Terugblik Veenhuizen

Gepubliceerd op: 28-12-2007

Op 24 en 29 april is door een aantal groot begunstigers van de SMC een bezoek gebracht aan het nationale gevangenismuseum in Veenhuizen.

veenhuizen1

De animo was dusdanig groot dat het bezoek over twee dagen moest worden gespreid. Rond 11 uur ‘s morgens werden begunstigers ontvangen met koffie en cake in het restaurant van het museum.

Roel Gras en Arie van de Landen hadden weer het nodige werk verzet om deze dag een succes te laten worden.
Na wat huishoudelijke mededelingen over het verloop van de dag, werd het bezoek de eerste dag in tweeën gesplitst, de tweede dag was dat niet nodig. En onder begeleiding van gidsen werd de groep(en) door het museum geleid. De cellen van vroeger en tegenwoordig waren nogal verschillend.

Ook was zichtbaar wat voor straffen men vroeger zoal plachtte te voltrekken, wat niet altijd even humaan was, maar ja er was nog geen organisaties die dat aan de grote klok konden hangen. En men lag er denk ik ook niet wakker van. Het museum is onder gebracht in wat vroeger het tweede gesticht heette, een gebouw in carrévorm gebouwd. Er waren drie van dit soort gebouwen, de andere gebouwen zijn gesloopt, al heeft men wel de toegangs-poorten behouden.

Veenhuizen is opgericht door de Maatschappij van weldadigheid in 1823 om wezen, bedelaars en landlopers te huisvesten en deze te heropvoeden. Om als boer een nieuw bestaan op te kunnen bouwen. Omdat niet iedereen vrijwillig mee wilde doen werden in Ommerschans en Veenhuizen grote vierkante dwanggestichten gebouw. Men kon per gebouw een 1200 wat eerst heette verpleegden plaatsen. Per zaal 80 personen die overdag werkruimte, eetruimte en ’s nachts slaapruimte was. In 1859 nam de rijksoverheid de gestichten over en werden rijkswerkinrichtingen genoemd. In 1900 bouwde justitie twee gevangenissen; Norgerhaven en Esserheem. Later gevolgd door Bankenbosch.
Veenhuizen was een gesloten plaats men mocht er alleen in als men werkzaamheden moest doen of familie er had wonen. Het geheel was helemaal selfsupporting, werktuigen, kleding en schoeisel alles werd zelf gemaakt.

veenhuizen2

Na de perfect door het personeel van het gevangenisrestaurant verzorgde lunch werd het gezelschap in de boevenbus door het complex gereden, zodat men kon zien hoe uitgestrekt de het complex is. En de huizen trokken de nodige aandacht door teksten op de gevel zoals; Werk en Bid, Huis en haard, Plichtsgevoel enzovoort. Het mooiste huis was van de directeur van de instelling geheten: “Klein Soestdijk” het blijkt te koop te zijn. In de plaats worden veel gebouwen gerestaureerd. Veenhuizen vallen nu onder de gemeente Noordenveld en heeft de status van beschermd dorpsgezicht.

De deelnemers waren zeer te spreken over deze excursie, Roel Gras op de 25ste ook benoem tot lid in de Orde van Oranje-Nassau en Arie van de Landen hebben er weer een prachtige dag van gemaakt. Een bezoek aan het museum is zeer aan te bevelen.

Eric Boom maakte van deze excursie een fotoreportage. Ga daarvoor naar het betreffende fotoalbum.

met dank aan Eric Boom

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief