Terugblik op Vierdaagse

Gepubliceerd op: 27-7-2015

Afbeelding verwijderdDe 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse zit er op. In alle vroegte begonnen de eerste detachementen vrijdag aan hun laatste etappe vanaf Kamp Heumensoord. Die leidde via Nederasselt, Vianen en Cuijk naar Nijmegen. Meer dan 5.000 militairen uit zo'n 30 landen namen deel aan de wandelmars. Defensie deed met 43 detachementen meeenement.

Bij de Defensiebrug in Cuijk ontvingen de representatiefste detachementen van elk krijgsmachtdeel het vierdaagsevaantje. Een jury beoordeelde de detachementen op onder meer discipline, geoefendheid en uiterlijk voorkomen.


Schout-bij-Nacht Arie Jan de Waard overhandigde deze trofee aan de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Vorig jaar won het Korps Mariniers het vaantje, maar dat stond het direct na ontvangst af aan de Tamboers en Pijpers. De mariniers meenden dat het de muzikanten meer toekwam, omdat zij al spelend grote afstanden hadden meegelopen. De andere genomineerden bij de marine waren dit jaar de detachementen van Zr. Ms. De Zeven Provinciën en de Sea Based Support Group.
 
Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikte het vierdaagsevaantje voor de tweede achtereenvolgende keer uit aan 11 Bevoorradingscompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade. De andere genomineerden waren 20 en 30 Natres-bataljon.


Plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten generaal-majoor Emile van Duren gaf het vierdaagsevaantje aan het detachement van de Vliegbasis Woensdrecht. Deze militairen lieten die van Vliegbasis Volkel en de Groep Luchtmacht Reserve achter zich.


De Koninklijke Marechaussee was met 1 detachement vertegenwoordigd en plaatsvervangend commandant brigadegeneraal Harry van den Brink reikte dan ook hieraan het vaantje uit.


Afbeelding verwijderdOm het Limburgse Mook en het Brabantse Cuijk te verbinden, legde 105 Geniecompagnie Waterbouw traditiegetrouw een vouwbrug neer. Vandaag staken tienduizenden wandelaars de brug over naar de Limburgse oever.
De militairen kregen hun vierdaagsekruisje op militaire rustplaats Charlemagne. Daar konden zij zich opfrissen, de uniformen fatsoeneren en zich opstellen voor het defilé. Daarna restte alleen nog de laatste meters voor een heldenontvangst in het centrum. Dit jaar marcheerden eerst de detachementen van landmacht, luchtmacht en marechaussee over de Via Gladiola en daarna pas de deelnemers van de marine. Daarvoor was gekozen, omdat het Korps Mariniers dit jaar 350 jaar bestaat. Zo kregen zoveel mogelijk mariniers en veteranen de gelegenheid om aan te sluiten.


De Fanfare Nationale Reserve, het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee en de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht luisterden de intocht muzikaal op. Ook speelde het Heeresmusikkorps uit Kassel, evenals korpsen uit Canada, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Zwiterserland.


In Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan liepen 70 militairen uit verschillende landen 4 dagen lang elke dag 10 kilometer. Uiteraard liepen de militairen wel met 10 kilo bepakking. 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief