Gevechtsverslagen Meidagen 1940 online

Gepubliceerd op: 7-11-2017

De gevechtsverslagen van de Meidagen 1940 zijn vanaf vandaag digitaal te raadplegen op www.archieven.nl. Het gaat om een grote collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Afbeelding verwijderdPaar getypte bladzijden met kaart uit gevechtsverslag Meidagen 1940 (afb)

10 mei 1940: Duitsland valt Nederland aan. Door het hele land wordt gestreden tegen het Duitse leger dat van alle kanten oprukt. Naar de 5 dagen durende strijd die volgde wordt nog steeds onderzoek gedaan. Er is veel belangstelling van particulieren voor het lot van familieleden die vochten of wat er gebeurde in de eigen omgeving.

Grote collectie
De Krijgsgeschiedkundige Sectie begon al in juli 1940 met het verzamelen van bronnen over de strijd. Officieren werd gevraagd, waar nodig uit het geheugen, verslag te doen van door hen geleide operaties. Onderofficieren en soldaten moesten hun ervaringen op papier zetten. Verslagen en rapporten werden tot enkele jaren na de bezetting ingeleverd.

Het resulteerde in collectie 409 Gevechtsverslagen en -rapporten mei 1940, bestaande uit meer dan 3.500 stukken. De Krijgsgeschiedkundige Sectie schreef aan de hand van de gevechtsverslagen ook de 18-delige serie De strijd op Nederlands grondgebied tijdens de Wereldoorlog II. Naast collectie 409 zette het NIMH ook deze zogenoemde Groene Serie online.   

Facebook
Op Facebook besteedt het NIMH deze maand extra aandacht aan de Meidagen 1940. Zo leggen militair-historici in filmpjes uit hoe onder meer de gevechten bij Ypenburg en in Dordrecht verliepen. Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het NIMH.

Bron : defenie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief