Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Rectificatie nieuwsbrief 453

Geplaatst op: 17-11-2019

In nieuwsbrief 453 is vermeld hoe men het boek 'Een flitsende carrière' kan bestellen. Het aldaar vermelde webadres is helaas verkeerd. Dit moet zijn: www.verkeerdebaas.nl. Excuus voor het ongemak.


Moldaviër aangehouden voor mensensmokkel

Geplaatst op: 17-11-2019

De Koninklijke Marechaussee heeft vijdagmiddag 15 november nabij Ter Apel een 34-jarige man met de Moldavische nationaliteit aangehouden op verdenking van mensensmokkel. In zijn busje trof de Marechaussee een groep van 19 Moldaviërs aan, onder wie 9 kinderen. Sommigen nog een baby.

Een kleine personenbus trok de aandacht van marechaussees tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid. Tijdens nadere controle werd duidelijk hoe de groep er bij zat.

De man vervoerde de groep onder gevaarlijke omstandigheden. De bus was slechts geschikt voor 6 passagiers. op enkele personen na, kon niemand een geldig identiteitsdocument overhandigen. Hierop is de bestuurder aangehouden voor mensensmokkel.

De vreemdelingen hebben asiel aangevraagd. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De Marechaussee doet verder onderzoek in de zaak.

Bron: KMar


Verzamelen bewijs tegen IS-verdachten

Geplaatst op: 16-11-2019

Defensie heeft het aan de stok met de Verenigde Naties. De VN wil namelijk richtlijnen opstellen voor militairen zodat ze bewijs kunnen gaan verzamelen voor IS-verdachten. Defensie heeft daar weinig zin in en zegt: ‘We zijn geen Zwitsers zakmes.’

Een rapport van de Verenigde Naties dat binnenkort verschijnt, roept ophef op. De VN hoopt namelijk militairen in te kunnen zetten om bewijs te verzamelen tegen IS-verdachten. Het moet niet gekker worden…

De VN en daaraan gelieerde organisaties proberen kennelijk kosten noch moeite te besparen om IS-verdachten maar terug te halen en hier te berechten. Zelfs levens van militairen zijn daarbij kennelijk geen zwaarwegende factor. Het is wat mij betreft volkomen logisch dat Defensie daar geen heil in ziet. Het zal maar gebeuren dat je over een maand of drie ineens hoort dat er militairen zijn omgekomen die moesten zoeken naar bewijs tegen IS-verdachten, die daardoor wegens gebrek aan bewijs vrijkomen!

En de keus van de VN voor militairen is niet willekeurig geweest. Bibi van Ginkel, verbonden aan het International Centre for Counter-Terrorism  (ICCT) in Den Haag, noemt de conflictgebieden praktisch ‘gouden bergen aan bewijsmateriaal’ dat helaas te onveilig is voor opsporingsambtenaren en officieren van justitie. Het is toch totaal absurd om militairen voor zo’n doel in te zetten?! Maar wees niet betreurd! Van Ginkel ziet ook de Koninklijke Marechaussee als mogelijke optie!

Bron: Dagelijksestandaard.nl


Auto's medewerkers Defensie gesaboteerd

Geplaatst op: 16-11-2019

Auto’s van medewerkers van Defensie worden al jarenlang gesaboteerd. Sinds 2013 is er sprake van het losdraaien van de wielbouten van privéauto’s en motoren van personeel die geparkeerd worden bij kazernes en militaire vliegvelden. Enkele tientallen werknemers zijn hier slachtoffer van geworden. Tot nu toe is er alleen materiële schade geleden.

Een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak wordt geïntensiveerd, aldus de woordvoerster. Gisteren heeft de marechaussee een getuigenoproep gedaan onder alle medewerkers van Defensie.

De sabotage begon bij militaire vliegvelden zoals Gilze Rijen en Woensdrecht, maar breidde zich recenter uit naar andere complexen zoals marinevliegkamp De Kooy in Den Helder en het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, de Kromhoutkazerne in Utrecht. In de loop der jaren heeft de sabotage plaatsgevonden op locaties van Defensie in het hele land. Het leeuwendeel van deze locaties is niet voor publiek toegankelijk omdat de gebouwen achter hekken liggen en bewakers aan de poort hebben staan. Desondanks kon het gebeuren dat personeelsleden die op deze plekken in hun auto stapten of op de motor klommen volgens de marechaussee een rammelend of tikkend geluid hoorden en nadat ze waren gestopt zagen dat een of meer bouten waren losgedraaid. In een aantal gevallen verloren de defensiemedewerkers zelfs een wiel.

