Terugblik 52e Algemene Reünie SMC

Gepubliceerd op: 17-10-2013

De 52e Algemene Reünie van de Stichting Marechaussee Contact werd op 17 oktober 2013, zoals gebruikelijk gehouden in Partycentrum ‘De Molen’ in Harskamp. Ruim 300 begunstigers hadden, veelal samen met hun partner, gevolg gegeven aan de uitnodiging deze reünie bij te wonen.

SMC reunie Harskamp 2013 welk woord Roel GrasNa een welkomstwoord van Roel Gras, voorzitter van de Reüniecommissie, opende de voorzitter, brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d., Jack Vlaming de reünie met een toespraak, waarin hij mede namens de overige leden van het bestuur van de SMC allen van harte welkom heette, met een speciaal woord van welkom aan de oud-bestuursleden, de standhouders van SMC, Museum, Stichting Veteraneninstituut, Fonds Social Zorg, de re-enactmentgroep Parate Marechaussee en de oudste aanwezige begunstiger, Jan Wakker (1918).

De Commandant van het Wapen zou worden vertegenwoordigd door majoor Berry Meijer, die echter door ziekte verhinderd bleek. Luitenant-generaal Leijtens heeft mij wel gevraagd u namens hem te groeten, hij wenst ons een zeer geslaagde bijeenkomst toe.

‘Fijn dat we ook dit jaar weer met zo velen aanwezig zijn. Tegelijkertijd missen we ook enkele trouwe bezoekers omdat zij door ziekte niet kunnen komen. Ook zijn ons in het laatste jaar veel collegae en vrienden ontvallen. Ik verzoek u hen staande te herdenken', aldus de voorzitter'. SMC reunie Harskamp 2013 toespraak  voorzitterOp hetzelfde moment werd in Apeldoorn door de heren Dick Tegel en Jos van der Veer namens SMC een krans gelegd bij ons monument voor de ingang van de KW III-kazerne. Na het in acht nemen van een minuut stilte vervolgde de voorzitter zijn toespraak.

Positie van het Wapen
Voorzitter gaat in op de bezuinigingen bij Defensie. Voor de KMar heeft dat geleid tot een geringe reductie in het taakveld van de militaire politie. Het afstoten van de Koningin Beatrix Kazerne is nog steeds onderwerp van studie. De nieuwbouw op Schiphol verloopt spoedig.

'Volgend jaar bestaat ons Wapen 200 jaar. Tijdens de Wapendag eind deze maand zal CKMAR het herinneringsjaar openen', aldus Vlaming. Hij vervolgt met een toelichting op de toestand van het museum. 'Volgend jaar zullen we een nevenvestiging worden van de Stichting Defensie Musea. In ruil voor subsidie, zullen we onze collectie in bruikleen geven aan deze stichting. In bruikleen, we blijven dus eigenaar!' Volgens Vlaming zal het bezoekersaantal dit jaar rond de 17.000 belopen.

SMC reunie Harskamp 2013 gezellig samenzijnToestand SMC
Wij kunnen als Stichting weer terugzien op een goed jaar. De door de reüniecommissie georganiseerde evenementen zijn goed bezocht en ook de nog komende evenementen zijn al vrijwel volgeboekt. Vlaming spreekt zijn dank uit aan de reüniecommissie. De voorzitter vervolgt: 'Begin dit jaar werden we opgeschrikt door een mogelijk faillissement van de drukker van Marechaussee Contact.

Gelukkig heeft een doorstart plaatsgevonden en hebben we u zonder mankeren ons blad kunnen toesturen'. Hij dankt de redactie en met name Hardy Damen en Marion Broekhuizen voor hun inzet in deze. Ook de website wordt maandelijks met ongeveer 11.000 bezoekers flink bekeken. Hij dankt de websitebeheerder Roel Bouwman voor zijn inzet. Ook dankt Vlaming de andere bestuursleden en hun medewerkers voor de ook weer in het achter ons liggende jaar getoonde inzet. Veel werk is op allerlei gebied verzet. 

De toespraak van de voorzitter is in zijn geheel terug te lezen op de pagina 'toespraken' van deze website.

Roel Gras doet hierna nog enkele mededelingen van huishoudelijke aard en onder het genot van een drankje kwamen de boeiende gesprekken van vroeger weer op gang.

SMC reunie Harskamp 2013 ben ik 

Oud-collega’s die elkaar uit het oog hadden verloren door overplaatsingen of dienstverlating, zagen elkaar - soms pas na jaren - weer. De sfeer was als van ouds. Het was te merken dat leden en oud-leden van het Wapen de behoefte hebben om minstens één maal per jaar bij elkaar te zijn om de vriendschapsbanden te hernieuwen, getuige ook de grote belangstelling voor dit jaarlijkse evenment. 

Het ochtendprogramma werd beëindigd met een voortreffelijke traditionele Hollandse stamppotmaaltijd, bereid door het keukenpersoneel van partycentrum 'de Molen'.

SMC reunie Harskamp 2013 presentatie Shol

Het middagprogramma werd deels gevuld met een uiteenzetting door luitenant-kolonel Tom Kloppenburg omtrent de huisvesting en werkzaamheden van KMar op de luchthaven Schiphol. Zijn interessante presentatie werd ondersteund door dia- en filmbeelden.

De aanwezige stands van het Marechausseemuseum, het Fonds Sociale Zorg, van de veteranen en van de SMC hadden over belangstelling niet te klagen. Er zijn zoveel leuke, kleine en grotere dingen over de marechaussee te koop!

Aan alle gezelligheid komt een einde en zo werd deze 52e Reünie omstreeks 16.30 besloten. Met een fraaie reiswekker als aandenken vertrokken de reünisten huiswaarts. Het ‘Eens marechaussee, altijd marechaussee’-gevoel kan er weer een jaartje tegen.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief