Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

SMC bijeenkomst Badhoevedorp

Geplaatst op: 24-5-2018

Een kleine maand geleden gingen 35 belangstellenden van SMC naar Eindhoven om het DAF Museum te bezoeken. Een geslaagd bezoek. Op woensdag 23 mei 2018 was er weer belangstelling voor een door de Reünie Vereniging Marechaussee Contact (RVMC) georganiseerde bijeenkomst in de Koningin Máxima (KMK) te Badhoevedorp. 53 personen, 8 meer dan vorig jaar, gaven gehoor aan de oproep van RVMC om aanwezig te zijn bij de Contactmiddag Badhoevedorp. De RVMC was al meerdere malen te gast in de kazerne en ook nu was het er weer goed toeven! 

2018 SMC KMK   2018 SMC KMK2


Vanaf 13.15 uur werden de belangstellenden in de bar/restaurant van de KMK met koffie/thee en petitfour ontvangen. Met wat vertraging vanwege een storing in het openbaar vervoer (NS) heette voorzitter RVMC, Gerrit Reloe, de aanwezigen van harte welkom en maakte het programma van de middag nogmaals bekend. 

Van 14.00 uur tot 15.00 uur, werd door enthousiaste leden van de IBT LO Sportorganisatie uitleg gegeven wat IBT training ( Individuele Beroepsvaardigheids Training) voor het personeel van de Marechaussee werkzaam op Schiphol inhoudt. Een interessant uurtje voor iedereen vooral voor de oudere aanwezigen die het begrip IBT helemaal niet kenden. 

Van 15.00 uur tot 17.00 uur waren de aanwezigen gezellig samen in de bar en vanwege het mooie weer uiteraard ook op het terras van het restaurant en werden natuurlijk de oude koeien weer uit de sloot gehaald en overige van belang zijnde zaken besproken. Altijd weer een leuk moment om zo met elkaar bezig te zijn

Bestuurslid Piet van Sprang gaf nog een update over de gezondheidstoestand van voorzitter SMC Jack Vlaming. Het gaat gelukkig weer een stuk beter met hem na een vervelend ongeval bij zijn woning.

Iedereen keek er naar uit en genoot vervolgens van het door het personeel van Paresto met zorg bereidde authentiek Indisch buffet ‘Semarang’. Tot slot werd nog een kopje koffie of thee met ‘Spekcake’ aangeboden en ging iedereen voldaan naar huis.

In een van de volgende nummers van Marechaussee Contact zal nader worden stilgestaan bij deze geslaagde contactmiddag in Badhoevedorp.

Ga naar ons album voor een foto-impressie van deze dag.

Jan Gaasbeek/SMC


Gesneuvelde edelman met militaire eer herbegraven

Geplaatst op: 24-5-2018

Militairen van 44 pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso begeleidden vandaag de stoffelijke resten van 'hun' kolonel Schelte van Aysma naar zijn laatste rustplaats. Dat is het gerestaureerde familiegraf in de kerk van Schettens bij Bolsward. De militair sneuvelde in 1637 tijdens het Beleg van Breda. Het Regiment Johan Willem Friso gaat als oudste regiment van de Koninklijke Landmacht terug tot het jaartal 1577.

Aanleiding voor de herbegrafenis was de ontdekking van Van Aysma's helm in 2015 door conservator Jeroen Punt van het Nationaal Militair Museum (NMM). De helm stond al eeuwen in de kerk van het dorpje.

Scheltema van Aysma Scheltema van Aysma 2

 

Bij de afbeeldingen:
1) De begrafenisstoet wordt voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. De vlag met het wapen van Schelte van Aysma bedekt de kist.
2 )Een militair draagt tijdens de plechtigheid een van de heraldische en adellijke waardigheidstekenen: de helm.

Ingestort graf
Een lokale amateur-historicus zocht na het bekend worden van de ontdekking in Schettens naar Van Aysma's graf. Al snel ontdekte hij de grafsteen van de militair onder de kerkvloer. De helm stond op de steen afgebeeld. De grafkelder eronder bleek in de 19e eeuw gedeeltelijk te zijn ingestort. De stoffelijke resten van Van Aysma en zijn familie werden daar gevonden.

Voor de gelegenheid was het gebruikelijke draaiboek voor herbegrafenissen aangepast. De stoet werd voorafgegaan door tamboers en signaalblazers. Ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso liep mee. De vlag met daarop het wapen van Schelte van Aysma was ook in de stoet te zien en bedekte de kist.