De marechaussee roept medewerkers op voor het rijden de wielbouten te checken. Als die los zitten, moeten ze dat melden zodat vingerafdrukken afgenomen kunnen worden. De getuigenoproep houdt in dat de marechaussee hoopt op informatie van mensen die zelf slachtoffer zijn geweest van het losdraaien of die meer weten van deze praktijk. Er zijn nog geen tips binnengekomen. De marechaussee heeft nog geen idee wie dit doet. Het wordt niet uitgesloten dat het gedaan wordt door medewerkers van Defensie.

Bron: De Stentor / RTL


Eurostar vanaf 31 maart 2020

Geplaatst op: 15-11-2019

De Eurostar van Amsterdam naar Londen gaat naar verwachting vanaf 31 maart 2020 rijden. Dat bevestigt een woordvoerder van NS naar aanleiding van een bericht van Luchtvaartnieuws.nl. Het spoorbedrijf benadrukt dat de streefdatum alleen haalbaar is als er een verdrag is tussen Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Januari 2020
Eind september vertelde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid dat de streefdatum begin januari 2020 zou zijn. Om die datum te halen is er echter een verdrag nodig tussen Nederland, België, Frankrijk en Verenigd Koninkrijk. De betrokken bewindspersonen uit de vier landen hebben echter nog geen contract ondertekend.

Ondertekening verdrag nabij
De ondertekening van het verdrag is echter nabij, vertelt Philippe Mourly, operationeel directeur bij Eurostar. “De betrokken vier landen ondertekenen binnenkort het verdrag. Dat is een kwestie van dagen, misschien weken. Daarna kunnen we gaan beginnen” zegt Mourly optimistisch. Een startdatum wil Mourly nog niet noemen. “Dat zal binnenkort zijn”.

Vanaf 31 maart volledige dienstregeling
Volgens de Eurostar directeur is starten in januari nog steeds mogelijk. In het begin zullen echter niet alle treinen van Amsterdam naar Londen rijden. Dat zegt ook NS woordvoerder Hessel Koster. “Vanaf 31 maart 2020 streven we om de volledige dienstregeling naar Londen te starten”.

Samenwerking
In januari al de Eurostar naar Londen lanceren is volgens Koster niet reëel. “De treinen zijn er al, maar de samenwerking tussen de marechaussee en de UK Border Force op de Nederlandse stations is nieuw” legt Koster uit. Reizigers mogen pas in de Eurostar stappen als ze de veiligheidscontrole en paspoortcontrole hebben gepasseerd. Het Eurostar-perron is gedurende die periode niet toegankelijk voor andere reizigers. De procedures zullen eerst getest worden met reizigers, en vervolgens getest worden met een beperkte dienstregeling.

Oorzaak vertraging
Sinds april 2018 rijdt de Eurostar al wel direct van Londen naar Amsterdam. Maar vanuit Nederland is Brussel voorlopig de eindbestemming voor de Eurostar. Reden: het ontbreken van een verdrag tussen de vier landen die de trein aan doet. Ook moest er nog marechaussee nog voldoende personeel werven.

Teleurgesteld
Bij de lancering van de directe Eurostar naar Amsterdam was al duidelijk dat de directe trein naar Londen op z’n vroegst per december 2019 zou gaan rijden. NS directeur Roger van Boxtel vertelde toen aan Treinreiziger.nl dat hij enorm baalde van het uitstel. Hij hoopte er toen nog op dat het misschien toch eerder zou lukken. In plaats daarvan is de datum nog iets verder naar achter geschoven. Volgens Mourly is het lanceren van een nieuwe route complexer gebleken dan gedacht.

Geen nieuwe routes
In 2012 had Eurostar plannen om binnen enkele jaren tien nieuwe bestemmingen te lanceren. Behalve naar Nederland stonden ook treinen naar bijvoorbeeld Genève en Frankfurt op de planning. Daar is Eurostar op terug gekomen. “We willen nu ons focussen op Amsterdam” vertelt Mourly.

Bron: Treinreiziger.nl


Film 'Als het er op aankomt'

Geplaatst op: 14-11-2019

Gisteren is deze tekst en promotiefilm door de KMar op het internet geplaatst:

Wij zijn een organisatie die de samenleving beschermt. Die staat voor uw veiligheid. We controleren, rechercheren, bewaken en beveiligen. En altijd voor u. Voor Nederland. Wij zijn de Koninklijke Marechaussee.

Klik hier om de film te bekijken.


