Franse satirische blad Charlie Hebdo in januari zijn deze groepen constant paraat om bij ernstig geweld meteen in actie te kunnen komen, zowel in de grote steden als in de rest van het land. Ze vormen de zogenoemde Rapid Response Teams (RRT). Bij een terreurmelding kunnen ze direct op het gevaar af en hoeven ze zich niet eerst te verzamelen, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. Ook de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee levert mensen voor deze Rapid Response Teams.

3. Wat doen onze diensten verder anders vanwege de terreurdreiging?

De Luchtmobiele Brigade van de Landmacht wordt ingezet om de marechaussee te helpen bij grenscontroles. In alle tien politieregio’s van Nederland is er dag en nacht een team van 50 ME’ers paraat. Voorheen was dat alleen in de regio’s Amsterdam en Den Haag het geval.

4. Wie bewaakt onze gebouwen?

Speciaal hiervoor heeft de marechaussee een nieuw onderdeel opgericht. Het zogenoemdeAfbeelding verwijderd Eskadron Hoog Risico beveiliging (HRB) bewaakt gebouwen waar sinds vorig jaar, op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), extra bewaking en beveiliging plaatsvindt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Tweede Kamer, het Binnenhof en gebouwen van joodse instellingen.

Dit onderdeel moet uit zes pelotons van ieder 60 man gaan bestaan. Het eerste peloton is nu actief. Eind dit jaar is het tweede peloton paraat en volgend jaar worden de volgende pelotons opgeleid. Deze marechaussees zijn getraind om op te treden in gevaarlijke situaties met zwaardere wapens: ze trainen nu met de Colt C8-karabijn en moeten zich kunnen weren als ze vijanden met kalasjnikovs tegenkomen. 

5. Hebben ze die zware wapens ook altijd bij zich?

De marechaussee zegt daarover: "De marechaussees zijn getraind en geoefend in het gebruik van zowel handvuurwapens als in zwaardere wapens. Afhankelijk van relevante dreigingsanalyses wordt bepaald hoe onze mensen worden ingezet. De huidige inzet wordt continu geëvalueerd. Hoe onze mensen kunnen ingrijpen gaan we om operationele redenen niet vertellen."

6. Hebben we nog andere eenheden voor gevaarlijke situaties?

Naast de Rapid Response Teams kent de DSI nog de kleine afdeling Interventie (bij elkaar 19 mariniers, politiemensen en leden van de marechaussee), die als eerste wordt ingezet bij dreigende aanslagen en beschikt over geweren waarmee nauwkeuriger geschoten kan worden, ook door bepantsering heen. Deze eenheid kan ook uitrukken als er een risico is dat een verdachte zichzelf opoffert of bij een nucleaire, biologische of chemische dreiging.     

Ook is er nog de Unit Expertise en Operationele Ondersteuning  (UE&OO), waar acht mensen bij zitten. Deze eenheid heeft scherpschutters, die tegenstanders op lange afstand kunnen uitschakelen.

7. Wie staan er klaar als het écht uit de hand loopt?

Voor grootschalige en moeilijke terreursituaties is er ook nog de M-Squadron Marsof (Marine Special Operations Forces). Dat zijn supergetrainde mariniers die in de zwaarste en gevaarlijkste omstandigheden kunnen worden ingezet. Dit is de oudste en grootste antiterreureenheid van Nederland, opgericht in 1973. Ze hebben een groot arsenaal aan wapens. De eenheid is onder andere bekend van de treinkaping bij De Punt in 1977. We zagen ze voor het laatst in Nederland in actie bij de beveiliging van verschillende tunnels in 2001, na de aanslagen van 11 september in de VS. (Noot redactie: de oudste antiterreureenheid was de ELAS. later BBEK genoemd. Deze uit de KMar en KL samengestelde eenheid is opgericht in oktober 1972. In 2007 is deze eenheid opgeheven)

Bron : rtl4

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief