Vice-admiraal Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Gepubliceerd op: 25-2-2017

Vice-admiraal Rob Bauer is voorgedragen als de nieuwe Commandant der Strijdkrachten. De ministerraad deed dit vandaag op voorstel van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Bauer volgt generaal Tom Middendorp later dit jaar op als Nederlands hoogste militair.

Afbeelding verwijderdBauer is sinds september 2015 de plaatsvervanger van Middendorp. Wanneer hij het commando precies overneemt, wordt later bekendgemaakt.

De Commandant der Strijdkrachten is verantwoordelijk voor de inzet van militairen op missie. Hij heeft de dagelijkse leiding en informeert en adviseert de minister hierover. Een andere taak is de planning en uitvoering van militaire operaties. Ook is de Commandant der Strijdkrachten de belangrijkste militair adviseur van Nederlands politieke leiders.
 

Bevordering tot luitenant-admiraal
Bij benoeming wordt Bauer bevorderd tot luitenant-admiraal. Wat Middendorp hierna gaat doen, wordt later dit jaar bekend.

Breed netwerk
Als Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten is Bauer nu voorzitter van het Platform Defensie-Bedrijfsleven en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daarnaast is hij sinds begin dit jaar voorzitter van de Stuurgroep Adaptieve Krijgsmacht. Die ziet toe op een meer flexibele en duurzame samenwerking met bedrijven en organisaties zodat Defensie in de toekomst beter is voorbereid op plotselinge opdrachten en sterk wisselende taken.

Operationele ervaring
Rob Bauer (Amsterdam, 1962) begon zijn loopbaan in 1981 bij het Koninklijk Instituut voor de Marine. Hij was onder meer commandant van het luchtverdedigings-en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter (van 2005 tot 2007) en het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt (in 2010 en 2011). Eind 2006 werd hij voor 5 maanden uitgezonden voor operatie Enduring Freedom.

Bestuurservaring
In april 2011 werd Bauer souschef bij de directie Plannen bij de Defensiestaf in Den Haag die zich richt op de toekomst van Defensie. 11 maanden later werd hij directeur Plannen. Hij was daarmee verantwoordelijk voor de inrichting en samenstelling van de gehele krijgsmacht, waaronder het nieuwe Defensie Cyber Commando.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief