Politie gaat smartphonedata beter analyseren

Gepubliceerd op: 25-4-2017

Afbeelding verwijderdDe Nederlandse politie gaat samenwerken met wetenschappers om de data op in beslag genomen smartphones beter te analyseren. Dat meldt Trouw. De politie start hiervoor het project Politielab. Twee universiteiten, de Hogeschool van Amsterdam en het Centrum Wiskunde & Informatica doen hieraan mee. Binnen het nieuwe Politielab zullen de komende maand drie onderzoekers worden aangenomen. Deze drie mensen worden door de politie gefinancierd.

Politielab werkt aan software waarmee met een druk op de knop een samenvatting kan worden gemaakt over data van alle in beslag genomen apparaten bij een onderzoek. Daarbij wordt gekeken naar relaties en afwijkende patronen in de uitgelezen gegevens. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken naar locatiegegevens in afbeeldingen. Door te kijken of foto’s van twee smartphones rond dezelfde tijd en op dezelfde locatie zijn gemaakt, kan de software concluderen dat de telefoonbezitters samen waren.
 
Volgens Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering en cybercrime van de politie, zal de nieuwe software niet ongericht worden ingezet. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat een smartphone niet zonder toestemming volledig mag worden uitgelezen bij een onderzoek. Daarbij kan namelijk een bijna compleet beeld van iemands leven ontstaan. Er moet daarom toestemming worden gevraagd aan een officier van justitie of rechter-commissaris.

Volgens Van der Plas gaat Politielab voornamelijk helpen bij het doorgronden van uitgelezen data. Data die versleuteld op een telefoon is opgeslagen, is met de nieuwe software nog steeds niet uit te lezen.

Bron: NU.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief