Nederlandse militairen in Litouwen op scherp

Gepubliceerd op: 3-8-2017

De troepen die de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen vormen, hebben dit land laten zien dat de NAVO solidair is. Want mocht het erop aankomen, dan is het bondgenootschap bereid het gezamenlijke  grondgebied  te verdedigen. Om die vuist te kunnen maken, is het ook voor Nederlandse eenheden noodzakelijk goed voorbereid te zijn. Dus werkten zij afgelopen week binnen de eFP allerlei scenario’s af op het gebied van militair optreden.

Afbeelding verwijderdNederlandse militairen in Litouwen met mortier (foto)

Dat gebeurde in de omgeving van Pabradé, op  enkele kilometers van de grens met Wit-Rusland. De eFP behoort tot het brede pakket aan middelen dat de NAVO inzet ter afschrikking. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog Amerikaanse eenheden in Litouwen. Volgens de Nederlandse contingentscommandant in Litouwen, majoor Martijn Pothuizen, geeft de NAVO een sterk signaal af. “Het is fijn dat we aan de veiligheid in het gebied een bijdrage kunnen leveren. Dit stelt de inwoners van Litouwen gerust en we laten zien dat we niet bang zijn om er te staan als het nodig is.”

De landmachtmilitairen zijn inmiddels terug op de kazerne in Rukla. Materieel en andere middelen krijgen er onderhoud. Verder wordt er de hele week nog geoefend in verschillende terreindelen, zoals aan de rand van een bos door de mortiergroep en het zware wapens peloton. Infanteriepelotons trainen het zogenoemde Optreden in Verstedelijkt Gebied. 

Enhanced Forward Presence (eFP)
Vorig jaar juli, tijdens de NAVO-top in Warschau, is tot de oprichting van de eFP als geloofwaardige afschrikking besloten. De vooruitgeschoven multinationale eenheden zijn bedoeld ter verdediging van het NAVO-bondgenootschappelijk grondgebied en nadrukkelijk niet om een conflict op te zoeken. De eFP betreft een roterende, proportionele en defensieve inzet.

Nederland staat binnen het multinationale bataljon onder leiding van Duitsland. Verder maken België, Luxemburg en Noorwegen deel uit van de battlegroup in Litouwen.

42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers
De huidige Nederlandse eenheid is van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers (42 BLJ) in Oirschot en valt onder 13 Lichte Brigade. De komende periode maakt de eenheid voornamelijk gebruik van het Boxer-pantserwielvoertuig.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief