Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Politie heeft al 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen

Geplaatst op: 31-12-2018

Dit jaar sneuvelen de records. De laatste week van het jaar – waarin meestal veel aangetroffen wordt – is daarbij nog niet eens meegerekend.

50000 kg vuurwerk dec19 450

De inbeslagname van 2.000 kilo illegaal vuurwerk in Wassenaar, eerder deze maand. Het vuurwerk lag
in een garagebox onder een appartementencomplex. Foto Michel Porro/ANP 

De politie heeft tot de laatste week van het jaar ruim 50.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in de Vuurwerkbarometer 2018, die het wekelijks bijhoudt.

Dat er in 2018 een recordhoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen zou worden, was halverwege december al duidelijk - toen werd de hoeveelheid van vorig jaar (45.000 kilo) al overschreden.

Kinderoogarts Tjeerd Faber strijdt onvermoeibaar tegen vuurwerk Soms is hij te fanatiek, maar uitgescholden wordt hij nooit

De laatste dagen heeft de politie en aantal invallen gedaan. In Rijsbergen werden drie verdachten gearresteerd die samen zo’n vijfhonderd kilo illegaal vuurwerk hadden liggen.

Waarschijnlijk loopt de hoeveelheid vuurwerk nog een stuk hoger op. Afgelopen jaren werd juist in de laatste week nog een flink aantal kilo’s vuurwerk gevonden. Het OM houdt sinds 2011 een Vuurwerkbarometer bij, waar tot 2014 ook afgekeurd consumentenvuurwerk toe werd gerekend.

Slachtoffers
Jaarlijks raken enkele honderden Nederlanders gewond bij het afsteken van vuurwerk. Ook valt gemiddeld één dode per jaar. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) beschreef vorig jaar in een rapport dat de autoriteiten er niet in slagen om de handel in illegaal vuurwerk aan banden te leggen. Om dit te verbeteren krijgt het kabinet het advies om de handel in illegaal vuurwerk Europees aan te pakken.

De OVV pleitte al voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, maar kreeg vanuit Den Haag nul op het rekest.

Bron : nrc.nl


ChristenUnie wil militairen naar Syrië

Geplaatst op: 31-12-2018

Een Nederlandse F-16, eerder dit jaar op het Nederlandse detachement in Jordanië, voor vertrek van de eerste vlucht boven Irak en Oost-Syrië, voor de internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Deze missie loopt eind deze maand af.

F-16 Jordanie dec18Nederland moet militairen naar Syrië­­ sturen nu president Donald Trump de tweeduizend Amerikaanse troepen terugtrekt, zo bepleit de ChristenUnie. De coalitiepartij wil dat Nederland het initiatief neemt voor een Europese ‘coalition of the willing’ om de enkele honderden Franse en Britse militairen die al langere tijd in Syrië zijn te helpen.

De Franse regering wil voorlopig niet weg uit Syrië. Volgens minister van defensie Florence Parly is het eerst nodig de restanten van Islamitische Staat (IS) te verslaan. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt de risico’s van een volledige westerse terugtrekking ook te groot. “We hebben samen met onze Koerdische bondgenoten op de grond veel moeite gestoken in de strijd tegen IS. Als we ons nu terugtrekken dreigen Assad of Turkije het Koerdisch gebied onder de voet te lopen. Volgens Trump neemt Turkije de strijd tegen IS dan wel over, maar dat is wensdenken. Turkije is juist een uitvalsbasis voor IS geweest.” 

Voordewind signaleert nog een ander risico. “Als de Koerden al hun militaire kracht nodig hebben om een Turkse inval af te slaan, kunnen de overgebleven delen van IS zich hergroeperen.”

Afschrikking
De risico’s van Nederlandse militaire inzet zijn vooralsnog beperkt, zo schat Voordewind in. “Er vinden nauwelijks gevechten plaats in de gebieden waar Amerikaanse militairen zitten. Het draait om afschrikking zodat Turkije de Koerden niet zomaar kan aanvallen. De Europese Unie kan die bufferrol op een soortgelijke manier als de Amerikanen met beperkte middelen vervullen.”

De afgelopen jaren zeiden Europese regeringsleiders regelmatig dat Europa meer voor de eigen veiligheid moet doen, in plaats van de Amerikanen telkens het zware werk te laten opknappen. Voordewind meent dat het tijd is de daad bij het woord te voegen. “Voor ons staan er andere belangen op het spel dan voor de Amerikanen. Als het Koerdische gebied valt, kan dat tot nieuwe vluchtelingenstromen richting Europa leiden. En als IS zich hergroepeert, ontstaat er opnieuw een aanlokkelijke bestemming voor Europese jihadgangers.”

Het afgelopen jaar was Nederland met straaljagers actief boven Syrië om IS te bombarderen, maar die missie loopt deze maand af . Zowel een verlengde missie met de F-16’s als de inzet van grondtroepen zijn voor Voordewind bespreekbaar.

Risico’s
“De Franse militairen kunnen bijstand op de grond gebruiken en er is ook een no-flyzone nodig. Nederland moet een aandeel in de operatie leveren. Welke eenheden daarvoor precies paraat zijn, kan de commandant der strijdkrachten het beste beoordelen.” Wel beaamt hij dat het niet om een symbolische inzet zou moeten gaan. Als Nederland Frankrijk en Groot-Brittannië echt wil ondersteunen, dan moet het bereid zijn risico’s te delen.

Een missie met grondtroepen ligt gevoelig in Den Haag. Tot nu toe vocht Nederland alleen vanuit de lucht in Syrië tegen IS. In Irak gaven Nederlandse militairen training en advies aan lokale eenheden. Toen CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma in 2015 met grondtroepen opvanglocaties voor vluchtelingen in het noorden van Syrië wilde inrichten, werd hij weggehoond.

Juist door nu militairen te sturen, blijven de risico’s volgens Voordewind beheersbaar. “Dan voorkomen we dat het opnieuw misgaat. Als we niets doen en IS breidt zijn gebied weer uit, dan moeten we op termijn een grotere strijd voeren.”

De ChristenUnie heeft nog een reden om te hechten aan de veiligheid van Syrisch Koerdistan. Naast soennitische Koerden wonen er minderheden, onder wie christenen. “Als Turkije met zijn islamistische­­ Syrische bondgenoten binnenvalt, is er een reële kans dat zij de min­derheden verjagen”, stelt Voordewind. “Dat hebben we als Europa begin­­ dit jaar al laten gebeuren in Afrin. Dat mogen­­ we niet nogmaals toestaan.”

Bron : trouw.nl


Hogere strafmaat rond de jaarwisseling van 2018-2019 (video)

Geplaatst op: 31-12-2018

Veel mensen zullen weer de jaarwisseling vieren. Feestverstoorders worden ook dit jaar aangepakt, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

Hogere strafmaat bij evenement. Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud en Nieuw als een evenement. Dit houdt in dat bij de beoordeling van jaarwisseling gerelateerde strafzaken een verzwaringsfactor van 75 procent geldt. Of dit uiteindelijk zal leiden tot een 75 procent hogere straf(eis) is afhankelijk van de overige omstandigheden van het delict en de verdachte. De officier van justitie houdt bij de beoordeling van een strafzaak hier altijd rekening mee, waarbij ook het onder invloed zijn van alcohol tijdens het gepleegde delict strafverzwarend werkt.

Indien er sprake is van agressie of geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer geldt daarnaast standaard bij de beoordeling van de strafzaak een verzwaringsfactor van 200 procent. Zij zorgen immers voor de veiligheid van eenieder en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Het OM zal ook forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals bijvoorbeeld mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2016R011). Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Passende afdoening. Zaken kunnen onder meer door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Personen die verdacht worden van geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving worden in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan bijvoorbeeld het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie een gevangenisstraf opleveren. De OM-parketten maken zelf bekend of er (super)snelrechtzittingen binnen hun arrondissement plaats zullen hebben.

Op de vuurwerkbarometer is te zien hoeveel verboden vuurwerk de politie vanaf 1 jan 2018  in beslag heeft genomen. De barometer wordt elke week geactualiseerd. Volgens de barometer werd tussen week 1 en week 51 van 2018: 50.629,50 kilogram vuurwerk in beslag genomen

Vuurwerk?
Vuurwerk is een klasse van laag explosieve pyrotechnische apparaten die gebruikt worden voor esthetische en amusementsdoeleinden. Het meest voorkomende gebruik van vuurwerk is als onderdeel van een vuurwerkshow, een weergave van de effecten van vuurwerkapparatuur. Ook worden er regelmatig vuurwerkwedstrijden gehouden op een aantal plaatsen.

Vuurwerk neemt vele vormen aan om de vier primaire effecten te produceren: lawaai, licht, rook en drijvend materiaal (confetti bijvoorbeeld). Ze kunnen worden ontworpen om te branden met gekleurde vlammen en vonken, waaronder rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en zilver. Beeldschermen zijn over de hele wereld gebruikelijk en vormen het middelpunt van veel culturele en religieuze vieringen. Vuurwerk wordt over het algemeen geclassificeerd als een grond- of luchtvuurwerk. In het laatste geval kunnen ze hun eigen voortstuwing leveren (skyrocket) of in de lucht worden geschoten door een mortier (luchtmantel).

Nieuwjaarsvuurwerk. Het meest voorkomende kenmerk van vuurwerk is een papieren of kartonnen buis of behuizing gevuld met brandbaar materiaal, vaak pyrotechnische sterren. Een aantal van deze buizen of kisten worden vaak gecombineerd om bij het ontsteken een grote verscheidenheid aan sprankelende vormen te maken, vaak met verschillende kleuren. Een skyrocket is een veel voorkomende vorm van vuurwerk, hoewel de eerste skyrockets werden gebruikt in de oorlogsvoering. De luchtkoker is echter de ruggengraat van de huidige commerciële luchtdisplay, en een kleinere versie voor gebruik door de consument staat bekend als de festivalbal. Dergelijke rakettechnologie is ook gebruikt voor de levering van post per raket en wordt gebruikt als voortstuwing voor de meeste modelbouwraketten.

Vuurwerk werd oorspronkelijk uitgevonden in het middeleeuwse China rond het begin van de 9de eeuw. Een van de culturele praktijken voor vuurwerk was om boze geesten te verjagen. Culturele evenementen en festiviteiten, zoals het Chinese Nieuwjaar en het Mid-Autumn Moon Festival (midherfstfestival, of Maanfeest) waren en zijn nog steeds tijden, waarin het vuurwerk is een gegarandeerd bezienswaardigheid. China is de grootste producent en exporteur van vuurwerk ter wereld. Gekleurd vuurwerk werd uitgevonden in Europa in de jaren 1830. Modern vuurwerk werd uitgevonden in het begin van de 20ste eeuw.

Bron : amstelveenweb.com


Vier arrestaties in Rotterdam om ’voorbereiden’ terreur

Geplaatst op: 31-12-2018

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft zaterdagochtend vier mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Meteen na de arrestaties doorzochten de rechercheurs onder leiding van het Openbaar Ministerie de locaties waar de aanhoudingen plaatsvonden.

Het onderzoek gaat de komende dagen door waarbij het accent ligt op nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging. De politie wil daarom op dit moment geen nadere mededelingen doen.

Onderzoek naar ’groter netwerk’
De persofficier van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dat is belast met het terreuronderzoek, bevestigt dat vier verdachten in Rotterdam zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een aanslag.

Eerder werden in Rotterdam ook al mensen opgepakt. Mogelijk gaat het om een terreurnetwerk, maar volgens het OM moet dat nu verder onderzocht worden.

Bron : telegraaf.nl


Stel uit Lelystad moet in Dronten auto én rijbewijs inleveren bij politie

Geplaatst op: 30-12-2018

Een stel uit Lelystad zal spijt hebben van het ritje dat ze vandaag naar Dronten maakten. De 39-jarige man en 36-jarige bijrijdster moesten beiden hun rijbewijs inleveren én de auto zijn ze ook kwijt wegens openstaande boetes.

De twee liepen tegen de lamp bij een alcoholcontrole die de politie rond 17.00 uur op de rotonde Zuid bij de Dronterweg hield. Een naderende auto draaide ineens op de Dronterweg en ging ervandaao.

Op de Elburgerweg wist de politie het voertuig te stoppen. Toen bleek dat beiden nog openstaande boetes hadden. Ze moesten beiden hun rijbewijs inleveren. De auto is door de politie ‘buiten gebruik gesteld'. 

Bron : destentor.nl


Politieauto bekogeld met zwaar vuurwerk, omstander geraakt

Geplaatst op: 30-12-2018

In het uitgaansgebied van Veenendaal is een politieauto bekogeld met zwaar vuurwerk. Een omstander werd daarbij geraakt.

Dat schrijft de Politie Utrecht op Twitter. Tijdens het bekogelen zaten de agenten in de auto. Een 20-jarige man uit Veenendaal is aangehouden. Hoe het met het slachtoffer gaat, is niet bekend.

Hulpverleners bekogeld
Gisteren was het ook al raak in Utrecht. Toen werden brandweermannen en agenten bij een woningbrand bekogeld met vuurwerk. Drie hulpverleners raakten daarbij gewond.

Bron : rtlnieuws.nl


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2018

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Nieuwsberichten vanaf 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!