De stoffelijke resten van de gesneuvelde werden vanaf de voormalige woning van de familie (Osinga State) op een oude munitiedrager van het Korps Rijdende Artillerie vervoerd naar de kerk, zo'n 1.500 meter verderop.

Adellijke waardigheidstekens
Bij de kerk werd de kist overgezet op een draagbaar. Enkele militairen droegen tijdens de tocht heraldische en adellijke waardigheidstekenen: vlag, rouwbord, helm, sporen en zwaard. Het waren de symbolen van officieren tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarin Schelte van Aysma streed. Het rouwbord is een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde replica. Bij het graf vond een korte plechtigheid plaats die werd afgesloten met het Friese volkslied.

Een aantal keren per jaar worden militairen herbegraven met militaire eer.

Bron : defensie.nl


'Cocaïnesmokkel via KLM-kisten naar Nederland onderdeel van groter schandaal'

Geplaatst op: 24-5-2018

SCHIPHOL - De 60 kilo coke die eind april werd aangetroffen in een bagagecontainer die aan boord zou gaan van een KLM-vliegtuig zou nog maar het topje van de ijsberg zijn van een veel groter smokkelnetwerk via Suriname naar Nederland. Dat vertelt Mick van Wely, misdaadjournalist van De Telegraaf in een video.

KLM  B-747-400"Suriname krijgt een steeds belangrijkere rol als doorvoerland van cocaine naar Europa", zegt van Wely in de video. "Eind april is er ruim 60 kilo ontdekt in de dubbele bodem van een bagagecontainer", gaat hij verder. "Dat is een truc die wel vaker wordt toegepast. De vracht zou aan boord gaan van een KLM-vliegtuig en is toen ontdekt. En sindsdien is de ene na de andere verdachte opgepakt."

Van Wely noemt een aantal interessante personen dat verdacht wordt betrokken te zijn bij de smokkel. "Mensen van de luchthaven, ook zelfs een agent van een belangrijk drugsbestrijdingsteam en verreweg de meest interessante is een leidinggevende van een Surinaamse vliegtuigmaatschappij." Die laatste zou tevens een broer zijn van belangrijke kolonel uit het leger.

Van Wely legt uit dat het onderzoek naar "steeds verder uitdijende schandaal" nog in volle gang is. "Grote vraag: hoe lang liep deze lijn al naar Nederland?".

Bron : nhnieuws.nl


Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees

Geplaatst op: 23-5-2018

Aan het Museumweekend in Melun (FR), namen 7 leden van de Stichting Re-enactment Dienstplichtig Marechaussees deel, met 2 historische voertuigen en in het uniform (DT en GVT) welke door de dienstplichtig Marechaussees in de periode 1970-1996 werd gedragen.

SRDM in Frankrijk mei18

Mar2’s Ellens, Hoek, van Keulen, Kunst, Meeuse, Wmr van den Brand en Eskaoo Lindenberg waren afwisselend gekleed in DT, VT of GVT en gaven informatie aan bezoekers die vragen hadden over de Marechaussee uit Le Pays-Bas.

De directeur van het Musée Gendarmerie National, capitaine Richard Filmotte, en de andere korpsen en bezoekers waren zeer enthousiast over de aanwezigheid van de SRDM, bij dit internationale evenement.

Ga naar ons album voor een foto-impressie van dit internationale weekend.

Een uitgebreid verslag is opgenomen in de eerst volgende uitgave van het blad Stichting Marechaussee Contact.

SMC


Weekoverzicht Defensieoperaties

Geplaatst op: 23-5-2018

De Nederlandse militairen in Mali trainden een medische evacuatie voor een gewonde militair. Het ging om een realistisch onaangekondigd scenario.

Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 16 tot en met 22 mei 2018.

Bron : defensie.nl


Meer dan honderd aanhoudingen bij actie 'TRIVIUM'

Geplaatst op: 23-5-2018

Driebergen - De politie heeft tijdens de landelijke actie ‘TRIVIUM’ tegen mobiel banditisme ofwel rondtrekkende criminelen, meer dan honderd aanhoudingen verricht. Daarbij zijn onder meer winkeldieven op heterdaad betrapt maar ook helers van gestolen babymelkpoeder aangehouden.

Van dinsdag 15 tot en met vrijdag 18 mei speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, ISZW, de IND maar ook de Duitse en Belgische politie ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem.

Int verkeerscontrole Hazeldonk mei18Internationaal
Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid. Bij controles van personen konden de agenten direct via en speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook bij Europol gedaan. Tijdens de actie werden de systemen meer dan vijftienhonderd keer geraadpleegd. Dit resulteerde in meerdere gevallen tot interessante informatie voor lopende internationale onderzoeken. Dat zijn onderzoeken naar mensenhandel/mensensmokkel, wapenhandel, drugssmokkel en inbraken. De uit het buitenland verkregen gegevens leverde ook de Nederlandse politie informatie op die hier nog niet bekend was. Deze informatie gaat bijvoorbeeld in de toekomst helpen criminelen te ontmaskeren en aan te houden.

Resultaten
Tijdens ‘TRIVIUM’ werden meer dan honderd personen aangehouden voor diverse feiten. Bijvoorbeeld:

– In Den Haag zijn bij een woning vier personen aangehouden die verdacht worden van diefstal of heling van babymelkpoeder. Bij de doorzoeking van de woning in Den Haag en een bedrijfspand in Rotterdam zijn in totaal meer dan drieduizend pakken babymelkpoeder en ongeveer 16.000 euro in contanten aangetroffen. Zowel de heler als de stelers zijn vrijdag 18 mei voor de rechter verschenen en zijn in bewaring gegaan. Ondanks de aanhouding van de heler van babyvoeding en de doorzoeking van zijn woning kwamen een dag later toch weer drie personen hun gestolen spullen aanbieden bij dit adres. Eén van hen bood de babyvoeding aan in een geprepareerde tas. Door goede samenwerking met de detailhandel snel worden achterhaald waar de pakken waren gestolen. Ook deze drie verdachten hebben zich moeten verantwoorden voor de rechter en zijn in bewaring gesteld.

 – Bij een controle op de A13 bij Delft zag de politie dat in een auto een werkend ‘stopbord’ was ingebouwd. Verder had de verdachte een blauw zwaailicht, een wapenstok, een nepvuurwapen, handboeien en een holster in zijn auto. Onderzocht wordt of de man zich als agent heeft voorgedaan.

 – In het winkelhart van Hoofddorp werden vijf winkeldieven op heterdaad betrapt bij het stelen van kleding, schoenen en smartphones. Ook hierbij maakten de dieven gebruik van  geprepareerde tassen. Vier van de vijf verdachten zitten nog vast. De vijfde is op vrije voeten maar blijft wel verdachte.

– Op de A1 werd een voertuig gecontroleerd waarbij een uitgebreide set messen werd aangetroffen. Dit leidde tot de aanhouding van vier verdachten ingevolge de Wet Wapens en munitie.

– In de omgeving van Zwolle werd een persoon gecontroleerd en de IND zag dat deze persoon ook als verwijderbaar vreemdeling in de systemen stond. Na verdere controle bleek dat de hardleerse vreemdeling in april 2018, na enige tijd in vreemdelingenbewaring te hebben gezeten, het land was uitgezet. Deze persoon met de Tunesische en Marokkaanse nationaliteit bleek zich als zakkenroller door Nederland en Duitsland te verplaatsen. De IND heeft de Vreemdelingenpolitie geadviseerd deze man in bewaring te nemen en weer uit te zetten.

– Op Amsterdam Centraal Station werden verschillende zakkenrollers aangehouden voor pogingen tot zakkenrollen en voor voltooide diefstallen. En in Den Bosch werd een veelpleger aangehouden voor winkeldiefstal. Bij de grensovergang met Duitsland in de omgeving van Venlo werd een Roemeen gecontroleerd die 600 kilogram Apaan, een grondstof voor het vervaardigen van synthetische drugs, vervoerde. Ook dit onderzoek loopt.

Porsche
Niet alleen verdachten van mobiel banditisme werden opgespoord maar bij de diverse controles door het hele land werd voor duizenden euro’s aan openstaande boetes geïnd en kon een aantal personen worden aangehouden omdat ze nog opgelegde vrijheidsstraffen moesten ondergaan. Ook werden personen aangehouden die nog DNA-materiaal dienden af te staan. Tientallen processen-verbaal zijn opgemaakt tegen personen die zonder geldig rijbewijs reden of onder invloed van alcohol of een andere stof. Gestolen auto’s, gestolen kentekenplaten maar ook ploertendoders, pepperspray en nepwapens werden aangetroffen. De Belastingdienst ten slotte kon voor duizenden euro’s belastingschuld innen of in de plaats daarvan auto’s in beslag nemen. Dit overkwam de bestuurder van een Porsche die nog een schuld van 300.000 euro aan de staat had open staan. Betalen kon hij (nog) niet waarna zijn mooie Porsche werd afgesleept.

Bron : politie.nl


Andere nieuwsberichten:

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!