Terugblik op Defilé Wageningen 5 mei 2009

Gepubliceerd op: 26-5-2009

Veteranen die niet waren uitgenodigd voor het Bevrijdingsdefilé in Wageningen mochten deze dinsdagmiddag alsnog meelopen, 'wel of niet officieel'.

De veteranen die dienden in onder meer Korea en Nieuw-Guinea, mochten aanvankelijk niet deelnemen, omdat het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties dit jaar het accent wilde leggen op veteranen uit 1940-1945. De Gelderse Commissaris van de Koningin besloot dinsdag echter veteranen die ook wilden aansluiten niet tegen te houden.
 
Dinsdag 5 mei 2009 was het dan zover dat veteranen aan het bevrijdingsdefilé konden deelnemen in Wageningen waar 64 jaar geleden de capitulatie in hotel de Wereld werd getekend. Zoals uit berichten uit de media reeds mocht blijken was het defilé anders opgezet dan in voorgaande jaren. Slechts veteranen van de WOII en voormalig Nederlands-Indië mochten deelnemen aan het defilé en detachementen van de landen die aan de bevrijding van ons land hebben deelgenomen, waaronder Amerikanen, Canadezen en Polen. Ook werd de duur van het defilé in vergelijking met voorgaande jaren beduidend ingekort.

Wageningen defile 2009

Zes begunstigers van de SMC namen te voet deel aan het defilé terwijl een aantal anderen in één der vele historische voertuigen in het defilé meereden. De deelnemers kwamen bijeen in de veteranentent geplaatst op “De Dreijen”, een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. In deze tent kreeg men koffie en werden tribuneplaatsbewijzen en lunchbonnen verstrekt aan onze deelnemers met hun begeleiders namens de SMC.

Op de “De Dreijen” waren static shows ingericht van de voertuigen die later deelnamen aan het defilé. Het defilé wordt nu georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenkingen Capitulaties 1945 Wageningen. Voor de veteranen in feite de voortzetting van de defilés die ZKH Prins Bernard destijds afnam.

Het aantal deelnemers in het defilé dit jaar bedroeg ongeveer 1200 personen. Ongeveer 60 historische burger- en militaire voertuigen namen deel, waaronder motorfietsen en militaire vrachtwagens in allerlei formaten en zelfs Zwitserse post-autobussen.

Tal van burger- en militaire muziekkorpsen uit Nederland, Engeland, Schotland en Canada toonden hun muzikale talenten. Het defilé bestond uit zes clusters waarvan de SMC in de vierde cluster was vertegenwoordigd door onze begunstigers en drie verdeeld over verschillende voertuigen.
Het defilé vertrok na opstellen van “De Dreijen” over de Generaal Foulkesweg naar het 5-meiplein  langs hotel “De Wereld”. Aldaar werd het defilé afgenomen door de Burgemeester van Wageningen en de Commissaris van de Koningin in Gelderland, Clemens Cornielje.

Ondanks het tegenvallende weer kan worden teruggekeken op een al met al zeer geslaagde dag.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief