Hennis en Dijkhoff bezoeken Griekenland

Gepubliceerd op: 9-12-2015

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff waren gisteren en vandaag in Griekenland voor een werkbezoek. Dat stond in het teken van de migratieproblematiek, de Frontex-operaties en het aanstaande Nederlandse EU-voorzitterschap (vanaf 1 januari 2016).

De minister en staatssecretaris bezochten op uitnodiging van de Griekse Defensieminister en vergezeld door de Commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Harry van den Brink, onder meer de Griekse eilanden Chios en Agathonisi. Daar zagen ze de impact van de grote instroom van vluchtelingen en illegale immigranten uit onder meer Syrië, Afghanistan en Iran. Het drietal ontmoette er ook Nederlanders die werkzaam zijn in de Frontex-operaties.

Op Chios wordt momenteel 1 van de 5 hotspots ingericht waar vluchtelingen worden geïdentificeerd en geregistreerd. Dijkhoff onderstreepte het belang van de snelle inrichting hiervan: "zonder goede registratie van asielzoekers hebben Europese maatregelen als herplaatsing geen zin." Op het eiland komen gemiddeld 1.000 vluchtelingen per dag aan.

Impact op EU

"Europa heeft te maken met de grootste vluchtelingenstroom sinds de Afbeelding verwijderdTweede Wereldoorlog. Met impact op alle EU-lidstaten. Een beter voorbeeld van een grensoverschrijdend probleem is er niet", zei Hennis over de gevolgen van migratieproblematiek voor het aanstaande EU-voorzitterschap. "Het is daarom belangrijker dan ooit dat we samen in actie komen. We moeten als Europa reageren op de hoge instroom van illegale migranten en vluchtelingen. Er is behoefte aan effectievere samenwerking en ondersteuning.”

Verder vindt de minister dat naast acties op korte termijn ook de aanpak van de grondoorzaken van de migratie moeten worden blijven aangepakt. Zoals bij conflicten in Irak, Syrië, Afghanistan en Noord-Afrika. “Maar ook door bijvoorbeeld training en advies in het bestrijden van georganiseerde  criminaliteit in de landen van herkomst.”

Frontex

Het EU-agentschap Frontex ondersteunt lidstaten met onder meer operatie Poseidon bij het bewaken van de EU-buitengrenzen. Nederland vindt dat deze bewaking op korte termijn moet verbeteren. Griekenland vroeg de EU vorige week om hulp bij de grens met de Voormalige Joegoslavische Republiek van Macedonië. 

Volgens staatssecretaris Dijkhoff is dat ‘een goede eerste stap.’ Frontex assisteert de Griekse autoriteiten vanaf deze week met extra personeel.

Het kabinet streeft uiteindelijk naar opvang van vluchtelingen in veilige landen in de regio. De afspraken met Turkije vormen een mooi begin vinden Hennis en Dijkhoff.

Afbeelding verwijderdBijdrage Nederland

Nederland leverde in 2015 een bijdrage aan onder meer Frontex-operatie Poseidon. Een Dornier kustwachtvliegtuig surveilleerde 2 periodes boven de Middellandse Zee om de illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa in kaart te brengen. Ook is 4 maanden een RHIB (patrouillevaartuig) met bemanning ingezet vanaf het Griekse eiland Chios. Marechaussees met patrouillevoertuigen ondersteunden het hele jaar bij de Grieks-Bulgaarse grens. Zowel de Dornier als het varende materieel dragen in geval van nood bij aan zoek- en reddingsactiviteiten.

Inzet voor Frontex

Onder het gezag van het ministerie van Veiligheid en Justitie coördineert de Koninklijke Marechaussee de Nederlandse inzet voor de operaties en andere activiteiten van Frontex. Het personeel en materieel wordt ingezet op basis van instructies van de Griekse autoriteiten.

Ook in 2016 draagt Nederland weer volop bij aan de Frontex-operatie, met onder meer marechaussees en een patrouillevaartuig van de Koninklijke Marine.

Bron : rijksoverheid

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief