Herdenking Englandspiel

Gepubliceerd op: 26-1-2009

Op maandag 4 mei zal de herdenking van de gevallenen bij het Englandspiel als gebruikelijk plaatsvinden bij het monument aan de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes nabij het Promenade Hotel, Van Stolkweg 1.  Aanvang 15.00 uur precies, verzamelen 14.45 uur.

herdenking Englandspiel monument
"Zij sprongen in de dood voor onze vrijheid"

Het Englandspiel werd bekend als een misleidingspel, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog van 12 maart 1942 tot 1 april 1944 werd “gespeeld” tussen Britse en, in Nederland gelegerde,  Duitse spionagediensten.

Hierbij werden 59 Nederlandse agenten direct na hun landing per parachute in Nederland gevangen genomen, slechts vijf van hen overleefden het.

Bij de slachtoffers waren ook tien marechaussees. Op het monument worden de gevallenen symbolisch verbeeld door Icarus, de mythologische figuur, die op zijn vlucht naar de zon neerstortte.

Onmiddellijk aansluitend aan de herdenking worden er bloemen bij het monument gelegd door  nabestaanden en vertegenwoordigers van verwante organisaties, waaronder de Stichting Marechaussee Contact.

Na afloop van de plechtigheid (ca. 15.20 uur) is er voor nabestaanden en andere aanwezigen gelegenheid elkaar te ontmoeten in een gereserveerde zaal in het nabijgelegen Promenade Hotel.

Met dank aan Mr T. Landsheer

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief