Terugblik Indië Reünie - Boerma Plaizier - MP III

Gepubliceerd op: 11-6-2009

Op 11 juni 2009 heeft de jaarlijkse Indië reünie en herdenking (Boerma-Plaizier - MP III) plaats gevonden in Bronbeek en werd bijgewoond door bijna 200 belangstellenden.

De voorzitter van de Reüniecommissie, Roel Gras, heette alle aanwezigen van harte welkom. Na zijn inleiding en mededelingen met betrekking tot het programma kondigt hij de voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact, brigade generaal der Koninklijke Marechaussee b.d. Jack Vlaming aan.

Boerma Plaizier 2009 van Putten

De voorzitter SMC heet van harte welkom CKMar, luitenant generaal der Koninklijke Marechaussee, Dick van Putten en mevrouw van Putten, alsmede een aantal genodigde gasten, waaronder de families van der Linden en Hendriks, Boerma Plaizier 2009 toespraak Vlaming de familie Toering, mevrouw Middeldorp en mevrouw Hoefnagel en anderen.
 
Voordat hij het woord geeft aan CKMAR bedankt hij de Reüniecommissie o.l.v. Roel Gras voor het vele werk dat weer in de voorbereiding van deze dag is gaan zitten. Tevens noemt hij met name Arie van Veen (en Roel Gras) en hun echtgenotes, die heel veel werk hebben verzet om herdenking van vandaag en het uitreiken van onderscheidingen mogelijk te maken. Bij deze dank wil ik tevens de grote steun memoreren die door de gemeenschap in Oeffelte is gegeven, aldus Vlaming.

Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant generaal Dick van Putten noemt in zijn toespraak een aantal redenen op omtrent het samenzijn deze dag, waaronder het eerbetoon en een blijvende herinnering aan de strijd in Nederlands-Indië en de veteranen. Het doet niets af aan de prestatie van welke militair en welke missie dan ook, maar dat het vandaag gaat om terechte herinnering aan Nederlands-Indië en de strijd van onze militairen. Een strijd van uitzonderlijke en dappere mensen.

Tegen de aanwezige oud-strijders zegt van Putten: " Ook jullie zijn als militairen ‘uitgezonden’ vanuit Nederland of ter plaatse gerekruteerd als KNIL-militair. Jullie waren zowel vrijwilligers, dienstplichtigen als beroepsmilitairen. Toen ging het ook niet om een conflict van en in een ver buitenland, maar om strijd in en voor Nederlands eigen kolonie, Nederlands-Indië. Tegen Japanners die toch bekend staan als behoorlijk hard en wreed en later als zogenaamde “blanken’ (halfbloed NL) nog eens tegen de gevoelsmatige eigen Indonesische bevolking. En hoe zat het toen met het draagvlak vanuit de samenleving?
Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog; onwillekeurig vergelijken we de inzet van militairen van toenBoerma Plaizier 2009 toespraak van Putten en nu.
Misschien is dat niet helemaal eerlijk omdat de historische omstandigheden zo verschillend zijn: aan het begin van de 21ste eeuw, kan het verschil groter zijn? En de internationale situatie?  Maar toch……..

In zijn afronding memoreert CKMar dat Indië zo langzaam aan een "verre" oorlog is geworden.
"Duizenden militairen echter, verloren in die oorlog het leven, of kwamen terug met verlies van ledematen of andere zware lichamelijke aandoeningen. En de impact van die oorlog is bij velen vandaag de dag nog op het netvlies gebrand, vaak gepaard gaande met veel psychische schade.
En dan kom je terug in Nederland en daar kregen jullie ook niet het respect dat jullie verdienden.

"Zo heb ik ter erkenning en eerbied besloten om 44 personen die gerekend kunnen worden tot het toenmalige Korps Militaire Politie en wel als gevallen collega’s op de gedenksteen in Roermond vermeld staan, ook in het Gulden Boek van de Koninklijke Marechaussee op te nemen. Volgens KMar-traditie laat ik deze opname in het Gulden Boek bij dagorder op de Wapendag van 23 oktober a.s. uitspreken", aldus van Putten.

‘Voor veiligheid en recht’. Daarvoor vochten jullie als onze militairen. Daarvoor zijn zij ook nu nog bereid te vechten.
Jullie allen komt ons respect toe!

Tenslotte memoreert hij de enorme inzet in deze van Arie van Veen.

Korean War Medal
De voorzitter van de SMC staat vervolgens stil bij de uitzending van onze militairen naar Korea en het toekennen van de Korean War Medal, waarna Roel Gras de beschikking voorleest waarbij de Korean War Medal wordt toegekend. De onderscheiding voor de heer Toering werd bij diens afwezigheid door zijn dochter in ontvangst genomen. Helaas konden de decorandi Bandell, Molenaar, Kroon en Mooren vandaag niet aanwezig zijn; zij zullen de medailles thuis in ontvangst nemen.

Ereteken voor Orde en Vrede
Vervolgens wordt stilgestaan bij de uitzending van onze militairen naar Nederlands-Indië en toekenning van het "Ereteken voor Orde en Vrede". Nadat het voorlezen van de beschikking door Arie van Veen wordt het Ereteken voor Orde en Vrede postuum toegekend aan de heer Middeldorp en worden de versierselen uitgereikt aan de weduwe mevrouw Middeldorp-Gerrets.

Zoals gebruikelijk worden de in het afgelopen jaar overleden sobats herdacht. Na het voorlezen van de namen van degenen die ons zijn ontvallen volgt een minuut stilte, met aansluitend een kranslegging bij het KNIL-monument met medewerking van het Koperkwintet Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee.

Tot besluit van dit formele deel van de bijeenkomst werd daarop volgende defilé geopend door Commandant der Koninklijke Marechaussee en de voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact.

Boerma Plaizier 2009 samenzijn

Er wordt teruggekeken op een mooie dag van samenzijn, van bijpraten en niet geheel los van emotionele gevoelens.
Traditiegetrouw werd de dag besloten met een voortreffelijke lunch.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

Lees ook het meer uitgebreide verslag in de juni editie van "Marechaussee Contact".

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief