Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Medaille voor omgekomen vredesmilitairen

Geplaatst op: 2-6-2017

De twee Nederlandse militairen die vorig jaar juli in de omgeving van Kidal in Mali omkwamen, kregen postuum de Dag Hammerskjöld-medaille. Met de uitreiking herdacht de Verenigde Naties wereldwijd de blauwhelmen (militairen, politiemedewerkers en burgers in dienst van de VN) die tijdens een missie omkwamen. Sinds 1948 zijn dat er al meer dan 3500. Vorig jaar kwamen 117 peacekeepers om.

Dag-Hammerskjöld medailleKorporaal Kevin Roggeveld en sergeant der 1e klasse Henry Hoving kwamen om het leven bij een mortieroefening.

De Dag Hammarskjöld-medaille (l)

De uitreiking vormde een onderdeel van de UN Peacekeepers Day die sinds 2002 jaarlijks op 29 mei wordt gehouden. Vast onderdeel is de legging van een krans bij het hoofdkwartier van de VN in New York.

Dag Hammerskjöld
De Verenigde Naties reiken de medaille sinds 2000 postuum uit. Het eremetaal is vernoemd naar de uit Noorwegen afkomstige secretaris-generaal Dag Hammersköld. Hij kwam in 1961 om het leven toen het vliegtuig waarin hij zat, neerstortte in wat nu de Democratische republiek Congo is. De medaille is geen traditionele medaille maar een kristallen schijf.

 

Het thema voor de International Day of UN Peacekeepers was dit jaar 'Investeren in vrede overal ter wereld'.

Bron : defensie.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Nieuwsberichten van voor 2017

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!