Vervolgd voor 'lekken'

Gepubliceerd op: 2-9-2015

Hij wist dat het niet mocht, maar zag er 'totaal geen kwaad in'. Ronald J. (35), wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee, gaf informatie uit de opsporingssystemen door aan zijn huisvriend Jeffrey B. (28).

Hij stond als gevolg daarvan vanochtend als verdachte in een omvangrijk drugsproces voor de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem van schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie.

'Stomverbaasd' was J. toen collega's van de Koninklijke Marechaussee zich in de vroege ochtend van 6 mei vorig jaar bij zijn woning in Culemborg meldden, zei hij vanochtend. Hij had net een medaille gehad vanwege zijn 12,5-jarig dienstverband. 'Ik dacht eerst dat ze een bloemetje kwamen brengen. Maar ze brachten iets heel anders mee.'

J. had als wachtmeester bij de afdeling grensbewaking toegang tot de geautomatiseerde systemen van de Koninklijke Marechaussee en heeft toegegeven informatie te hebben doorgespeeld aan B. De eerste keer ging het om B. zelf, die vanwege openstaande boetes wilde weten of hij veilig op vakantie kon. Daarna volgde een reeks andere namen.

Voor de rechtbank zei J. dat zijn vriend steeds op de proppen kwam met het verhaal dat het ging om mensen met wie hij op vakantie zou gaan.

Bron: Het Parool

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief