Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Nederlandse militairen laten per ongeluk geweer afgaan op missie

Geplaatst op: 14-3-2017

Uitgezonden Nederlandse militairen hebben verschillende keren ongewild schoten gelost door fouten. Het gaat bijvoorbeeld om schoten in de slaapkamers en op de schietbaan. 

wapentrainingOok is een aantal keer ongecontroleerd geschoten bij het ontladen van de wapens bij terugkeer op de militaire kampen. Militairen vergeten vaak dat er na het verwijderen van een magazijn van een wapen nog een kogel in de kamer zit. Als zij de trekker overhalen, wordt deze kogel afgeschoten.

In Mali bij de VN-missie vielen de meeste ongewilde schoten, gevolgd door Afghanistan en Irak.

De cijfers zijn opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra en verstrekt door het ministerie van Defensie. Het gaat om de periode van februari 2016 tot en met februari 2017.

Schiphol
Volgens de krant vonden er ook tientallen incidenten plaats met per ongeluk afgevuurde wapens op Schiphol. Dit gebeurde vooral op de opleiding van de Koninklijke Marechaussee. In totaal zou het gaan om 47 ongewilde schoten.

Diekstra verzamelde de afgelopen jaren vaker dit soort cijfers. Het aantal incidenten zou volgens De Telegraaf in de meest recente periode met een kwart zijn gedaald ten opzichte van 2015.

Bezuinigingen
Diekstra stelde in augustus 2015 dat een toename van het aantal incidenten mede te wijten was aan de bezuinigingen van Defensie. Trainingen zouden nog maar weinig echte 'schietmomenten' kennen. Hierdoor zouden soldaten niet vertrouwd kunnen raken met hun vuurwapen.

Het ministerie liet toen in een reactie weten dat de betrokken militairen die in de jaren daarvoor ongewild schoten hadden gelost hierop waren aangesproken.

Bron : nu.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!