Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Crisis bij NFI na gedwongen vertrek topman

Geplaatst op: 17-7-2018

RIJSWIJK - Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is sprake van een crisis, nu NFI-topman Peter van den Elzen is gedwongen tot opstappen wegens schending van gedragsregels. Tegelijkertijd loopt er een diepgaand onderzoek naar misstanden bij afgeronde moordonderzoeken van het instituut.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte gisteren bekend dat interim-directeur Van den Elzen (66) per direct vertrekt bij het forensisch laboratorium. Enkele uren eerder publiceerde De Telegraaf over een geheim onderzoek dat het ministerie afgelopen weken deed naar ontoelaatbaar gedrag van de directeur jegens een NFI-medewerkster.

NFI-baas stapt op na ontoelaatbaar gedrag
Het draaide om ernstige beschuldigingen, waaronder grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik door Van den Elzen. De betrokken medewerkster bevestigde het onderzoek zonder op de details in te gaan, maar zei vertrouwen te hebben in de uitkomst daarvan.

Justitieminister Grapperhaus noemt de zaak „heel vervelend”. „Het is verstandig dat deze man de eer aan zichzelf heeft gehouden”, reageert de bewindspersoon vanaf Bonaire.

Gedragsregels
De positie van Van den Elzen was onhoudbaar geworden, zo viel op te maken uit een verklaring van het ministerie: „Uit onderzoek is naar voren gekomen dat zijn handelen niet in overeenstemming is geweest met de gedragsregels ten aanzien van privérelaties op het werk. De contractuele relatie zal met onmiddellijke ingang worden beëindigd.”

Advocaat Sébas Diekstra staat de NFI-medewerkster bij die slachtoffer is geworden van het gedrag van de interim-directeur. ,,Cliënte is nog in beraad over mogelijke vervolgstappen. Eerst willen wij de bevindingen en conclusies van de onderzoekscommissie grondig bestuderen, alvorens een vervolgbesluit te nemen. Cliënte heeft op dit moment dan ook geen behoefte aan verder commentaar. Zij voelt zich door de kwestie aangetast in haar privacy en wenst anoniem te blijven.’’

Klokkenluider
Afgelopen week kwam het forensisch laboratorium ook al negatief in het nieuws, nadat De Telegraaf melding maakte van een onderzoek naar mogelijke misstanden bij moordonderzoeken. Een klokkenluider maakte begin 2017 melding van onregelmatigheden bij de afdeling Microanalyse Invasieve Trauma’s (MIT), dat lichamen onderzoekt op sporen van moordwapens.

Deze onderzoeken zouden niet volgens de daarvoor geldende regels zijn verricht. Advocaten reageerden geschokt, aangezien het mogelijk is dat verdachten de afgelopen tijd op basis van ondeugdelijk onderzoek zijn veroordeeld. „Misschien zitten er momenteel mensen ten onrechte achter de tralies”, aldus Jeroen Soeteman, voorzitter van de vereniging van strafrechtadvocaten.

Van den Elzen trad in juni 2017 aan bij het NFI en kreeg van oud-justitieminister Blok de opdracht mee om orde op zaken te stellen bij het instituut, waar een verziekte werkcultuur zou heersen. Medewerkers voelden zich er niet veilig en hadden last van een extreem hoge werkdruk. Volgens Justitie heeft het plotselinge vertrek van de algemeen directeur geen gevolgen voor de continuïteit van het werk van het NFI, aangezien zijn tijdelijke contract binnen enkele maanden zou aflopen en de aanstellingsprocedure van een nieuwe directeur al bijna afgerond is.

Bron : telegraaf.nl


Tolk capitulatie overleden

Geplaatst op: 17-7-2018

Molnar, George jul18Zelf sprak hij er vrijwel nooit over, maar in brede kring was zijn rol bij de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland bekend. Onlangs overleed in zijn woonplaats Edmonton de Canadese tolk captain George Molnar (95, op de foto zittend met baret).

Hij was de laatste overlevende van de historische gebeurtenis op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen. “George Molnar stond hier, zeker bij de Nederlandse expats, in hoog aanzien. Alle kranten en tv-stations besteedden aandacht aan zijn overlijden”, vertelt emigrant Ton DeGroot (85) vanuit Victoria, Canada.

George Eugene Molnar, van 30 juli 1922, was van Hongaarse komaf. Zijn moeder, een lerares vreemde talen, leerde hem Frans, Duits en Engels te spreken. Dat kwam goed van pas toen hij op 16-jarige leeftijd naar Canada vertrok, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De inlichtingendienst rekruteerde Molnar vanwege zijn talenkennis - vooral Duits - en hij werd daarmee de jongste kapitein in het Canadese leger. Toen Molnar op 5 mei 1945 naar Wageningen werd gestuurd, had hij geen idee wat hem te wachten stond. Opeens zat de toen 22-jarige kapitein aan tafel met onze Prins Bernhard, de Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes en generaal-majoor Huntley Ketchen. Tegenover hem kolonel-generaal Johannes Blaskowitz, de commandant van de Duitse troepen in ons land en zijn chef-staf luitenant-generaal Paul Reichelt. Allen toonden een groot respect voor de jonge kapitein.

Na de Tweede Wereldoorlog studeerde Molnar medicijnen. Tot zijn pensionering was hij vooral betrokken bij onderzoek, onder meer aan de Universiteit van Alberta. Hij laat zijn vrouw Gwen, met wie hij meer dan 70 jaar was getrouwd, zoon Charles en dochter Gwendoline achter.

Bron: defensiekrant/1018/14/09


Chinook op weg naar brandend duingebied bij Heemskerk (update)

Geplaatst op: 16-7-2018

Chinook nieuw vanKLu jul 18Een Chinook-transporthelikopter is zojuist vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen opgestegen om te helpen blussen in de buurt van Heemskerk. Daar is het eind van de ochtend in de duinen brand uitgebroken.

één van de nieuwe Chinooks van de Koninklijke Luchtmacht

Begin deze middag besloeg de vlammenzee al meer dan  400 vierkante meter. De Chinook gaat blussen met een zogenoemde bambi bucket. In deze flexibele waterzak kan 10.000 liter die de helikopter boven het brandende duingebied uitstort.

De luchtmacht ondersteunt met deze actie de brandweer.

UPDATE 16.35 uur: Er is een 2e Chinook uitgerukt om te helpen bij het bluswerk boven de duinen bij Heemskerk.

Bron : defensie.nl


Allemaal Amaroks

Geplaatst op: 16-7-2018

Alle bestelde 2.079 Volkswagen Amaroks zijn in handen van de krijgsmacht. De eerste exemplaren arriveerden eind 2014. De laatste voertuigen zijn op de Majoor Mulderkazerne in Stroe overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

Amarok KMar 450 jul18

De landmacht heeft nu in totaal 1.527 Amaroks, de luchtmacht 234 en de marine 194. Ook de Koninklijke Marechaussee is voorzien van deze pick-ups en beschikt over 92 van deze Volkswagens. Defensie ondersteuningsdiensten hebben er gezamenlijk 32. Amaroks doen dienst voor nationale taken en worden gebruikt tijdens oefeningen.

Bron : defensie.nl/materieelgezien


NFI-baas onder vuur

Geplaatst op: 16-7-2018

DEN HAAG - Interim-directeur Peter van den Elzen (66) van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ligt onder vuur. Hij zou ontoelaatbaar gedrag hebben vertoond jegens een werkneemster.

Peter van den Elzen, aangesteld om orde op zaken te stellen bij het NFI, ligt nu zelf onder vuur. Een speciale commissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt de integriteitskwestie. De betrokken NFI-medewerkster zorgde ervoor dat de zaak werd aangekaart bij de directie. Het gaat om ernstige beschuldigingen, waaronder grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Een dezer dagen wordt binnen de NFI-top en het ministerie van Justitie en Veiligheid een rapportage over de affaire besproken. Dat melden bronnen aan De Telegraaf. De betrokken medewerkster bevestigt het vertrouwelijke onderzoek. Een woordvoerder van het ministerie zegt namens het NFI dat „als er een integriteitsonderzoek loopt, daar nooit mededelingen over worden gedaan”.

Bron : telegraaf.nl


Illegalen opgepakt op terrein StenaLine Op het terrein van de rederij StenaLine in Hoek van Holland

Geplaatst op: 16-7-2018

HvH ferry aug16Illegalen opgepakt op terrein StenaLine

Op het terrein van de rederij StenaLine in Hoek van Holland zijn zaterdagmiddag in een bestelbusje vier illegalen gevonden. Ze zijn aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

Ze waren van plan om met de Stenaline naar Engeland te varen maar werden betrapt.

Voor de zekerheid zijn de vluchtelingen onderzocht in ambulances maar volgens een woordvoerder van de Marechaussee maken zij het goed. ,,Zij gaan het vreemdelingentraject in.” Het is nog niet bekend waar de mensen vandaan kwamen.

Bron : diverse media


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!