Zorgen om Eritrese vrouwen in azc’s

Gepubliceerd op: 16-10-2017

AMSTERDAM - Hulpverleners van asielzoekerscentra in Nederland maken zich ernstige zorgen over jonge Eritrese vrouwen is asielzoekerscentra. De zorgen gaan over seksuele uitbuiting en heftige duivelsuitdrijvingsrituelen. Daarnaast zijn er signalen van mensenhandel. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg.

Afbeelding verwijderdZorgen om Eritrese vrouwen in azc’sDat meldt de NRC op basis van een publicatie in Tijdschrift voor Veiligheid, een wetenschappelijk tijdschrift over veiligheid en veiligheidszorg.

Medewerkers van het COA, vluchtelingenwerk, huisartsen en hulpverleners werden bevraagd over hun ervaringen met deze groep vrouwen. Eritrese vrouwen praten zelf zelden over hun problemen.

Gebrekkige integratie
De grootste zorg is volgens de hulpverleners ’gebrekkige integratie’. Jonge Eritreeërs die de grootste groep vormen in azc’s, lijken zich niet te interesseren voor het leren van de taal of het zoeken naar werk. Er bestaat binnen groep een wantrouwen richting instanties, maar ook naar elkaar, wat ervoor zorgt dat mensen geen hulp zoeken bij problemen.

Duivelsuitdrijving
Daarbij leiden de bezoeken van jonge Eritrese priesters aan opvanglocaties tot zorg. De priesters voeren volgens de hulpverleners allerlei heftige rituelen uit om duivels uit te drijven. Dat gebeurt volgens de hulpverleners vooral bij jonge vrouwen. En dat is opmerkelijk, omdat in Eritrea vrouwen en mannen bezeten kunnen worden door ’het boze oog’. De priesters lijken vaak seksueel opgewonden te raken door het uitdrijvingsritueel. Hulpverleners vrezen dan ook voor seksuele intimidatie.

„Zelfs mensen die al twintig jaar bij het COA werken hebben zoiets nooit eerder gezien”, zegt Desiree Horbach die afstudeerde op dit onderwerp aan de universiteit van Tilburg.

Mensenhandel
Jonge Eritrese vrouwen die schaars gekleed vertrekken vanaf het azc zou het signaal zijn van mensenhandel. Meisjes die buiten de opvang zijn geweest, trekken zich daarna terug en liggen dagenlang in foetushouding op hun bed. „Hulpverleners zien dit gedrag echt alleen bij Eritreers”, zegt Horbach.

„Nu kan ik nog een oogje in het zeil houden, maar hoe moet dit als de meisjes zelfstandig wonen”, vertelt een bezorgde hulpverlener aan de onderzoekers.

Wat er zich precies afspeelt blijft onduidelijk, omdat de jonge vrouwen blijven zwijgen.

Bron :  telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief