Terugblik Indië Reünie 'Boerma Plaizier' / MP III

Gepubliceerd op: 14-6-2012

Op 14 juni 2012 heeft de jaarlijkse Indië reünie en herdenking ‘Boerma-Plaizier - MP III’ plaats gevonden in Bronbeek, bijgewoond door bijna 100 belangstellenden.

Boerma Pl 2011 Vlaming 2De voorzitter van de reüniecommissie, Roel Gras, heette alle aanwezigen van harte welkom. Na zijn inleiding en mededelingen met betrekking tot het programma heette hij in het bijzonder welkom de voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact, brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d. Jack Vlaming en andere genodigden.

In zijn toespraak heette de voorzitter SMC, Jack Vlaming (foto links), de aanwezigen van harte welkom, met name plv Commandant Koninklijke Marechaussee (plvCKMar) generaal-majoor H.J. Beentjes, brigade-generaal b.d. drs A.D. Vriezen, majoor Meijer, plv Commandant Bronbeek Kapmarns A. Craane, mevrouw Plaizier en Arie van Veen. Hij bedankte de reüniecommissie o.l.v. Roel Gras voor het vele werk dat is voorafgegaan aan de voorbereiding van deze dag.

Na zijn inleiding sprak Vlaming over het dienen bij het KMP/KMar. Vlaming: 'U hebt niet alleen in een oorlogssituatie gediend, maar ook in de periode gelegen tussen het afkondigen van de wapenstilstand en de soevereiniteitsoverdracht. Ondanks de wapenstilstand waren er toch veel, soms ernstige schermutselingen tussen Nederlandse en Indonesische militairen (TNI) dan wel bendeleden. Er was sprake van hinderlagen en het sneuvelen van militairen. Het KMP/KMar bleef zijn diensten verrichten en was het enige onderdeel dat nog gewapend mocht optreden.
Men patrouilleerde feitelijk slecht beschermd in vijandelijk gebied. Wat is het verschil met het optreden in Irak en Afghanistan? We hadden van u kunnen leren! Arie beschrijft hoe ijzeren platen aan een jeep werden gelast om zo tijdens een patrouille toch nog het idee van enige bescherming te hebben. Ik moest daarbij denken aan de gang van zaken in Irak, die hebben geleid tot het sneuvelen van Jeroen Severs. Zoveel parallellen, zoveel onbenutte kennis en ervaring.'

Boerma Plaizier 2012 1

Verder beschreef Vlaming de vele gesprekken die hij met de Indiëveteranen heeft gehad. 'De wijze waarop daar toen in Nederland aandacht aan werd besteed. De wijze waarop u bij terugkeer in Nederland bent ontvangen. In Nederland werden de eersten uitgemaakt voor moordenaars. Dit werd ook bekend bij de nog in Indonesië aanwezige militairen. Velen voelen zich misbruikt door de politiek en miskend', aldus Vlaming.

Hij memoreerde voorts nog de plaatsing van het monument in Roermond en het monument in Den Haag, waar de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 wordt herdacht.

Tenslotte zei Vlaming dat hij en het bestuur van de SMC zich zal blijven inzetten voor de Indiëveteranen en dat deze reünie zal blijven worden georganiseerd.

Boerma Plaizier 2012 2

Na de toespraak werden de in het afgelopen jaar overleden sobats herdacht. SMC- en Indiëveteraan Arie van Veen las de negenentwintig namen voor van degenen die ons zijn ontvallen gedurende 2011/2012.

Aansluitend volgde de kranslegging door de heren J.M. Mensink en W. van der Veer bij het KNIL-monument. Bij het monument werd een minuut stilte in acht genomen. Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee verzorgde een mooie en toepasselijke muzikale omlijsting.

Na de traditionele rijstmaaltijd was er nog ruim de gelegenheid voor de deelnemers om van gedachten te wisselen. Ondanks het steeds geringer wordende aantal sobats, werd teruggekeken op een fijne Reünie in Bronbeek.

Klik hier naar het album met een foto-impressie van deze dag. Hieronder kunt u hier kijken naar videobeelden die deze dag werden gemaakt.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief