Mensensmokkelaars gaan vaak vrijuit in Nederland

Gepubliceerd op: 4-2-2017

Het lukt justitie niet om meer mensensmokkelaars in de cel te krijgen. Ondanks de grote zorgen over de smokkel van vluchtelingen en migranten, stijgt het aantal dossiers dat door gebrek aan bewijs moet worden gesloten.

Het doel is niet meer om zoveel mogelijk mensen achter de tralies te krijgen, maar om het probleem beheersbaar te houden. Toen in de zomer van 2015 tienduizenden vluchtelingen ongecontroleerd door Europa reisden, voerde het kabinet de controles aan de Nederlandse grenzen op. Nederland wilde de smokkelbendes die op een levensgevaarlijke manier vluchtelingen achterin vracht- en koelwagens naar Noord- en West-Europa vervoerden een halt toe roepen. Ook nu wordt in de haven van Hoek van Holland nog elke dag streng gecontroleerd op smokkelaars die migranten via vrachtwagens naar Engeland willen brengen.

Maar uit cijfers die deze krant bij de Raad voor de Rechtspraak heeft opgevraagd blijkt dat al die inspanningen nauwelijks leiden tot meer smokkelaars in de cel. Volgens de Raad werd er vorig jaar 42 keer een onvoorwaardelijke celstraf opgelegd in een mensensmokkelzaak, nauwelijks meer dan in voorgaande jaren. Het aantal dossiers dat door gebrek aan bewijs werd gesloten lag juist wel hoger: 114.

,,Er zijn meer grenscontroles, we lezen berichten over meer aanhoudingen en het kabinet heeft de maximumstraffen voor mensensmokkel verhoogd. Als het aantal opgelegde celstraffen dan nauwelijks stijgt, klinkt dat als een paradox", zegt Conny Rijken, hoogleraar Mensenhandel en Globalisering aan de Universiteit van Tilburg.


Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief