Oud-marechaussee-commandant Rademaker overleden

Gepubliceerd op: 17-8-2017

Oud-commandant van de Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hendrik Cornelis Rademaker is op 15 augustus 2017 op 83-jarige leeftijd overleden. Rademaker leidde het wapen van 1986 tot 1990.

Personen > H.C. Rademaker

In de periode 1980 – 1982 was hij plaatsvervangend commandant van de 2e Divisie Koninklijke Marechaussee, commandant van het district Noord-Holland en voerde tevens de bijstandseenheden van de marechaussee aan. In die jaren was Rademaker nauw betrokken bij de bestrijding van de ongeregeldheden rond de inhuldiging van Koningin Beatrix en de krakersrellen in Amsterdam.

Artillerie
De op 17 augustus 1933 in Groningen geboren Rademaker  ging in 1953 naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda en werd officier bij de Artillerie. Hij diende bij de 15e Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie. In 1963 maakte hij de overstap naar de marechaussee.

Hij volgde een cursus hogere Juridische Vorming voor KMar-officieren aan de Gemeente-Universiteit van Amsterdam. Hij diende bij verschillende brigades en ging in 1977 over naar de staf van de marechaussee als Hoofd Operationele Zaken.

Op 1 mei 1985 werd hij Chef Staf en tevens plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee. Eind december van dat jaar volgde de benoeming tot commandant van het wapen.

Rademaker was officier in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was begunstiger en jarenlang Vice-Voorzitter van het bestuur van de Stichting Marechaussee Contact. 

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief