Terugblik Veteranendag Koninklijke Marechaussee, vrijdag 28 september 2007

Gepubliceerd op: 23-6-2007

Op 28 september 2007 heeft de 8e Veteranendag Koninklijke Marechaussee plaatsgevonden. Naar schatting zo'n 500 veteranen en overige bezoekers waren aanwezig op deze mooie en gedenkwaardige dag op de Koning Willem III kazerne.

* Klik hier voor een foto-impressie van deze Veteranendag *

De ontvangst van de veteranen vond plaats in de Veteranentent op het Square.

vetdag 2007 Klijn
Kol. mr. P.L.J. Klijn

De deelnemers werden warm welkom geheten door kolonel mr P.L.J Klijn, C-DLBE. De KMar Veteranendag heeft voornamelijk tot doel om de veteranen die deel uitmaakten van het Korps Politietroepen, het Korps Militaire Politie en het Korps Koninklijke Marechaussee, elkaar te  laten ontmoeten. Hij wees de aanwezigen op de zware missie die nu plaatsvindt in Afghanistan en sprak van een megaklus in de provincie Uruzgan.

Van het personeel der Koninklijke Marechaussee zijn 105 mannen en vrouwen naar 7 verschillende landen uitgezonden, aldus Klijn.
Hij riep de aanwezigen op om gezamelijk de ervaringen in de uitzendingen te delen en terug te blikken op hetgeen achter ons ligt in de missies.

Klijn besloot zijn inleiding door alle niet-aktieve vrijwilligers te bedanken voor hun inzet om de organisatie van deze dag mede gestalte te geven.

De herdenkingsplechtigheid voor gevallen en overleden veteranen werd ingeleid door Commandant der Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal M. A. Beuving.

vetdag 2007 Beuving
luitenant-generaal M.A. Beuving

Hij memoreerde het gevaar dat verbonden is aan buitenlandse missies en de trauma's waarmee waarmee men kan terugkeren.
Generaal Beuving stond eveneens stil bij de trieste gebeurtenis van de in Afghanistan gesneuvelde militair Tim Hoogland.

De kranslegging werd uitgevoerd door de oorlogsveteraan Arie van Veen en de vredesmissiesveteraan Ben Langedoen.

vetdag 2007 Arie van Veen
Arie van Veen (r) en Ben Langendoen

De plechtigheid werd opgeluisterd door gepaste muziek uitgevoerd door het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee.       

vetdag 2006 tkkmar

Naderhand was men nog in de gelegenheid een live-videoverbinding te zien met Marechausseepersoneel in Afghanistan.

Veteranendag KMar 2007 was een geslaagde dag waarop de herdenking van gevallen maten centraal stond. Maar ook geslaagd als ontmoetingsdag waar alle sobats, vrienden, collegae en anderen elkaar wederom in saamhorigheid konden ontmoeten.

* Klik hier voor een foto-impressie van deze Veteranendag *

Bron : SMC

Eerder geplaatst bericht bij aankondiging Reünie :

Voor een bijeenkomst van marechausseeveteranen is geen ‘dresscode’ vastgesteld.
Oudere veteranen geven meestal de voorkeur aan een donker kostuum. Maar jeans met een poloshirt kan echter ook heel netjes zijn. De blauwe blazer met grijze pantalon draagt men bij officiële gelegenheden zoals een kranslegging, een erecouloir, het defilé bij de Nederlandse Veteranendag, enz. Dan worden ook baret en onderscheidingen gedragen. Het is de outfit van de Stichting Marechaussee Contact (SMC) die bij zo’n happening vaak een coördinerende rol vervult. Betreft het een gelegenheid waar ook marechaussees in actieve dienst aanwezig zijn, dan gaan die gekleed in het diensttenue.
Wat trekt de veteraan dus aan op 28 september? Kleding die hem/haar lekker zit!

Frans Meijer2


Eén voor allen, allen voor één.
KMar of zijn gaan werken zijn bij politie, landmacht, luchtmacht, enz. of die in de burgermaatschappij hun draai gevonden hebben.
Marechaussees met uitzendervaring van dit moment, dus nog in actieve dienst, zullen ook van de partij zijn. Al vanaf 20

De Veteranendag KMar wordt gehouden op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Aanvangstijd is 09.30 uur en het einde is gepland om 15.30 uur.
De grote tent op de square zal hopelijk net zoals voorgaande jaren weer bol staan van de anekdotes en verhalen.
Onder KMar-veteranen verstaat het Wapen nadrukkelijk ook de oudgedienden van het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie. Verder natuurlijk de veteranen die vanaf 1979 (UNIFIL Libanon) tot heden op vredesmissie(s) zijn geweest. Velen hebben de KMar reeds met functioneel leeftijdsontslag verlaten. Maar er zijn er ook die nog actief zijn binnen de 04 vaardigen districten, staf en opleiding/kenniscentrum KMar elk maximaal 25 aspirant-veteranen af. Nieuw dit jaar is een vertegenwoordiging van het basiscontingent – dat zijn zij die in voorbereiding zijn van hun (eerste) uitzending - van de Brigade Buitenland Missies.
Marechaussee-veteranen (onder wie de oudgedienden van het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie) ontvangen bij het veteranenblad Checkpoint - de uitgave juli/augustus - het aanmeldingsformulier voor deze dag. Nog niet als KMar-veteraan ingeschreven? Neem dan contact op met het Veteraneninstituut in Doorn, telefoon 0343-474147 of e-mail info@veteraneninstituut.nl.

Mededelingen van huishoudelijke aard

*Vanaf het NS station Apeldoorn wordt dienstvervoer naar de Koning Willem III ingezet.
*Bij de kazerne zijn voldoende parkeerplaatsen, ook voor mindervaliden.
*De kranslegging voor de ingang van de kazerne is om 11.00 uur; dit is ook in de tent via een videoscherm te volgen.
*Geprobeerd zal worden om via een satellietverbinding contact te leggen met marechausseepersoneel in Uruzgan (Afghanistan).
*Er is die dag ook heel wat te zien. Uitrustingen, materiaal en diverse soorten tenues van de hedendaagse marechaussee en die van vroeger. De re-enactmentgroep “Marechaussee 1940” is met drie man vertegenwoordigd.
*Stands zijn aanwezig van de Stichting Marechaussee Contact, Thuisfront Comité, Marechaussee Museum, Historisch Tamboerkorps.
*Muzikale ondersteuning komt van het Trompetterkorps KMar.
*De rijstmaaltijd en de herinnering aan deze dag zullen beslist in de smaak vallen.
*De laatste bus naar het NS station Apeldoorn vertrekt om 15.30 uur.

Een vrijwilligersbrigade en een team reservisten KMar zorgen ervoor dat u niets tekort komt. 
 
Voor overige informatie kunt u contact opnemen met adjudant bd Bernard Maathuis, telefoon 055-5410443 of 06-51028506.

Bron: SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief