50e Algemene Reünie SMC

Gepubliceerd op: 13-10-2011

Op 13 oktober 2011 werd de 50e Algemene Reünie van de Stichting Marechaussee Contact gehouden in Partycentrum ‘De Molen’ in Harskamp. Ruim 300 begunstigers hadden, veelal samen met hun partner, gevolg gegeven aan de uitnodiging deze reünie bij te wonen.

De voorzitter, brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d., Jack Vlaming opende de reünie om 10.45 uur met een toespraak, waarin hij mede namens de overige leden van het bestuur van de SMC allen van harte welkom heette, met een speciaal woord van welkom aan de oud-bestuursleden, de standhouders van SMC met Cor de Boom, Museum, SMC, Stichting Veteraneninstituut en de re-enactmentgroep Parate Marechaussee alsmede onze oudste deelnemer de heer G. Visser (1920).

* * * Klik hier voor een fotoimpressie van deze dag * * *

SMC reunie Harskamp 2011 banier‘Fijn dat we ook dit jaar weer met zo velen aanwezig zijn. Tegelijkertijd missen we ook enkele trouwe bezoekers omdat zij door ziekte niet kunnen komen. Ook zijn ons in het laatste jaar veel collegae en vrienden ontvallen. Ik verzoek u hen staande te herdenken”, aldus de voorzitter.

Op hetzelfde moment werd in Apeldoorn door de heren Kreling en Tegel namens de SMC een krans gelegd bij ons monument voor de ingang van de KW III-kazerne. Na het in acht nemen van een minuut stilte vervolgde de voorzitter zijn toespraak.

Voorzitter deelt mede dat de Commandant van het Wapen helaas niet aanwezig on zijn. Hij werd vandaag vertegenwoordigd door majoor Petersen. Luitenant-generaal Van Putten heeft mij wel gevraagd u namens hem te groeten, hij wenst ons een zeer geslaagde bijeenkomst toe.

Positie van ons Wapen
Voorzitter memoreert de bezuinigingsplannen voor defensie. Naast de bezuinigingen op personeelsgebied is ook het afstoten van gebouwen aan de orde. Voor de KMar komt dit neer op het afstoten van de Koningin Beatrix Kazerne  in Den Haag (KBK, hier zijn o.a. Staf KMar en Brigade Den Haag Beveiliging gevestigd ), het afstoten van het Marine Complex Amsterdam (o.a. District KMar West) en het afstoten van Kamp Nieuw-Milligen (waar nu het district Landelijke en Buitenlandse Eenheden van Het Wapen is gehuisvest). Velen van ons herinneren zich nog maar al te goed hoe H.M. de Koningin op 25 maart 1998 officieel de KBK heeft geopend en dat wij als KMar vanaf dat moment als vierde krijgsmachtdeel verder zouden gaan.

Communicatie
Wij merkten dat in de twee maanden die ligt tussen het verschijnen van MC regelmatig nieuwsfeiten zijn te melden. Natuurlijk voorziet de website grotendeels in deze behoefte. Het leggen van accenten kan echter toch wel raadzaam zijn. Sinds maart voorzien we daar in door de vrijwel wekelijks verzonden nieuwsbrief. Daarnaast sturen wij vanaf begin maart ook berichten via Twitter, de zogenaamde tweets. Met deze tweets informeert de webmaster de ‘volgers’ op op de website geplaatste berichten. Beide nieuwe communicatiemethoden voldoen zeer goed.

SMC reunie Harskamp 2011 samenzijn
het reüniegevoel was duidelijk aanwezig

De website krijgt iedere maand meer bezoekers (thans meer dan 5000 unieke bezoekers per maand), een ideaal medium om snel hier en elders (bijvoorbeeld bij missies) informatie over ons Wapen en de SMC te verstrekken. Hij bedankte de webmaster voor zijn inzet.

Ook ons blad Marechaussee Contact blijkt in de behoefte te voorzien, regelmatig krijgt de redactie complimenten voor de wijze waarop zij invulling geven aan het aandacht besteden aan de diverse groeperingen binnen onze stichting. Ook de redactie wil ik bij deze danken voor hun inzet!

Toestand museum
'De laatste jaren heb ik ook aandacht besteed aan de situatie rond ons museum', aldus voorzitter.
Er zal op termijn zeker een Nationaal Militair Historisch Museum te Soesterberg komen. Voor met name het Legermuseum en het Luchtmachtmuseum is dringend nieuwe huisvesting nodig. Het marechausseemuseum / ons museum blijft gelukkig te Buren.

Ondanks de steeds maar weer terugkerende discussie over de inbedding van ons museum kan gelukkig worden gesteld dat het nog steeds goed gaat met ons museum. Vorig jaar telde het museum ruim 17.000 bezoekers, dit jaar zal dit aantal zeker worden overschreden.

* * * Klik hier voor een fotoimpressie van deze dag * * *

Wij kunnen als Stichting weer terugzien op een goed jaar. De door de reüniecommissie georganiseerde evenementen zijn goed bezocht en ook de nog komende evenementen zijn al vrijwel volgeboekt. Vanaf deze plaats wil ik de reüniecommissie hartelijk danken voor hun werkzaamheden.

Tenslotte wil ik de andere bestuursleden en hun medewerkers danken voor de ook weer in het achter ons liggende jaar getoonde inzet. Veel werk is op allerlei gebied verzet. Het is een voorrecht om met dit team te mogen werken!

(De toespraak van de voorzitter is in zijn geheel terug te lezen op de pagina 'toespraken' van deze website)

Roel Gras, voorzitter van de Reüniecommissie, doet hierna nog enkele mededelingen van huishoudelijke aard enSMC reunie Harskamp 2011 oude fotos onder het genot van een drankje kwamen de boeiende gesprekken van vroeger weer op gang.

De sfeer tijdens deze reünie was zoals bij elke reünie geweldig. Herinneringen, al dan niet ondersteund met fotoboeken, aan de tijd bij het Wapen werden in overvloed uitgewisseld.

Het reüniegevoel was deze dag weer overduidelijk aanwezig. Het was goed om vandaag ook nieuwe gezichten te zien.

Oud-collega’s die elkaar uit het oog hadden verloren door overplaatsingen of dienstverlating, zagen elkaar - soms pas na jaren - weer.

Het was te merken dat leden en oud-leden van het Wapen de behoefte hebben om minstens één maal per jaar bij elkaar te zijn om de vriendschapsbanden te hernieuwen, getuige ook de grote belangstelling voor dit jaarlijkse evenment.

Na het nuttigen van een warme maaltijd en nog wat napraten, liep deze 50e Reünie ten einde. Het ‘Eens marechaussee, altijd marechaussee’-gevoel kan er voorlopig weer tegen.

Hieronder volgt een video-impressie van deze dag.


SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief