Adopteer een monument - St. Victorschool bij monument KW-III

Gepubliceerd op: 17-4-2011

Het was weer uitstekend georganiseerd door de Koninklijke Marechaussee voor de leerlingen van de St. Victorschool uit Apeldoorn.

De RK Openbare school St. Victor heeft het monument geadopteerd en regelen in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Stichting Marechaussee Contact jaarlijks de bevrijding van Apeldoorn en de gevallenen van de KMar en Politietroepen.

Groep 8 las de gedichten over Vrijheid, groep 7 stonden erbij in afwachting wat zij in 2012 mogen doen en groep 6 keek alvast naar de verrichtingen van de groepen 7 en 8, want zij  staan er volgend jaar ook bij. Kortom veel leerlingen van deze school, leerkrachten en natuurlijk vele ouders.

St Victorschool 2011

In totaal minimaal 90 personen alleen al van deze school en dan nog de studenten KMar (twee groepen), de leidinggevenden, trompetter en vlaghijser van de KMar. Verder SMC-er Dick Tegel met twee Veteranen van de Stichting Marechaussee Contact. de aoo bd A. Kreling en de elnt bd. J. Vochteloo.

Nadat de leerlingen werden ontvangen met een drankje en een heerlijke versnapering in het KEK gebouw van de KW-III kazerne (LOKKMar) werden zij door de Sectorcommandant, de majoor der KMar E. Boesveld welkom geheten en dit werd gevolgd door een korte toespraak door een Veteraan van de Stichting. Hij vertelde kort de betekenis van het Monument voor de Kazerne en deze zelf te hebben opgehaald vanuit Rotterdam naar de huidige plaats in Apeldoorn.

Hierop werd er met de krans verplaatst naar het monument, alwaar de studenten van de KMar en de trompetter reeds gereed stonden. Nadat de Leerlingen van de groepen 7 en 8 rondom de het monument voor de studenten van de KMar hadden plaatsgenomen volgde een korte introductie over vrijheid door een leerkracht. Er werd onder andere stilgestaan bij de oorlog van 1940 -1945 en bevrijding in 1945, alweer 62 jaar geleden. Hierna werden diverse gedichten voorgelezen door leerlingen uit groep 8, de Taptoe werd geblazen door de trompetter van de KMar.

Er volgde een minuut stilte en vervolgens werden de 1e twee coupletten van het Wilhelmus door de leerlingen gezongen onder muzikale begeleiding van de trompetter van de KMar.Hierbij werd de vlag van halfstok weer in top gehesen en de krans gelegd door twee leerlingen van de St. Victorschool. Vervolgens werden door de leerlingen en de veteranen van de Stichting Marechaussee Contact een moment stilgestaan bij de Nederlandse driekleur en het monument met herdenkingskrans.

Er wordt teruggekeken op een indrukwekkende en buitengewoon stijlvol verlopen evenement.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief