Extra marechaussee op Schiphol voor paspoortcontrole

Gepubliceerd op: 22-4-2016

Er komen zo'n 85 extra marechaussees op Schiphol. In de drukke vakantieperiode komen daar nog eens 50 man bij om de wachtrijen bij de paspoortcontrole te beperken. Voor een deel worden nieuwe marechaussees aangetrokken, het andere deel komt van andere plekken in het land, melden Haagse bronnen aan de NOS. 

Vandaag begint in een deel van het land de meivakantie. Schiphol vreest voor lange wachtrijen en heeft een paar weken geleden al gewaarschuwd voor het personeelstekort bij de Marechaussee. 

Terreurdreiging
Topman Nijhuis van Schiphol zegt dat hij dringend behoefte had aan een oplossing. Ook luchtvaartmaatschappijen hebben zich bij die oproep aangesloten. 

Afbeelding verwijderdDe luchthaven is blij met de toezegging van het kabinet voor extra marechaussee-capaciteit op Schiphol. "We blijven met elkaar in gesprek om te zien of dit voldoende is voor een structurele oplossing", zegt een woordvoerder.

De druk op het korps is flink toegenomen sinds de verscherpte veiligheidsmaatregelen vanwege de terreurdreiging van kracht zijn.

Bovendien is een deel van de marechaussee in het buitenland actief. Zo helpen Nederlandse marechaussees in Griekenland bij het bewaken van de grenzen en de registratie van vluchtelingen. In februari zei het kabinet dat er nog eens 250 tot 300 man extra naar Griekenland gaan.

Complexe puzzel
Het kabinet is zich bewust van de gevolgen van het personeelstekort voor de doorstroming van de vakantiegangers op Schiphol. De marechaussee houdt zich daar niet alleen bezig met de algemene beveiliging, maar ook met de paspoortcontrole.  

Minister Hennis, onder wie de marechaussee valt, zei dat er sprake was van een complexe puzzel. Staatssecretaris Dijkhoff wilde een paar weken geleden nog niets toezeggen. Hij zei toen dat hij nog met Schiphol in gesprek was.

Het kabinet benadrukt dat de verschuiving van het personeel geen gevolgen heeft voor de kwaliteit van de grensbewaking en de veiligheid op de luchthavens. "De aanslagen in Brussel, waaronder op de luchthaven Zaventem, tonen dat onverminderde alertheid en waakzaamheid is geboden," staat in een brief die staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer stuurt. "Er zal voortdurend een balans moeten worden gezocht tussen 'mobiliteit'en 'veiligheid'.

lees meer...

Bron : nos.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief