Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Staat erkent aansprakelijkheid schade nabestaanden Srebrenica

Geplaatst op: 19-7-2019

Het kabinet aanvaardt de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak, die de nabestaanden van de slachtoffers van Srebrenica tegen de staat hadden aangespannen. De Staat erkent daarmee de aansprakelijkheid voor de geleden schade, zoals die is vastgesteld door de Hoge Raad. ,"Het is goed dat er nu duidelijkheid is gekomen", reageert minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie.

"Wij willen nogmaals ons medeleven uitspreken met de nabestaanden van de slachtoffers", zegt Bijleveld. "De genocide van Srebrenica mag nooit worden vergeten."

De Nederlandse aansprakelijkheid die de Hoge Raad heeft vastgesteld, betreft de groep mannen die op 13 juli 1995, 2 dagen na de val van de VN-enclave Srebrenica, de Nederlandse VN-compound moesten verlaten.

De mannen zijn vervolgens elders, en buiten het zicht van Dutchbat, vermoord door de Bosnisch-Servische strijdkrachten. Volgens de Hoge Raad was bij deze groep mannen sprake van onrechtmatig handelen door Dutchbat, waarvoor de Nederlandse Staat aansprakelijk is.

Internationale gemeenschap schoot tekort
Het kabinet zal de komende tijd bekijken, hoe zo goed mogelijk uitvoering te geven aan de aansprakelijkheid voor de geleden schade voor de nabestaanden, die recht doet aan de uitspraak van de Hoge Raad.

De Nederlandse regering heeft steeds gezegd dat de internationale gemeenschap is tekortgeschoten in het bieden van voldoende bescherming aan de mensen in de zogenoemde safe areas, waaronder Srebrenica. Nederland acht zich, als lid van de internationale gemeenschap, medeverantwoordelijk voor het ontstaan van de situatie, waarin de genocide van Srebrenica heeft kunnen gebeuren. Het kabinet-Kok heeft daarvoor in 2002 de politieke verantwoordelijkheid genomen door zijn ontslag aan te bieden.

Het is volgens het kabinet goed om voor ogen te houden wie de schuldigen zijn aan de genocide van Srebrenica: dat zijn de toenmalige Bosnisch-Servische strijdkrachten. Sinds 1995 is door velen, ook door Nederland, hard gewerkt aan de berechting van de schuldigen. Dat heeft onder meer geresulteerd in veroordelingen van generaal Ratko Mladic en Radovan Karadzic door het Joegoslavië-tribunaal.

Het kabinet wil benadrukken dat de militairen van Dutchbat zich in bijzonder moeilijke omstandigheden bevonden. Tijdens de uitzending naar Bosnië heeft Dutchbat 2 dodelijke slachtoffers te betreuren gehad.

Bron : defensie.nl


Aanmelden gratis SMC Nieuwsbrief

Geplaatst op: 19-7-2019

In de SMC nieuwsbrief willen we nieuws en overige informatie zo snel mogelijk onder de aandacht brengen van begunstigers en overige geïnteresseerden.

Inschrijven voor deze gratis nieuwsbrief kan via deze website.

SMC


Vakbondsbaas politie belazerde ptss’ers

Geplaatst op: 19-7-2019

DEN HAAG - De oud-voorzitter van politievakbond ANPV, Geert P., heeft zich schuldig gemaakt aan ernstige belangenverstrengeling. P. begeleidde agenten met ptss bij het indienen van claims, terwijl hij zelf in een adviescommissie zat die bepaalde of bij dienders ptss werkgerelateerd was.

Dat concludeert de korpsleiding van de politie na intern onderzoek. P., die naast vakbondsvoorzitter ook werkzaam was bij de politie, is donderdagmiddag definitief ontslagen. Het voornemen om dat te doen was vorige maand al aangekondigd.

Geert P. belazerde de kluit volgens de korpsleiding op ernstige wijze. Zo gebruikte hij academische titels zonder dat hij daartoe gerechtigd was en vervalste hij volgens de politietop zijn cv.

’Hierdoor wist hij namens de gezamenlijke vakbonden kortstondig een plek te bemachtigen in de adviescommissie ptss. De voormalig vakbondsvoorzitter heeft deskundigheid voorgewend tegenover politiecollega’s en derden die soms in een kwetsbare positie verkeerden. Daarmee heeft hij hun belangen ernstig geschaad’, aldus korpschef Erik Akerboom. P. zou zich hebben verrijkt door vervolgens met zijn eigen bedrijf de ptss’ers te begeleiden bij het indienen van een claim. P. zou 130.000 euro hebben verdiend met de ptss-claims.