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2019

14-11-2019 Inklimmers ontdekt in IJmuiden
13-11-2019 Zes aanhoudingen voor fraude bij bedrijf op Schiphol
12-11-2019 Mensensmokkelaars brengen Moldaviërs naar Nederland
12-11-2019 Tractoren rijden naar Schiphol
12-11-2019 Aanhouding voor mensensmokkel
11-11-2019 EDPS: misdaadbestrijding moet grondrechten respecteren
11-11-2019 Hersendood en andere gedachten
09-11-2019 Code 7500
09-11-2019 Algemene Reünie
07-11-2019 Mali
06-11-2019
06-11-2019 75 jaar vrouwen bij Defensie: 'we want more'
05-11-2019 Politie, KMar en OM oefenen ‘Manhunt’ in november
05-11-2019 Marechaussee wil geen justitiemedewerkers beveiligen
04-11-2019 Kustwachtvliegtuig ondersteunt grensbewaking Frontex
03-11-2019 75 jaar vrouwen bij Defensie: 'we want more'
03-11-2019
03-11-2019
03-11-2019 Gert Veurink, de tweede man bij het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, is opgestapt.
03-11-2019 75 jaar vrouwen bij Defensie: 'we want more'
02-11-2019 'inklimmers' Hoek van Holland
02-11-2019 Nederlandse ‘IS-hond’ Conan krijgt heldenontvangst door Trump
02-11-2019 Meer dan vijftig Malinese militairen gedood bij aanval op legerbasis
02-11-2019 Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept 330 kilogram cocaïne
01-11-2019 JSF: is de duurste militaire aankoop ooit een goede deal?
01-11-2019 Smokkel verboden voorwerpen vanaf morgen strafbaar
01-11-2019 Meer migranten naar Europa in september
31-10-2019 Nationaal Psychotrauma Centrum onderzoekt Dutchbat III-veteranen
31-10-2019 ‘Strijd tegen drugsmaffia holt politie in regio uit’
31-10-2019 Museum Militaire Traditie houdt al 50 jaar stand
30-10-2019 Weekoverzicht Defensieoperaties
30-10-2019 Gesignaleerde man probeert te vluchten bij paspoortcontrole
30-10-2019 Militaire Wereldspelen voorbij (video)
30-10-2019 Tsjechië sluit zich aan bij tanker-transportinitiatief
29-10-2019 EU geeft Britten brexit-uitstel tot 31 januari
29-10-2019 Nederland en Irak zetten gesprek over berechting ISIS-strijders voort
29-10-2019 Vechten tegen staal én virtueel geweld
28-10-2019 Alsnog Koreaanseoorlogsmedaille voor marinevliegers
28-10-2019 Bergen op Zoom viert 75 jaar vrijheid
28-10-2019 Nieuwe partij drugs gevonden op marineschip Johan de Witt
28-10-2019 ‘Thuisfront-jongere’ leert op Eendracht over werk ouder
27-10-2019 Breda 75 jaar vrijheid: dit is de route van de vrijheidstocht
27-10-2019 'Iran neemt Taghi in bescherming vanwege hulp aan geheime dienst'
27-10-2019 Syriër aangehouden in Ter Apel voor vernederen dode tegenstanders
27-10-2019 ‘Straffeloos wapens inleveren moet kunnen in heel Nederland’
26-10-2019 Project invoering Nieuw Veteranentenue bij KMar stopgezet
26-10-2019 Marechaussee zoekt op Nederlands marineschip naar drugs
26-10-2019 Voor het eerst een écht EU-uniform: Frontex begint met rekrutering van Europese grensbewakers
26-10-2019 Geslaagde muzikale avond in Isala theater voor veteranen
25-10-2019 Marechaussee doet onderzoek naar gestolen auto’s
25-10-2019 Chirurgische ondersteuning voor special forces
25-10-2019 Volleyballers verrassen op Wereldspelen
25-10-2019 Eerste NH90 FMFT simulator in Nederland Den Helder
25-10-2019 Tweede Kamerleden bezoeken troepen in Afghanistan
24-10-2019 Meld zoveel mogelijk slachtoffers om mensenhandel te bestrijden
24-10-2019 Duizenden nieuwe opvangplekken nodig voor asielzoekers
24-10-2019 Aanval op drugsschuren in Oost-Nederland: zwijgzame boeren kunnen anoniem ‘klikken’
24-10-2019 Roemenen gearresteerd bij De Lutte met auto vol elektronic
23-10-2019 Weekoverzicht Defensieoperaties
23-10-2019 Defensie kan niet blijven zwijgen over burgerdoden in Irak
23-10-2019 Huzaar houdt eer ruiterploeg hoog in China (video)
23-10-2019 Defensie op het netvlies
22-10-2019 Vijfde plaats voor Benjamins op militaire wereldspelen
22-10-2019 Breed offensief tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit
21-10-2019 Ondersteuners helpen Amerikaanse eenheden Nederland door (video)
21-10-2019 Militaire Wereldspelen China van start
21-10-2019 Burgemeester waarschuwt voor valetparking: 'niet zonder risico's'
20-10-2019 Nederlandse militairen langer in Irak
19-10-2019 Gecrashte Britse bommenwerper geborgen
18-10-2019 Rutte onder vuur wegens halfslachtige reactie op inval in Syrië
17-10-2019 Turkse inval in Syrië zorgt voor 'heel vreemde' NAVO-verhouding
17-10-2019 35 taxi's in beslag genomen
16-10-2019 Weekoverzicht Defensieoperaties
16-10-2019 Militairen aangehouden voor bezit en verkoop van harddrugs
16-10-2019 Nabestaanden verdwenen scheepswrakken geïnformeerd
15-10-2019 Veteranen moeten ‘onaanvaardbaar lang’ wachten op invaliditeitspensioen
15-10-2019 Negen militairen aangehouden voor bezit harddrugs
15-10-2019 'Honderden buitenlandse IS-aanhangers ontsnapt uit Syrisch opvangkamp'
15-10-2019 Duits-Nederlandse samenwerking bij detectie radiosignalen
14-10-2019 De bekoelde relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten: 'Amerika is Amerika niet meer'
14-10-2019 Granaten duiken op in Doorwerth... 121 stuks maar liefst!
13-10-2019 Europa aarzelt over straffen Turkije (want dat kan pijn doen)
13-10-2019 Gearresteerde klimaatactivisten Amsterdam krijgen boete van 380 euro
13-10-2019 Marechaussee vindt 11 vreemdelingen in trailer Hoek van Holland
12-10-2019 Nieuw team conflictpreventie: Defensie meer dan een vuist
12-10-2019 Erdogan: Turkije stopt aanval in Noord-Syrië niet, ‘wat anderen ook zeggen’
12-10-2019 Grote Amerikaanse troepenverplaatsingen door Nederland
12-10-2019 Meerdere aanhoudingen tijdens Mobiel Toezicht Veiligheid Marechaussee
12-10-2019 Beschonken scooterrijder met openstaande boete van 20.000 euro aangehouden in Den Helder
11-10-2019 “Een Flitsende carrière”
11-10-2019 Turkse inval in Syrië: oorlog dáár zorgt ook voor spanningen hier
11-10-2019 Etherpiraten verstoppen hun apparatuur in zendmasten van telecombedrijven
11-10-2019 Bijna 3 miljoen verkeersovertredingen tweede tertiaal 2019
10-10-2019 Wat wil Nederland met zijn jihadgangers? Daar moet het kabinet ineens snel over beslissen
10-10-2019 Vertrek leverde oud-politiechef Bernard Welten 150.000 euro op
10-10-2019 Militairen goede bemiddelaars in crisissituaties
10-10-2019 Marechaussee draagt voorzitterschap FIEP over aan Marokko
09-10-2019 Weekoverzicht Defensieoperaties
09-10-2019 publieksbijeenkomst
09-10-2019 Dit deden KMar-collega’s op Prinsjesdag
09-10-2019 Marechaussees stomen Nigerezen klaar voor grenstoezicht
09-10-2019 Heldense militair ontkent cokesmokkel Curaçao
09-10-2019 Trump dreigt met 'totale vernietiging' Turkse economie bij inval Noord-Syrië
08-10-2019 Kmar Veteranendag (aanvulling foto's)
08-10-2019 Gewelddadige confrontatie lijkt niet te voorkomen: VS vertrekt uit noord-Syrië.
08-10-2019 Honderden militaire naamplaatjes uit 1940 gevonden in Schoorl
07-10-2019 Bivak tijdens Maatschappelijke Diensttijd Defensie
06-10-2019 Video: politie pakt auto’s af in Blerick
06-10-2019 Uitspraak verjaring oorlogsmisdaden kan verstrekkende gevolgen hebben
05-10-2019 Politievakbond: Ook andere diensten versterken in strijd tegen drugsmaffia
05-10-2019 Marechaussee-veteranendag verliep met regen
05-10-2019 1500 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven
04-10-2019 Korpschef Akerboom: 'Groei drugsmisdaad door politieke wispelturigheid'
04-10-2019 Nieuwe longread NIMH: de slag om de Westerschelde
04-10-2019 Nederlandse militairen zijn gewild in het buitenland, dat was weleens anders
03-10-2019 Marechaussee vindt vreemdelingen in bestelbus Hoek van Holland
03-10-2019 Politie neemt 12,8 miljoen euro in beslag, wat gebeurt met die biljetten?
03-10-2019 Twee doden bij brand in migrantenkamp op Lesbos
02-10-2019 Meerderheid Kamer wil dat boerkaverbod strenger aangepakt wordt
02-10-2019 Weekoverzicht Defensieoperaties
02-10-2019 Brandweerkorps Schiphol traint met nieuwe crashtenders op Twente Airport
01-10-2019 Welkom nieuwe SMC’er!
01-10-2019 Ongeloof, angst en de vraag: hoe verder na moord op advocaat Wiersum?
01-10-2019 Douane onderschept 450 kilo coke tussen zakken straalgrit

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!