Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Waterwerper

Geplaatst op: 10-1-2009

Met een gewicht van 24000 kilo, uitgerust met de modernste techniek en voorzien van drie waterkanonnen straalt de nieuwe waterwerper van de politie kracht en dominantie uit. Tijd voor een kennismaking.
 
Een Volvo FM vrachtwagenchassis is de basis voor de nieuwe waterwerper. Motor en versnellingsbak zijn achterin gebouwd. De zescylinder diesel is goed voor 440 PK en 2200 Nm aan koppel. De auto is voorzien van luchtvering en inschakelbare vierwielaandrijving. Middels de luchtvering kan de waterwerper waterpas worden gezet en dat geeft een beter effect bij het gebruik van de kanonnen.

waterwerper1

Door ombouwspecialist Terberg wordt op het chassis een complete carrosserie van kunstof gebouwd.
De waterwerpers worden door het ministerie van binnenlandsezaken gekocht en blijven daar ook in beheer. De wagens zijn gestationeerd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en bij het Korps Landelijke Politiediensten. Er wordt een oefenrit gemaakt onder leiding van Ron Ostendorf (commandant) en Frank de Vries (kanonnier)

Deur openen en instappen is er niet bij. De deuren zijn vergrendeld en niet van deurgrepen voorzien. Ron heeft een speciale sleutel waarmee aan bestuurderszijde de deuren worden ontgrendeld. De bestuurder en bijrijder hebben een zitpositie als in een gemiddelde moderne vrachtauto.

Zowel de bestuurder als de bijrijder beschikken over de modernste communicatie- en beeldapparatuur. waterwerper2Achter deze zitplaatsen staan op een verhoging twee stoelen voor de kanonniers. Zittend op deze stoelen kijk je over de hoofden van bestuurder en bijrijder naar buiten.

Aan de rechterarmsteun van iedere stoel is een joystick aangebracht. Met deze stick wordt één van de twee kanonnen op het dak bediend. Op de linkerarmsteun is een TFT-scherm bevestigd. Aan de bovenzijde van de loop van het kanon is een camera gemonteerd die beeld aan het TFT-scherm doorgeeft.

 Op deze wijze kan de kanonnier niet alleen met het oog richten maar ook via het TFT-scherm. De stoelen zijn gekoppeld aan het kanon daarboven op het dak en draaien met het kanon mee. Het heeft allemaal veel weg van een computerspel. De cabine is voorzien van airco en een overdruksysteem met speciale gefilterde luchttoevoer waardoor de bemanning hermetisch van de buitenwereld is afgesloten.

Op een oude rolbaan buiten de vliegbasis Soesterberg parkeert Ron de waterwerper. Frank neemt plaats in een van de kanonnierstoelen. Door een felrode knop op het dashboard in te drukken brengt Ron het voertuigwaterwerper3 in de stand "Battle mode". Het computerspelletjes gevoel wordt steeds groter.

Met enig geraas begint de motor voor de pompen te lopen, de kanonnen op het dak verheffen zich een centimeter of dertig om zich daarna met de stoelen te kalibreren. Uitgekomen op het nulpunt staat de installatie stand by voor de aanval. Frank drukt de trekker aan de joystick in. Aan de auto voel je een lichte terugslag. Met een kracht tot 35 bar wordt het water uit de loop van het kanon geperst.

 "We zijn bijna door het water heen" roept Frank. 8000 liter water is er door de kanonnen weggespoten. Bij inzet van de waterwerper betekent dit dat de wagen zich terugtrekt en gaat laden bij elke brandput of waterpaal waar de brandweer ook gebruik van maakt.

Het herladen duurt ongeveer een kwartier tot 20 minuten en bij de zowat uitpuilende elektronica in de auto klinkt er geen signaal als de tank vol is. Het water stroomt gewoon boven uit de auto als teken dat de tank vol is. Op het infoscherm van de commandant in de auto is te zien hoeveel water er in de tank zit. Hetzelfde scherm geeft de informatie van alle systemen weer.

Om groepen van mensen uit elkaar te drijven is het hoofdbestanddeel water. Dit lijkt onschuldig maar is het zeker niet. De kracht van het waterkanon is zo hoog dat je op tien meter afstand de ruiten uit een auto kan spuiten. Je moet het waterkanon zien als een wapen. Als je er voor gaat staan wordt je compleet weggeblazen.

De beste tactiek is het kanon vóór de persoon op de grond te richten. Dit schrikt nog behoorlijk af maar geeft een minimale kans op verwondingen. Met het kanon kan, wanneer zwaardere middelen nodig zijn, verf (op waterbasis) of wanneer dit ook niet helpt, traangas worden meegespoten.

Bron : IPA Nederland


Andere nieuwsberichten:

Vierde kwartaal 2018

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Vierde kwartaal 2017

Derde kwartaal 2017

Tweede kwartaal 2017

Eerste kwartaal 2017

Vierde kwartaal 2016

Derde kwartaal 2016

Tweede kwartaal 2016

Eerste kwartaal 2016

Vierde kwartaal 2015

Derde kwartaal 2015

Tweede kwartaal 2015

Eerste kwartaal 2015

Vierde kwartaal 2014

Derde kwartaal 2014

Tweede kwartaal 2014

Eerste kwartaal 2014

Vierde kwartaal 2013

Derde kwartaal 2013

Tweede kwartaal 2013

Eerste kwartaal 2013

Vierde kwartaal 2012

Derde kwartaal 2012

Tweede kwartaal 2012

Eerste kwartaal 2012

Vierde kwartaal 2011

Derde kwartaal 2011

Tweede kwartaal 2011

Eerste kwartaal 2011

Vierde kwartaal 2010

Derde kwartaal 2010

Tweede kwartaal 2010

Eerste kwartaal 2010

Vierde kwartaal 2009

Derde kwartaal 2009

Tweede kwartaal 2009

Eerste kwartaal 2009

Nieuwsberichten vanaf 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!