Lees meer...

Bron : telegraaf.nl


Rutte bij Trump: 'Geen toezegging gedaan over militaire inzet'

Geplaatst op: 19-7-2019

Premier Rutte is op bezoek geweest bij president Trump in het Witte Huis. De twee hebben vooral over handel en veiligheid gepraat.

Trump vroeg volgens Rutte Nederland opnieuw naar inzet van Nederlandse militairen in Syrië en hulp bij het conflict in de straat van Hormuz. Volgens Rutte heeft Nederland geen toezeggingen gedaan. "Ik heb gezegd dat we die verzoeken serieus bekijken."

Volgens Rutte ging de ontmoeting met Trump vooral over het verder uitvoeren van eerder gemaakte afspraken. Ook kwam de wens van de VS om het defensiebudget te vergroten ook aan de orde.

Rutte benadrukte dat Nederland de laatste jaren al meer investeert, en nog even de tijd heeft om aan de NAVO-defensienorm te voldoen. Rutte zei verder dat Nederland bij aanschaf van defensiematerieel vaak kijkt naar Amerika "waar goede spullen vandaan komen."

Op een kort persmoment in het Oval Office eerder op de dag benadrukte de Amerikaanse president de goede economische banden tussen beide landen. Volgens hem zijn er in Amerika meer dan een miljoen banen waar Nederlanders bij betrokken zijn. Premier Rutte liet weten dat volgens hem een kwart miljoen van die banen zich in Nederland bevinden. "We'll work on that", reageerde Trump.

Lees het gehele artikel/foto's/video op de website van nos.nl

Bron : nos.nl


Douane en marechaussee jagen op drugssmokkelaars

Geplaatst op: 19-7-2019

De Douane en Koninklijke Marechaussee op Schiphol namen in 2018 906 kilo drugs in beslag die door reizigers naar Nederland werd gesmokkeld. We liepen een dag met ze mee. 'Een gemiddelde slikker heeft zo'n €50.000 aan coke in zich.'

Het is 10.10 uur als een van de eerste risicovluchten van de dag aan een slurf op Schiphol wordt aangesloten. Ruim tweehonderd passagiers uit de Antillen stromen het vliegtuig uit richting de bagagehal, maar worden vanwege de herkomst van het vliegtuig eerst omgeleid naar de douane. Zo’n twintig mannen en vrouwen in het groen staan klaar om iedere passagier te controleren op verdovende middelen.

De vlucht uit Aruba valt een beetje tegen. Het merendeel van de reizigers bestaat uit vakantiegangers, waaronder veel vrouwen en kinderen. Toch worden ze allen aan een strenge controle onderworpen. De reizigers worden een voor een door een medewerker van de douane ondervraagd. Dit is de eerste mogelijkheid om te ontdekken of iemand drugs bij zich heeft. Wat is het doel van uw reis, maakt u deze reis vaker – dat soort vragen. Daarna wordt gekeken of er andere aanwijzingen zijn om een persoon verder te controleren. Als het nodig is, wordt een passagier naar een andere ruimte geleid en vindt nadere controle plaats.

lees meer...

Bron : revu.nl


Bijwonen commando-overdracht

Geplaatst op: 18-7-2019

Dr. Hans Leijtens gaf het commando over de Koninklijke Marechaussee (KMar) in 2015 over aan mr. Harry van den Brink. Hans Leijtens komt op 2 september terug bij de KMar in de rang van luitenant-generaal. Bij die laatste commando-overdracht op het Binnenhof in Den Haag waren 25 SMC’ers (postactieven, veteranen en oud-dienstplichtigen) aanwezig.
Met Staf CKMar is overleg gevoerd om dit aantal SMC’ers ook te bereiken bij de commando-overdracht op maandag 2 september dit jaar. Belangstellenden kunnen naar een tribuneplaats opteren bij de SMC-veteranenvoorzitter Bert van Horen via
veteranen@marechausseecontact.nl

Let wel: er komen geen gratis NS-treinkaartjes beschikbaar. Opteren wil ook niet zeggen dat er ook een uitnodiging volgt. Dit is van diverse factoren afhankelijk. Belangstellenden dienen aan te geven hun: naam, voorletter(s), adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, registratienummer, e-mailadres en hun status (postactief, veteraan of oud-dienstplichtig). Het opgeven sluit op zondag 11 augustus 2019.

Bron : Staf CKMar/SMC


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!