Een eeuw luchtverdediging in boekvorm

Gepubliceerd op: 22-5-2017

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog waren er nog meer dan tienduizend luchtdoelgranaten nodig om een vliegtuig neer te schieten, vandaag de dag volstaat een enkele Patriot-raket. Die is in staat een doelwit op tientallen kilometers neer te halen. Het onderstreept de enorme technologische ontwikkeling die de grondgebonden luchtverdediging de afgelopen eeuw heeft ondergaan.

Afbeelding verwijderdHet staat allemaal in het nieuwste boek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) 'Verenigd op de grond, daadkrachtig in de lucht. Een eeuw grondgebonden luchtverdediging 1917-2017'. Het is geschreven door Erwin van Loo, Sven Maaskant, Dirk Starink en Quirijn van der Vegt van het NIMH.

Technologisch hoogstaand
In 1917 zette Nederland zijn eerste schreden op dit terrein. Technische problemen en bezuinigingen ten spijt, groeide de luchtdoelartillerie tijdens het interbellum uit tot een vaste waarde, om vervolgens tijdens de meidagen van 1940 haar hoogtepunt te beleven.

Het boek schetst in woord en beeld de 100-jarige geschiedenis van de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging. Het vertelt het verhaal van een technologisch hoogstaand wapen, van succesvolle en falende inzet, van ongebreidelde groei en forse inkrimping en tenslotte van een ingewikkelde en moeizame fusie tot één luchtverdedigingsorganisatie in het post-Koude Oorlog-tijdperk.

Het boek wordt uitgegeven door Boom uitgevers in Amsterdam en telt 420 pagina's. ISBN: 9789089537027. Het kost €39,90.

Bron : Bron NMIM

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief