Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

'Militairen Mali overleden door fout in ontstekings-mechanisme mortier'

Geplaatst op: 12-3-2017

Het ongeluk waarbij twee Nederlandse militairen in juli van 2016 tijdens een missie in Mali om het leven kwamen, werd veroorzaakt door een fout in het ontstekingsmechanisme van de mortieren. 

Mali verl. tot 2017 350Door de fout zou een van de mortieren al in de afvuurpijp ontploft zijn. De Koninklijke Marechaussee heeft deze bevindingen gedeeld met nabestaanden. Bronnen zeggen tegen RTV Noord dat het ongeluk het gevolg was van een productiefout van de mortieren en dat de militairen zelf niets verwijten valt.

Het onderzoek dat de de Koninklijke Marechausse deed is gebaseerd op filmbeelden die gemaakt zijn tijdens de oefening waarbij de militairen om het leven kwamen. De inhoud van het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee is niet openbaar gemaakt. Het ministerie van Defensie kan niet op de berichtgeving ingaan. 

Ook het ministerie van Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doen onderzoek naar het ongeluk. Het Openbaar Ministerie (OM) besluit naar aanleiding van alle onderzoeksconclusies of het eventueel overgaat tot vervolging. 

Nederlandse bijdrage
Bij het ongeval in Mali kwamen een 29-jarige sergeant der eerste klasse en een 24-jarige korporaal om het leven. Zij leverden een bijdrage namens Nederland aan de operatie Minusma. Nederland leverde in totaal zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

Door: NU.nl   


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!