Anderhalf miljard is pas het begin van herstel Defensie

Gepubliceerd op: 18-10-2017

ANALYSE Het is een eerste stap, maar niet genoeg geld om alle wensen uit het regeerakkoord te vervullen.

Is de krijgsmacht uit de problemen met de anderhalf miljard euro extra die het nieuwe kabinet eraan uitgeeft? Het regeerakkoord antwoordt hier bevestigend op. De defensiebegroting stijgt aan het einde van de kabinetsperiode in 2021 van 8 naar 9,5 miljard euro. Maar toch is dat niet voldoende voor alle wensen. Een nieuwe minister moet kiezen welke gaten te vullen.

In het regeerakkoord staan drie voornemens. Ten eerste moet er een einde komen aan de tekorten aan reservedelen, munitie en onderhoudspersoneel. Dan kunnen militairen weer oefenen en paraat staan voor gevechten tegen een sterke tegenstander als Rusland. Ten tweede worden ondersteunende eenheden, zoals logistiek, uitgebreid, zodat alle gevechtseenheden echt in te zetten zijn. Ten derde moet er een plan zonder financiële gaten komen voor de aankoop van nieuwe wapens.

Voor die aanschaf komt Defensie jaarlijks 700 miljoen euro tekort, zei voormalig defensieminister Jeanine Hennis in juni. Dat tekort loopt snel op, want in februari sprak Hennis nog over 500 miljoen euro. Het ministerie van defensie wil ook niet zeggen welke aankopen zijn meegerekend. Vorig jaar sprak Hennis bijvoorbeeld met haar Belgische collega af om samen twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen te kopen. Maar dit project staat niet bij de toekomstplannen in de defensiebegroting.

Lees verder... 

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief