Terugblik Indië Reünie - Boerma Plaizier - MP III

Gepubliceerd op: 16-6-2011

Op 16 juni 2011 heeft de jaarlijkse Indië reünie en herdenking ‘Boerma-Plaizier - MP III’ plaats gevonden in Bronbeek; bijgewoond door bijna 100 belangstellenden.

Boerma PL 2011 zaal

De voorzitter van de Reüniecommissie, Roel Gras, heette alle aanwezigen van harte welkom. Na zijn inleiding en mededelingen met betrekking tot het programma heette hij in het bijzonder welkom de voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact, brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d. Jack Vlaming en andere genodigden.

Boerma Pl 2011 krans

Voorafgaande aan de toespraken werden eerst de in het afgelopen jaar overleden sobats herdacht. SMC- en Indiëveteraan Arie van Veen las de zevenendertig namen voor van degenen die ons zijn ontvallen. Aansluitend volgde de kranslegging bij het KNIL-monument. De krans werd gelegd door de mevrouw J. Post en mevrouw B. Ch. H. Pollet-Bastiaans. Bij het monument werd een minuut stilte in acht genomen. Het Koperkwintet Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee verzorgde een toepasselijke muzikale omlijsting.

Boerma Pl 2011 Vlaming 2In zijn toespraak heette de voorzitter SMC, Jack Vlaming (foto links), de aanwezigen van harte welkom en met name ook de Commandant Koninklijke Marechaussee (CKMar), luitenant-generaal Mr. Dick van Putten en mevrouw van Putten, alsmede een aantal andere genodigde gasten. Voordat hij het woord gaf aan luitenant-generaal van Putten bedankte hij de Reüniecommissie o.l.v. Roel Gras voor het vele werk dat is voorafgegaan aan de voorbereiding van deze dag.

Van Putten (foto rechts) gaf in zijn toespraak aan het belang van herdenken, om te blijven herinneren en samen te komen. Steeds meer jaren scheiden u van de gebeurtenissen in Nederlands-Indië, maar de herinneringen worden er niet vager om. Wellicht worden zij met de jaren steeds helderder en duidelijker, aldus CKMar.

Verder beschreef hij zijn ervaringen die hij had opgedaan tijdens uitvoerigeBoerma Pl 2011 vPutten gesprekken met een drietal Indië-veteranen. Hij beschreef de gevoelens van deze drie sobats naar aanleiding van hun traumatisch ervaringen in het verre Indië en de frustraties welke zij opdeden bij terugkeer in het vaderland. Gebeurtenissen in Indië die bij de betrokkenen nog zo duidelijk op het netvlies staan en die geen dank en geen waardering kregen bij terugkeer.

CKMar memoreert in dit verband de uitzendingen naar missie-gebieden en recentelijk de uitzending naar Kunduz. Deze missies zijn ook niet zonder gevaar, maar deze militairen kunnen verzekerd zijn van een goede begeleiding tijdens de missie en bij terugkeer daarvan.
De toespraak van luitenant-generaal van Putten maakte een diepe een indruk op de veteranen en overige aanwezigen.

Na de traditionele rijstmaaltijd was er nog ruim de gelegenheid voor de deelnemers om van gedachten te wisselen. Ondanks het steeds geringer wordende aantal sobats, werd teruggekeken op een fijne Reünie in Bronbeek.

Klik hier naar het album met een foto-impressie van deze dag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief