Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Negentig aanhoudingen bij actie tegen mobiel banditisme

Geplaatst op: 25-5-2019

ontrolelocatie

Driebergen - De politie heeft tijdens de landelijke actie ‘Trivium’ tegen mobiel banditisme ofwel rondtrekkende criminelen, tenminste negentig aanhoudingen verricht. Daarbij zijn onder meer autodieven, maar ook winkeldieven aangehouden. Twee mannen uit Wit-Rusland die worden verdacht van meerdere winkeldiefstallen zijn in hechtenis genomen volgens de nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie (OM) die deze maand is ingegaan. Deze richtlijn biedt het OM de mogelijkheid hogere straffen te eisen tegen leden van rondreizende dadergroepen.

Van dinsdag 14 mei tot en met vrijdag 17 mei speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen, die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkel- en autodiefstal, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, maar ook de Duitse politie ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem.

Internationaal
Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid en de IND op de verblijfstatus van diverse personen. De Nederlandse politie werkte tijdens Trivium samen met politiemensen van Europol en politiemensen uit Roemenië, Litouwen, Portugal, Polen, Cyprus, Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië. In verschillende Europese landen zijn deze week vergelijkbare acties gehouden.

Tijdens de actie zijn de internationale systemen ruim duizend maal geraadpleegd. Op woensdag 15 mei lag het zwaartepunt van de actie op de Nederlands/Duitse grens. Onder de naam ‘Korridorfahndung’ is hier samengewerkt met de Duitse politie en Douane. Trivium sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Taskforce Mobiel Banditisme om Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bendes.

Nieuwe richtlijn; langer vast
Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt sinds 1 mei 2019 een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen voor bijvoorbeeld inbraken, winkeldiefstallen en zakkenrollerij als die gepleegd worden door internationaal opererende mobiele bendes. Volgens de nieuwe richtlijn eist justitie voortaan in principe alleen nog onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Mobiel banditisme moet volgens het OM beschouwd worden als ‘internationaal georganiseerde criminaliteit’.

Een voorbeeld uit de afgelopen Trivium was een zaak waarbij drie Wit-Russen door de informatieorganisatie van de politie in beeld kwamen als personen die georganiseerd winkeldiefstallen plegen. Om vervolgens die goederen weer te verhandelen. Afgelopen dinsdag is daar door één van de politieteams op gewerkt. Na een controle bleek dat ze vermoedelijk al vijf winkeldiefstallen hadden gepleegd van onder andere diverse opzettandenborstels. De verdachten (44, 49 en 51 jaar) zijn in Arnhem aangehouden en twee bleken al eerder winkeldiefstallen te hebben gepleegd. De auto die zij gebruikten is in beslag genomen voor onderzoek. Afgelopen vrijdag zijn ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Tegen twee Wit-Russen was voldoende bewijs om ze de komende weken vast te laten zitten. Ze moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor hun daden.

Autodieven
Een internationale verdachte van autodiefstal is slapend in een gestolen auto aangetroffen en is aangehouden. Verschillende andere landen bleken ook interesse in hem te hebben.

Twee vermoedelijke autodieven konden afgelopen woensdag op de A4 bij Hoofddorp worden onderschept. De auto was ook voorzien van valse kentekenplaten. Bij de actie raakten de gestolen auto en een politievoertuig beschadigd. gestolen voertuig Hoofddorp

Openstaande gevangenisstraffen
Door de internationale samenwerking is sneller informatie gedeeld. De samenwerking leverde veel interessante informatie op die weer wordt gebruikt in lopende onderzoeken. Diverse gecontroleerde personen hebben nog openstaande gevangenisstraf uit te zitten, waaronder enkele ook in hun thuisland. Een man is aangehouden die in Polen nog een vrijheidsstraf van acht jaar uit moet zitten. Hij is in afwachting van de overleveringsprocedure ingesloten.

Valse identiteitsbewijzen
Tevens zijn er meerdere personen aangehouden die vervalste rijbewijzen en identiteitsbewijzen toonden of valse namen opgaven.

Diverse strafbare feiten
Verschillende verdachten zijn aangehouden voor het vervoer van kilo’s hard- en softdrugs in al dan niet verborgen ruimtes in voertuigen, voor witwassen (in één geval meer dan 100.000 euro) en gestolen goederen. Daarnaast zijn veel openstaande boetes geïnd en verdovende middelen, geld en (vuur)wapens in beslag genomen. Ook zijn er bij de actie bijna vijftig voertuigen in beslag genomen in verband met openstaande belastingschuld, onbetaalde boetes of lopende onderzoeken.

Taskforce Mobiel Banditisme
De Taskforce Mobiel Banditisme heeft tot doel Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bendes. Dat doet zij in opdracht van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Politie, Openbaar Ministerie, Gemeente Roermond, Detailhandel Nederland, Transport en Logistiek Nederland en het Ministerie van Justitie en Veiligheid voeren samen met andere partners een integraal actieplan uit om mobiel banditisme tegen te gaan en daders aan te pakken.

Lees meer over de nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme in het gezamenlijk persbericht vanuit de Taskforce Mobiel Banditisme, bestaande uit: OM, politie, Vereniging Nederlandse Gemeenten, ministerie van Justitie en Veiligheid, Detailhandel Nederland en Transport en Logistiek Nederland: https://www.politie.nl/nieuws/2019/april/30/00-hogere-strafeisen-voor-mobiel-banditisme.html

Trivium is een actie van de Nederlandse politie die gericht is op de aanpak van zogenaamd mobiel banditisme. Elk half jaar wordt deze actie georganiseerd. Met interventies op de verkeersstromen, zowel landelijk als lokaal, worden rondtrekkende criminele groepen die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij bestreden. Mobiel banditisme hoort tot de High Impact Crimes en de aanpak daarvan heeft de hoogste prioriteit bij de politie.

Bron : politie.nl


Landelijke Veiligheidsdag in Almere zaterdag 25 mei 2019

Geplaatst op: 24-5-2019

Wil jij ook in een brandweerauto zitten, horen wat militairen doen, wat het werk van een politieagent inhoudt en nog veel meer?'

ALMERE - Op zaterdag 25 mei 2019 tussen 10.00 en 17.00 uur wordt voor de zesde keer de Landelijke Veiligheidsdag in Almere gehouden. Diverse landelijke en regionale hulpdiensten laten op een spectaculaire manier zien wat hun werk precies inhoudt en hoe zij samenwerken. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden, want ook voor kinderen is er van alles te beleven. De toegang is gratis. Het interactieve evenement wordt in Almere Centrum gehouden.

De pleinen in het centrum van Almere krijgen elk een eigen subthema passend bij het hoofdthema van dit jaar. Het hoofdthema voor dit jaar is cyberveiligheid. Wil jij ook in een brandweerauto zitten, horen wat militairen doen, wat het werk van een politieagent inhoudt en nog veel meer? Mis het niet en wees er bij op zaterdag 25 mei!

Voor meer informatie en programma klik hier.

Bron : 112barneveld.nl


Patrouilleschip onderschept ruim 1.600 kilo coke

Geplaatst op: 24-5-2019

Het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen heeft vorige week ruim 1.600 kilo cocaïne onderschept in het Caribisch gebied. Dit gebeurde samen met een Amerikaans kustwachtteam dat aan boord zit van de Groningen.

Lees meer:

Bron : defensie.nl


SMC-contactdag Badhoevedorp

Geplaatst op: 24-5-2019

Waren wij op 24 april 2019 in het PIT museum te Almere, nauwelijks een maand later op 22 mei werd door de actieve Reünievereniging Marechaussee Contact (RvMC) van SMC, alweer de derde — nu de jaarlijkse bijeenkomst Badhoevedorp — georganiseerd. 42 belangstellenden waren naar de Koningin Máximakazerne gekomen. Het moet gezegd het was er wederom goed toeven!

2019  KMK SMC 2Vanaf 13.15 uur werden de belangstellenden in de bar van het restaurant van de kazerne ontvangen met koffie/thee en een petitfour. Voorzitter RvMC, Gerrit Reloe, heette in zijn welkomstwoord iedereen  van harte welkom.

Vervolgens werd door hem Charlotte Bloemendaal – van Wijk in het zonnetje gezet vanwege haar bijdragen als KMar-functionaris/contactpersoon  aan de contactmiddagen in Badhoevedorp. Charlotte is sinds kort met flo. 

Tijdens het gezellig samenzijn dat hierna volgde waren de belangstellenden in de gelegenheid ‘onder het genot van’ elkaar verder te ontmoeten en wetenswaardigheden uit te wisselen. De stemming zat er goed in en er viel genoeg te bepraten. 

De middag werd afgesloten met het door het Paresto-personeel voorgeschotelde uitgebreide authentiek Indisch buffet ‘Semarang’. Iedereen keek er weer naar uit en liet het zich goed smaken. Na het buffet kon men nog genieten van een kopje koffie om vervolgens voldaan huiswaarts te gaan. 

Een volledige impressie van deze middag kunt u lezen in het juninummer van Marechaussee Contact.

Foto’s werden gemaakt door Cees van Ingen en Theo Evers. 

Jan Gaasbeek
Lid redactie MC


Resultaten actiedag: 16 aanhoudingen, 12.000 hennepplanten, 20 henneppanden onderzocht

Geplaatst op: 24-5-2019

Limburg - Bij de actie naar grootschalige hennepteelt in de regio Westelijke Mijnstreek heeft de politie in totaal 16 verdachten aangehouden. Daarnaast zijn er ruim 12.000 hennepplanten in beslag genomen, 24 kilo gedroogde henneptoppen en zijn 20 henneppanden bekeken. De straatwaarde van de in beslag genomen hennep is ruim 1,4 miljoen euro.

Hennepplantage in woning
De gezamenlijke partners zoals onder andere Politie, Gemeente, Openbaar Ministerie en Enexis kijken met tevredenheid terug op de actie die vandaag plaatsvond. Bij de actie vandaag werden doorzoekingen gehouden in 20 panden. In totaal zijn er 16 personen aangehouden. Onder deze verdachten zijn ook de bestuurders van het bedrijf aan de Groenstraat in Geleen. Er zijn aanhoudingen verricht in Nederland en Duitsland. In deze landen, maar ook in België, zijn doorzoekingen verricht.  

Resultaten doorzoekingen panden
Direct na de start van de doorzoekingen in de bedrijfspanden in Geleen, Luik (België) en Würselen en Alsdorf (Duitsland), vonden op verschillende plaatsen in Limburg controles op hennepkwekerijen plaats. 20 panden werden door de politie doorzocht. In 15 panden werd een hennepkwekerij aangetroffen. In al deze 15 panden was ook sprake van diefstal van stroom. In de overige 5 panden werden resten van hennep aangetroffen. In totaal zijn ruim 12.000 hennepplanten geruimd en vernietigd. Daarnaast werd in totaal ook ruim 25 kilo aan gedroogde henneptoppen gevonden. Tijdens de zoekingen werden ook een vuurwapen met munitie aangetroffen. Vooralsnog is er op dit moment op 4 panden beslag gelegd.  

Tijdens de grootschalige actie werden verder 4 auto’s en contant geld in beslag genomen. Het gaat hier om ruim 140.000 euro in totaal. Afgelopen maanden werden bij integrale controles en na meldingen van burgers al diverse hennepplantages opgerold in Limburg.

Betalingen voor 87 panden
Het bedrijf uit Geleen verrichte in de afgelopen 4 jaar betalingen voor 87 panden (o.a. energiekosten en huur). De afgelopen jaren (tot vandaag) werden reeds 36 van die panden onderzocht, en hierbij werd elke keer een hennepplantage ontdekt. Vandaag werden nog eens 20 panden bekeken, in 15 panden werd een kwekerij aangetroffen. In 5 panden lagen hennepresten. Uit onderzoek is gebleken dat het bedrijf vermoedelijk geen betrokkenheid meer heeft bij de overige 31 panden.

Aanhoudingen
In Duitsland (Würselen) werden twee 40-jarige mannen van Marokkaanse afkomst, woonachtig in België, aangehouden. Daarnaast werd daar ook een 34-jarige man uit Geleen aangehouden. Hij is van Albanese afkomst. In Geleen werd een 36-jarige vrouw aangehouden, woonachtig in België, en van Marokkaanse afkomst. De 40-jarige mannen en 36-jarige vrouw zijn de bestuurders van het bedrijf dat de spil is in het onderzoek. Deze 4 personen worden verdacht van betrokkenheid bij overtreding van de Opiumwet, meer in het bijzonder georganiseerde hennepteelt, witwassen en het gebruiken / gebruik laten maken van valse identiteitsbewijzen.

Naast deze 4 personen zijn in totaal nog 12 mensen aangehouden. Van die 12 personen zijn er 6 aangetroffen in de henneppanden, met name van Albanese afkomst. De andere 6 personen zijn aangehouden in verband met het onderzoek naar het faciliterende bedrijf.

 

Ondermijning
“Met deze grote ondermijningsactie hebben we de georganiseerde hennepteelt een klap toegebracht. Ook hebben we in dit onderzoek inzicht gekregen in de rol en werkwijze van de faciliterende rol van het Geleense bedrijf en de personen van Albanese afkomst. Samen met onze partners gaan we nu verder bekijken hoe we barrières kunnen ontwikkelen en opwerpen zodat deze vorm van ondermijnende criminaliteit een halt toegeroepen kan worden”, aldus Rob van Kan, chef Recherche Limburg.

Hoe nu verder?
Samen met andere politiediensten en- eenheden, ketenpartners zoals de gemeente Sittard-Geleen, en externe organisaties zoals het bankwezen, de IND, ISZW, energieleveranciers, RIEC en Rijksdienst voor Wegverkeer maar ook de politiek wordt verder gekeken hoe deze ondermijnende criminaliteit een halt toegeroepen kan worden. Politie en Openbaar Ministerie kunnen dit niet alleen.

Vestiging van personen met Albanese achtergrond die zich bezighouden met criminele activiteiten is niet een probleem dat alleen in Limburg speelt. Het is ook een bekend fenomeen in het westen van Nederland. Politie en Openbaar Ministerie in Limburg hopen in ieder geval dat met deze interventie de ondermijnende criminaliteit op het gebied van georganiseerde hennepteelt in Limburg, waarbij personen van Albanese afkomst betrokken zijn, een slag toegebracht is.

Bron : politie.nl


Prins Harry geeft aftrap naar Invictus Games

Geplaatst op: 23-5-2019

Nog 51 weken aftellen en dan is het zover. Den Haag wordt overspoeld door 550 (oud-)militairen - die in hun diensttijd lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt - zo’n 1.000 familieleden en vrienden, plus nog eens een dikke 1.000 vrijwilligers.

Jonge vader Prins Harry gaf vorige week de aftrap voor de 5e editie van de Invictus Games, die van 9 tot 16 mei 2020 op en rond het Zuiderpark plaats hebben. “We hebben Nederland niet alleen gekozen omdat oranje mijn favoriete kleur is, maar omdat jullie er vast een groot feest van gaan maken”, aldus de hertog van Sussex.

Lees het gehele artikel in de defensiekrant

Bron : defensiekrant


Andere nieuwsberichten:

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!