Meer politiemedewerkers met salaris boven Wet normering topinkomens

Gepubliceerd op: 29-3-2017

Het aantal politiemedewerkers met een inkomen boven de WNT-norm groeit. De lijst over 2016 telt 24 grootverdieners (meer dan een ministerssalaris van 179.000 euro), tegen zeven in 2015.

De Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) moet ervoor zorgen dat mensen met een publieke taak niet meer dan een ministerssalaris verdienen. Voor 2016 werd €179.000 euro vastgesteld als maximale vergoeding. De politie verwacht dat hun aantal volgend jaar opnieuw hoger zal zijn, maar kan hier weinig tegen doen. Volgens de politie is de ontstane situatie een gevolg van afspraken uit de cao 2015-2017.

Topverdiener is al jaren adviseur en oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten. Inclusief pensioenbijdragen en een lang geleden afgesproken bijdrage aan zijn woning kreeg hij vorig jaar ruim 267.000 euro.

Dat is fors meer dan de 148.000 euro van korpschef Akerboom die in maart 2016 aantrad. De scheefgroei duidt erop dat de huidige WNT van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) niet goed werkt voor de politie.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) had de stijging verwacht maar vindt het "geen fraai beeld". "We normeren topinkomens in de publieke sector niet voor niets." Blok vindt het daarom goed dat Plasterk heeft gewerkt aan een nieuwe wet om deze situaties in de toekomst te voorkomen. Formeel voldoet de organisatie aan alle regels van de WNT. De leden van de korpsleiding zoals Akerboom mogen als ‘topfunctionarissen’ niet meer verdienen dan een minister. Zij voldoen daaraan of vallen nog onder een wettelijke overgangsregeling.

Maar buiten de vijfkoppige korpsleiding gelden hooggeplaatste medewerkers niet als topfunctionaris. Voor hen geldt de norm van een ministerssalaris ook niet. Als zij meer verdienen, moet dit alleen worden gemeld. Juist deze groep van veel verdienende (oud-)chefs en adviseurs groeit. Onder hen is behalve Welten bijvoorbeeld ook oud-korpschef Gerard Bouman met bijna 194.000 euro. De lijst telt verder nog zes mensen die boven de norm zitten, maar dat is omdat zij een eenmalige schadevergoeding hebben gekregen vanwege een posttraumatische stressstoornis.

Bron: ANP/NU.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief