Terugblik SMC-Contactdag in museum 'Bevrijdende Vleugels' in Best

Gepubliceerd op: 11-9-2014

Op 10 september, zeven dagen voordat het zeventig jaar geleden zou zijn dat op die plek 101 USA Airborne aan hun bijdrage aan Operatie Market Garden begonnen, kwamen veertig SMC'ers, sommigen met partner, bijeen op de SMC-Contactdag die plaatvond in het museum 'Bevrijdende Vleugels' in Best.

Bevrijdende Vleugels 1

De deelnemers werden ontvangen in het restaurant van het museum met koffie en gebak in Brasserie 't Boshuys. De voorzitter van de Reünievereniging Marechaussee Contact (RVMC), Roel Gras, heette allen van harte welkom en verstrekte enige bijzonderheden over het programma van deze dag.

Vervolgens werd de groep deelnemers gesplitst in twee groepen die elk, onder leiding van een terzake zeer kundige gids, een rondleiding maakten op het museumcomplex. Voor de deelnemers werd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog opgefrist, van de mobilisatie in Nederland tot de operatie Market Garden. Helaas ontbrak het aan tijd om het gehele museumcomplex te bezoeken. Een deel van de bezoekers moest als gevolg daarvan de vliegtuighal en het spoorwegmuseum missen.

Bevrijdende Vleugels 2

Na een voortreffelijke lunch volgde nog een gezellig samenzijn, waarna het programma rond de klok van vier uur werd beëindigd en de deelnemers huiswaarts keerden.

Museum Bevrijdende Vleugels  is ontstaan uit een tijdelijke tentoonstelling, die ter gelegenheid van de 40 jarige herdenking van Operatie Market Garden door de heer Jan Driessen (1921 - 2010) in Veghel werd georganiseerd. De tentoonstelling was een dermate groot succes, dat besloten werd om zijn collectie onder te brengen in een museum.

In Museum Bevrijdende Vleugels wordt de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding uitvoerig belicht.  Men gaat terug in de tijd met authentiek militair materieel, waaronder luchtdoelgeschut, voertuigen, vliegend materieel enzovoort alsmede prachtige diorama’s. 

Een foto-impressie van deze dag is te vinden in het album in de foto-galerij van deze website.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief