Veteraan met maximale eer bijgezet

Gepubliceerd op: 27-9-2017

Veteranen uit de Korea-oorlog zijn hier vergeten. Een groter contrast met het land waar ze vochten, bestaat niet. Zuid-Korea is geen moeite te veel om oud-strijders te eren. Zoals deze week tijdens de bijzetting van veteraan Joop Aldewereld op het VN-ereveld Busan.

Afbeelding verwijderdHet VN-ereveld in Busan telt een aantal Nederlandse graven. Er liggen naast de mannen die in de Korea-oorlog vielen, ook een aantal veteranen. Dat was ook Joop Aldewerelds diepste wens. 

De minister van Defensie onderaan de vliegtuigtrap. Het halve vliegveld dat wordt afgezet voor de delegatie die de stoffelijke resten komt brengen. Een tientallen meters hoog doek met de naam van de veteraan in de aankomsthal. Dagen vol ceremonies met overal erewachten en een permanent gevolg van tientallen fotografen en cameramensen.

Yvonne Wessels wist vorig jaar mei niet wat ze zag toen ze meeging naar Zuid-Korea om haar schoonvader Nico bij te zetten op Busan. Van het meereizende gezelschap maakte ook Joop Aldewereld deel uit. Joop was op, maar zijn lichaam vertikte het dat toe te geven. Meerdere keren kwam de voormalige infanterist het ziekenhuis uit terwijl niemand dat nog verwachtte. 

Het gaf hem de kracht nog één keer het land te zien waar hij voor vocht. De veteraan was zwaar onder de indruk van hoe totaal verwoest Zuid-Korea zich na de oorlog (1950-1953) heeft herpakt en hoe gastvrij de mensen zijn. Op het VN-ereveld zag Yvonne Wessels dat er wat met Joop gebeurde. „Hij dacht maar één ding: breng me hierheen als ik er niet meer ben.”

De dagen van de taaie veteraan waren in februari geteld. Hij overleed op 88-jarige leeftijd. Conform zijn laatste wens bracht een delegatie van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) zijn laatste resten eerder deze week naar Seoul. De urn stond afgelopen dagen op de Seoul National Cemetery en zal vandaag met uitgebreid ceremonieel worden bijgezet op Busan.

Aldewereld is de zesde buitenlandse veteraan die voor een laatste rustplaats in Korea kiest.

Bij de vaak gruwelijke man-tot-mangevechten kwamen 123 Nederlanders om. Leo Schreuders snapt de keuze van Aldewereld en Wessels heel goed. De vicevoorzitter van de VOKS was vorig jaar bij de ontroerende ceremonie in Busan. „Joop voelde zich net als 99,9 procent van de Korea-veteranen in de steek gelaten”, legt Schreuders uit. „In Korea krijgen ze de eer die er in Nederland nooit voor ze was.”

Voor Zuid-Korea is de ontvangst met alle egards een vanzelfsprekendheid. „Vooral vanwege de warme gevoelens die veteranen voor Korea hebben”, legt de Zuid-Koreaanse ambassadeur in ons land Yun Young Lee uit. „De republiek Korea zou niet zijn wat het vandaag is zonder de moed en de opofferingen van de Nederlandse soldaten. Ook de komende generaties zullen hun best doen om de veteranen te blijven herdenken.”

Bron : telegraaf.nl/telegraaf-i

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief