Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Marechaussee doet ‘search and rescue’ met de politie van Abaco

Geplaatst op: 18-9-2019

Militairen van de Koninklijke Marechaussee gingen gisteren op patrouille met de lokale autoriteiten van Abaco. Zo staan ze de politie van het door natuurgeweld geteisterde eiland bij.

“We zijn hier vooral voor het uitvoeren van onze militaire politietaak. Maar waar we kunnen dragen we natuurlijk ook bij aan de noodhulp”, vertelt de 29-jarige wachtmeester der 1e klasse Jordi.

Lees verder...

Bron : defensie.nl


Weekoverzicht Defensieoperaties

Geplaatst op: 18-9-2019

Honderden Nederlandse militairen arriveerden aan boord van Zr. Ms Snellius en Zr. Ms. Johan de Witt op de Bahama’s. Zij verleenden noodhulp na de passage van orkaan Dorian.

Per helikopter werden direct militairen afgezet bij een ziekenhuis en de haven op het eiland Abaco. Zij stemden met lokale autoriteiten en internationale hulporganisaties af waar de nood het hoogst was. 

Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 september tot en met 17 september

Bron : defensie.nl


Ruim 2.300 militairen bij Prinsjesdag

Geplaatst op: 18-9-2019

“Vuur!” Het is 13.00 uur en het koninklijk paar verlaat Paleis Noordeinde. Vanaf dat moment klinkt elke minuut een harde knal op het Malieveld in Den Haag. De saluutschoten zijn onderdeel van het grootschalige ceremonieel dat Defensie vandaag met ruim 2.300 militairen op de mat legt. Het is Prinsjesdag 2019.

Dankbaar voor vrijheid
De waardering voor deze rol van de militairen wordt uitgesproken in de Troonrede. “Mede dankzij hen leven wij al 75 jaar in vrede en veiligheid”, spreekt koning Willem-Alexander in de Ridderzaal. Hij begint de Troonrede met de herinnering aan geallieerde parachutisten die in september 1944 voor Nederland streden. “75 jaar later lijken vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat vanzelfsprekende waarden. Maar wie de wereld beschouwt, realiseert zich hoe bijzonder het is te leven in een land waarin mensen zich veilig kunnen voelen.”

Lees verder...

Bron : defensie.nl


Kerkklokken luiden als eerbetoon aan de luchtlandingstroepen van Market Garden

Geplaatst op: 18-9-2019

NIJMEGEN - Om kwart voor elf Nederlandse tijd stegen ze op 75 jaar geleden: de duizenden vliegtuigen die mee zouden doen aan Operatie Market Garden. Van de 10.000 luchtlandingstroepen bereikten maar 2300 militairen veilig gebied. Deze dinsdag luiden in eerbetoon aan al die mannen de klokken van zeker 23 kerken in Gelderland en Brabant. En dat is te danken aan Rob Breebaart uit Nijmegen. Ruim een half jaar geleden bedacht hij het project.

'Ik ben gewoon gefascineerd door die operatie. Mijn vader heeft het allemaal heel bewust meegemaakt. Die was toen een twintiger en die vertelde weleens hoe ze thuis het 'vuurwerk' voor de deur hadden. Ik vind het mooi om juist nu een groot eerbetoon te brengen aan die veteranen die toen voor ons gestreden hebben', legt Breebaart uit.

Lees verder...

Bron : omroepgelderland.nl


Administratie, geld, valse merktelefoons in beslag genomen

Geplaatst op: 18-9-2019

Administraties, ook van ondergronds bankieren, geldtelmachines, vervalste merkproducten van grote telefoonmerken, 262.000 euro en een lading gestolen lampen. Dat is de opbrengst van een grote actie die donderdag in Beverwijk werd gehouden op een bedrijventerrein. Aan de actie onder leiding van het Landelijk Parket werkten Functioneel Parket, politiemensen van Landelijke Eenheid en Noord-Holland, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), en de Belastingdienst mee. In totaal waren ruim 250 mensen en geldhonden actief.

Telecombedrijven
De actie startte om 12 uur donderdagmiddag en liep tot in de late avond door. Op het bedrijventerrein is ruimte voor zo’n 50 units, en daarvan zijn er ruim 40 in bedrijf als telecombedrijfje. Bij politie, FIOD en OM waren de afgelopen periode diverse signalen binnengekomen dat deze telecombedrijven zich, bewust of onbewust, meer met 'underground banking' dan met telecommunicatie zouden bezig houden. Het vermoeden ontstond daarmee dat de telecomhandel slechts een façade was om het verplaatsen van grote geldbedragen mogelijk te maken en te verhullen. Door de jaren heen zijn er op deze wijze vermoedelijk miljoenen euro’s verplaatst via telecombedrijven op het terrein.

Geldkoeriers
Zo zijn in het verleden al bij enkele bedrijven grote geldbedragen in beslag genomen. Vanuit eerdere onderzoeken is verder gezien dat het bedrijventerrein frequent wordt bezocht door vermoedelijke geldkoeriers en ondergronds bankiers. Voorts waren er signalen dat er dubieus contant geld werd ingebracht bij een onderneming en dat dit geldbedrag vervolgens werd rondgepompt. Niet alleen tussen Nederlandse bedrijven, maar ook naar landen in Oost-Europa en Dubai. Op deze manier wordt de herkomst van dit geld verdoezeld en kan nauwelijks worden vastgesteld wie het geld oorspronkelijk heeft ingebracht. Het vermoeden bestond dat op deze manier op crimineel geld wordt witgewassen. Het bedrijventerrein zou daarmee een essentiële schakel zijn om crimineel geld vanuit de onderwereld naar de bovenwereld over te hevelen.

Verdachte witwassen en underground banking
Onder leiding van het LP werd besloten alle bedrijven te doorzoeken. Vier van de bedrijven zijn ook daadwerkelijk aangemerkt als verdachte van witwassen en undergrond banking. De overige bedrijven werden doorzocht om bewijsmateriaal veilig te stellen.

Het gevonden geld bevond zich deels in een verborgen ruimte boven een systeem plafond.  Onder het in beslag genomen geld bevonden zich ook 500 euro biljetten. Die worden veelal gezien als een signaal van criminaliteit en witwassen. In een auto is eveneens een verborgen ruimte gevonden.

Samenwerking
In de voorbereiding is samengewerkt met de gemeente Beverwijk en het Regionaal Inlichtingen- en Expertisecentrum, een samenwerkingsverband van gemeenten en overheidsdiensten. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Underground banking heeft de warme aandacht van opsporingsdiensten en OM. Het recente rapport ‘De achterkant van Amsterdam’ onderstreept nog maar eens dat Nederland in het algemeen en de regio ‘groot Amsterdam’ in het bijzonder, een centrum is van ondergronds bankieren. Via dit systeem worden jaarlijks miljarden euro’s nagenoeg onzichtbaar en ontraceerbaar verplaatst. Er wordt nog wel eens gedacht dat dit zogenoemde ‘hawala-bankieren’ vooral draait om het overmaken van kleine geldbedragen door bijvoorbeeld arbeidsmigranten naar landen zonder goedwerkende traditionele banken. Dit traditionele hawala bankieren beslaat maar een klein deel van het ondergronds bankieren. Het leeuwendeel betreft crimineel geld dat snel en efficiënt kan worden witgewassen via de structuur van het hawala bankieren.

Bron : om.nl


Koninklijke stoet en Troonrede

Geplaatst op: 17-9-2019

 Koninklijke stoet en Troonrede

Bron : nos.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!