Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Fijne jaarwisseling

Geplaatst op: 31-12-2017

De Stichting Marechaussee Contact wenst u een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2018!

vuurwerk 2018


Man met mes op Schiphol verdacht van bedreiging met geweld

Geplaatst op: 31-12-2017

De 29-jarige man uit Den Haag die op 15 december dreigde met een mes op Schiphol, wordt verdacht van bedreiging met geweld. Dat laat het Openbaar Ministerie desgevraagd aan NU.nl weten.

Vertrekhal volle, M-V KMar sep17Ook wordt er onderzoek gedaan of de man verantwoordelijk is voor poging tot zware mishandeling en vernieling van goederen. Zijn voorarrest is vrijdag met negentig dagen verlengd.

De man sloeg met een hamer de ruit in van een kantoor van de Marechaussee op Schiphol. Daarop bedreigde hij de aanwezige militaire politie met een mes.

Leden van de Marechaussee schoten de man vervolgens in zijn been, waarop hij werd overmeesterd. De man is daarna aangehouden en afgevoerd naar het ziekenhuis.

De motieven van de man zijn nog steeds niet duidelijk. De Marechaussee zei eerder al dat de man vaker was opgepakt voor geweldsincidenten op de luchthaven en dat hij mogelijk verward is.

Zijn advocaat was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bron : KMar


Lage inkomenswijken Sint-Maarten meeste moeilijkheden met wederopbouw na Irma

Geplaatst op: 30-12-2017

PHILIPSBURG – “Ik geef kleding en voedsel aan de oude man die hier woont”, zegt buurtagent Arcella Leonard, terwijl ze wijst naar een verwoest huis. In de ruïne is een klein kamertje te zien, niet meer dan 6 bij 2 meter, gemaakt van triplex, zinkplaten en een laken.

Sint Maarten lage inkomens wederopbouw dec 17eonard is één van acht wijkagenten van het Sint-Maartense politiekorps. Haar wijken zijn Dutch Quarter en Belvedere. In beide wijken staan wat middenklasse woningen, maar er zijn voornamelijk lage inkomenswoningen en krottenbuurten te vinden. “De buurten die de meeste problemen hebben met het puinruimen en de wederopbouw zijn de lage inkomenswijken.”

Jamanika van het Nationale Politiekorps en wijkagent Arcella Leonard patrouilleren dagelijks in de hen toegewezen wijken. Sinds orkaan Irma het eiland in september in puin achterliet, maakt Leonard dagelijkse patrouilles door de twee wijken. Samen met zes andere wijken op Sint-Maarten zijn deze het ergst aangetast door Irma.

In het heuvelachtige gebied zijn bijna geen wegen te onderscheiden tussen de huizen. Leonard zegt dat gebrek aan infrastructuur één van de redenen is dat sommige gebieden niet opgeruimd zijn door de eerste opruimacties van de overheid. “Je kunt niet altijd gemakkelijk omhoog rijden, vooral niet met een vrachtwagen.”

Nu, vier maanden later, moeten de bewoners zelf het resterende puin opruimen. Velen kunnen het niet opbrengen om een chauffeur met een vrachtwagen te betalen om hout, zink, afval en ander puin weg te laten halen.

Wanneer Leonard haar rondes doet, delen de bewoners dagelijks dezelfde zorgen met haar: geld bij elkaar sprokkelen voor eten en uitzoeken hoe ze een nieuw dak moeten gaan betalen. “De mensen hier konden vóór Irma al heel moeilijk de eindjes aan elkaar vastknopen”, legt ze uit.

Wazige blik
Christina Hodge, die helpt met de leiding van het wijkcentrum in Dutch Quarter, deelt vergelijkbare gevoelens: “Ik zie mensen met een wazige blik in de ogen zitten in hun verwoeste woningen. Ze weten niet wat de volgende stap is.”

Op 21 december schreef de Nederlandse staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops aan de Tweede Kamer dat ‘direct gestart kan worden met de wederopbouw van Sint-Maarten, nu het eiland heeft ingestemd met het instellen van een integriteitskamer en het versterken van het grenstoezicht door de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Douane’. Er wordt 7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten ‘die snel kunnen starten en direct effect hebben voor de bevolking’, aldus Knops.

Hodge maakt zich zorgen over de komende maanden. Hoewel vele internationale en nationale organisaties helpen met giften en voedselbonnen, weet ze dat dit geen bodemloze put is. “Laten we hopen dat het wederopbouwfonds uit Nederland op de juiste manier wordt gebruikt. Dat degenen die het het meest nodig hebben geholpen worden, en niet slechts een selecte minderheid!”

Bron : caribischnetwerl.ntr.nl


Oppositie eist uitleg over problemen Afghanistanmissie

Geplaatst op: 29-12-2017

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat minister Ank Bijleveld van Defensie opheldering geeft over de mankementen in de Afghanistan-missie waaraan Nederland deelneemt. De veiligheid van de militairen loopt gevaar, berichtte deze krant eerder.

,,Onze mannen en vrouwen zetten zich elke dag in voor de veiligheid van de Afghanen'', zegt PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen. ,,Juist hun veiligheid moet dus altijd zoveel mogelijk zijn gewaarborgd. De minister heeft dus wel wat uit te leggen.''

Afghanistan nieuwe missie 2017Nederland levert tien adviseurs op een groep van honderd, die Afghaanse militairen opleiden. Er wordt slecht Engels gesproken, er zijn geen pantservoertuigen om missies buiten te poort te beveiligen en het is dubieus of medische hulp binnen het cruciale eerste uur (het zogeheten golden hour) kan worden verleend.

Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel is verrast door het verhaal in deze krant. Hij vindt dat de minister eisen kan stellen aan deelnemende NAVO-landen. ,,Bijleveld kan eisen dat er Engelssprekende militairen worden geleverd. En als er geen medische helikopterdekking is, gaan de manschappen niet van de compound af.''

Garanties
GroenLinks-Kamerleden Isabelle Diks en Bram van Ojik gaan bij andere fracties steun zoeken voor een brief waarin de minister uitlegt wat er aan de hand is en hoe ze dat denkt te verbeteren. Diks: ,,Wij willen nog deze week een brief van de minister waarin zij veiligheid garandeert.''

Haar collega Van Ojik wijst erop dat enkele maanden geleden Jeanine Hennis, de vorige minister van Defensie moest aftreden vanwege mankementen in de veiligheid van militairen. ,,Dat betekent dat kabinet en Kamer, in het belang van de uitgezonden militairen, extra alert moeten zijn op mogelijke tekortkomingen.'' Van Ojik wil extra pantservoertuigen ter plekke zodat de missie weer effectief kan zijn.

Zorgen
De twijfel van artsen over het golden hour-principe is exemplarisch voor de zorgen die er zijn over defensieSP-Kamerlid Sadet Karabulut zegt: ,,De twijfel van artsen over het golden hour-principe is exemplarisch voor de zorgen die er zijn over defensie. Die moeten heel serieus genomen worden. Doet het kabinet dat en welke gevolgen heeft dat voor de missie?''

PvdA-Kamerlid Ploumen vindt dat zij niet goed is geïnformeerd door minister Bijleveld. ,,De zaken zoals die in het artikel staan, hadden met de Kamer moeten worden gedeeld zodat we er in debat over hadden kunnen gaan. Ik wil vooral snel weten hoe het precies zit rond het golden hour, hoe effectief de missie kan zijn met onvoldoende beveiligers en hoe deze zaken binnen de NAVO worden besproken.''

Bron : ad.nl


Een dagje KMarren met...

Geplaatst op: 28-12-2017

Welke was uw favoriet? 12 collega's werkten het afgelopen jaar mee aan de rubriek 'Een dagje KMarren met...'.

Bekijk ze hier allemaal terug


Staatssecretaris op bezoek bij brigade Noord-Holland

Geplaatst op: 28-12-2017

Visser B. bij KMar dec17Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser heeft een werkbezoek gebracht aan de brigade Noord-Holland in IJmuiden. Het werkbezoek startte met een korte presentatie over de werkzaamheden van de Koninklijke Marechaussee. Daarna sprak Visser met collega's van de brigade, die een toelichting gaven op het grensbewakingsproces en de militaire politietaak.

De staatssecretaris ging ook in gesprek met de klankbordgroep CKMar. Deze klankbordgroep is in 2016 opgericht en komt een aantal keer per jaar bij elkaar om (P)CKMar bij te praten over wat er leeft onder medewerkers. De klankbordgroep, bestaande uit medewerkers in vrijwel alle rangen en vanuit alle taakvelden binnen de organisatie, was door wapenadjudant Bert van Holst uitgenodigd om met de staatssecretaris in gesprek te gaan. 

Bron : KmarMagazine


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Vierde kwartaal 2008

Derde kwartaal 2008

Tweede kwartaal 2008

Eerste kwartaal 2008

Nieuwsberichten vanaf 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!