Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Een laatste groet aan luitenant-generaal Meines (video)

Geplaatst op: 4-1-2017

Een moment van weemoed en vooral ook dankbaarheid als de rouwstoet van de onlangs overleden luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines stapvoets langsrijdt. Nabestaanden, actieve militairen en veteranen hebben deze dinsdagmiddag zo hun herinneringen aan de man die niet alleen een verzetsheld was, maar ook aan de wieg stond van het Nederlandse veteranenbeleid.

Ted Meines SMC dodenwacht P,Klijn

De dodenwacht bij de kist van luitenant-generaal Meines

Eer bewijzen
Militairen en oudgedienden uit het hele land waren speciaal naar de Legerplaats bij Oldebroek (’t Harde) gereisd om tijdens een openbaar rouwbeklag afscheid te nemen van Meines, die 24 december op 95-jarige leeftijd is overleden.

"Hij was een echte troepenman, diepgelovig en met een enorme drive", zegt Cees de Veer, die in zijn tijd als Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht nauw met de 'veteranenoudste' samenwerkte. "De generaal was aardig en charmant, maar ook een echte doordouwer. Hij ging tot het gaatje voor zijn mannen."

Waardig afscheid
Actief dienende militairen en meer dan 150 veteranen vormden een erehaag langs de route van de rouwstoet. De kist van generaal Meines stond op een omgebouwd affuit van een 25-ponder kanon. "Het was een waardig afscheid", zegt Sonja Meines, dochter van de luitenant- generaal. "Ik ben blij dat veteranen de kans hebben gekregen om afscheid te nemen. Mijn vader hield van ‘zijn’ mannen."

Ted Meines affuit

Kameraad
"De generaal heeft veel voor ons betekend", vertelt Riemer Lap, oudgediende van de Bosnië-missie. "Hij heeft ervoor gezorgd dat veteranen een stuk zorg en erkenning kregen."

Meines liet zelden of nooit verstek gaan bij officiële gebeurtenissen. "Ted was er altijd", zegt Gerard Hendriks, president van veteranenclub Royal Canadian Legion. "Het was een inspirerende man. Als hij een toespraak gaf, was de zaal muisstil. Ik herinner hem als een kameraad voor alle veteranen."

Livestream uitvaartdienst
De uitvaartdienst vindt 5 februari in besloten kring plaats in Zoetermeer. Geïnteresseerden kunnen de plechtigheid wel volgen via de livestream op het kanaal van Defensie op YouTube. Deze duurt van 13.30 tot 16.00 uur.

Lees meer en bekijk video 

Bron : defensie.nl

Ted Meines SMC dodenwacht naschrift redactie SMC


Namens de Stichting Marechaussee Contact (SMC) was een delegatie aanwezig in het ere-couloir langs de route nat De Knobbel, na eerst voorgeoefend te hebbeb met 150 veteranen waaronder Gele Rijders uit 't Harde. Vervolgens fungeerde de delegatie als één van de 15 dodenwachten van 16.30 tot 16.45 uur. De delegatie bestond uit Stan Klijnhout (Cdt), Frans Meijer, Dirk van Harten en Jaap Gatsma. 

Ook SMC-er Peter Klijn, in zijn hoedanigheid vice-voorzitter VP, maakte maakte deel uit van één van de dodenwachten.


Andere nieuwsberichten:

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!