Terugblik Indië-reünie Boerma Plaizier-MP III

Gepubliceerd op: 11-6-2015

Ruim vijftig reünisten die gediend hebben in het voormalig Nederlands-Indië (inclusief Nieuw Guinea), Korea en Engeland bij het Korps Militaire Politie, het Wapen der Koninklijke Marechaussee, dan wel bij het Korps Politietroepen, waren op deze mooie zomerse dag aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst in het Congres en Reüniecentrum 'Kumpulan' in Bronbeek.

De bezoekers werden, evenals in voorgaande jaren, bij de ingang van de 'Kumpulan' begroet door Indië-veteraan en SMC-er Charles Besançon.

2015 Boerma Pl Roel GrasNa inleidende woorden van Roel Gras, voorzitter reünievereniging SMC, heette brigade-generaal b.d. Jack Vlaming, voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact, in zijn toespraak de aanwezigen van harte welkom, met name kolonel W.J.M. Wiersma-Bernaert namens de KMar, kolonel Michiel C. Dulfer, Commandant KTOMM Bronbeek, brigade-generaal b.d. drs A.D. Vriezen. Mevrouw L.C. Plaizier - Flippo werd vertegenwoordigd door haar dochter. Indiëveteraan Arie van Veen en zijn echtgenote waren door persoonlijke omstandigheden niet in de gelegenheid aanwezig te zijn. Vlaming bedankte de voorzitter van de reünievereniging, Roel Gras, voor het vele werk dat is voorafgegaan aan de voorbereiding van deze dag.  

Na zijn inleiding sprak Vlaming over de gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben 2015 Boerma Pl Jack Vlamingplaatsgevonden. Ook memoreerde hij het verschijnen van het boek ‘Een krachtig instrument’. In dit boek wordt de 200-jarige geschiedenis van de KMar beschreven. Een paar pagina’s worden ook gewijd aan de inzet in het voormalige Nederlands-Indië. Vlaming : 'Kort voor het verschijnen van het boek heb ook ik de gelegenheid gekregen op- en aanmerkingen te plaatsen. Ik heb dat onder andere gedaan bij dit hoofdstuk. Naar mijn mening wordt hier niet goed beschreven welke diensten er door u zijn verricht. Ik heb onder meer verwezen naar het door Arie van Veen geschreven boek: ‘Militaire Politie in Nederlands Indië 1945 – 1951’. Vlaming vervolgde: 'De schrijvers van het boek hebben er desondanks voor gekozen alleen de inzet in de steden te belichten en niet stil te staan bij de inzet in de buitengebieden. Ik vind dat heel erg jammer. Velen van u wordt daarmee tekort gedaan. Van de 6229 overleden militairen waren er 60 van het KMP/KMar, procentueel maakten wij minder dan 1% uit van de ingezette troepen. Onze verliezen lagen derhalve hoger dan bij de overige eenheden. Dat en de duur van uw verblijf aldaar maakt dat het  geen wonder is dat daar een band voor het leven is gesmeed. Die band is nog eens versterkt door de behandeling die u bij terugkeer is ten deel gevallen!'

De gehele toespraak kunt u hier teruglezen.

Na de toespraak werden de in het afgelopen jaar overleden sobats herdacht. Roel Gras las 28 namen voor van degenen die ons zijn ontvallen gedurende 2014/2015. Hierop werd een moment stilte in acht genomen.

Bij het KNIL-monument werd een krans gelegd door de dames Jannie Post en Bertie Speelziek. Opperwachtmeester Paul van der Schoot van het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee bracht het signaal 'Taptoe Infanterie' gevolgd door het spelen van twee coupletten van het Wilhelmus. De buitenplechtigheid werd besloten met een defilé.

Na de traditionele Indische rijstmaaltijd was er nog ruim de gelegenheid voor de deelnemers om van gedachten te wisselen. Ondanks het steeds geringer wordende aantal sobats, werd teruggekeken op een fijne Reünie in Bronbeek.

2015 Boerma Pl gezellig samenzijn

Op onze foto-pagina vindt u een foto-impressie van deze dag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief