Eer voor Irak- en Afghanistan-militairen

Gepubliceerd op: 17-3-2017

"Aangetreden militairen, U allen blonk uit in flexibiliteit, professionaliteit en samenwerking. A job well done." Zo complimenteerde Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp meer dan 200 militairen die in Irak en Afghanistan dienden. De week reikte hij hen in Steenwijk de Herinneringsmedaille Internationale Missies uit.

Afbeelding verwijderd"Mannen en vrouwen, u heeft allemaal uw land gediend. In beide missies hebben we niet direct te maken met gevechtsacties, maar dat maakt ze niet minder lastig. Je moet immers altijd alert zijn,  mocht er wat gebeuren. En als er wat gebeurt, moet je die knop ook in je hoofd om kunnen zetten", aldus Middendorp. Kern van beide missies is volgens hem het brengen van veiligheid en stabiliteit.

In Irak steunen de Nederlandse militairen met de internationale coalitie, Iraakse en Koerdische strijders. "Zij bevrijden hun land van de wreedheden van ISIS en kunnen zo hun land weer veilig en stabiel maken. Dat helpt ons hier ook. ISIS raakt immers ook onze samenleving en rechtstaat. De aanslagen in onze Europese steden en het gevaar van terugkerende strijders, zijn hiervan voorbeelden", aldus Middendorp.

"U leerde Koerdische strijders essentiële skills en drills, zoals het opereren onder vijandelijk vuur en het met dekkingsvuur weer terugpakken van het initiatief. En u leerde hen basisvaardigheden zoals gericht schieten, wonden verzorgen, of explosieven onschadelijk te maken. Want ook die lessen zijn daar van levensbelang."

Lees verder... 

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief