Kamer: stevig ingrijpen bij krijgsmacht

Gepubliceerd op: 11-11-2017

Bij Defensie moet worden ingegrepen tegen de structurele mishandelingen in de organisatie. De voltallige Tweede Kamer eist een grootschalig, onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik en andere vernederingen die binnen de krijgsmacht schering en inslag lijken.

Afbeelding verwijderdMilitairen van de Luchtmobiele Brigade in actie bij een oefening. Onlangs kwamen grove misstanden bij de inwijding bij dit onderdeel aan het licht. 

Deze week had de Kamercommissie Defensie in het geheim een gesprek met slachtoffers van seksueel misbruik bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Kamerleden zijn zich daar rot geschrokken. Ze spreken van een ’structurele doofpot’ en een ’zieke organisatie’ die ’de ernst van de zaak niet inziet’.

Staatssecretaris Visser (Defensie) komt vandaag met een brief waarin ze maatregelen aankondigt naar aanleiding van de misbruikmeldingen die recent in de openbaarheid kwamen. De Kamer wil haar vast een boodschap meegeven: geen half werk.

De manier waarop Defensie misstanden en misbruik oppakt en corrigeert, werkt niet goed, vindt de Kamer. De instanties die ervoor zijn ingericht, zijn te veel verkleefd met de krijgsmacht, waar klachten over ontoelaatbaar gedrag eerder worden geschikt dan bestraft. Mogelijk worden interne toezichthouders als de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) buiten Defensie geplaatst. De Kamer is eensgezind in het oordeel dat er ingegrepen moet worden, maar de plannen ertoe vergen nog verdere uitwerking.

Onlangs brachten drie militairen naar buiten dat ze in Schaarsbergen tijdens hun ’inwijdingstijd’ slachtoffer waren van aanhoudende bedreigingen, mishandelingen, aanrandingen en anale verkrachtingen. Ook zou sprake zijn van (gedwongen) drugsgebruik en vernederingen, waarbij over hen heen werd geplast. Als ’geintje’ een doorgeladen vuurwapen op iemand richten, was evenmin ongewoon.

Defensie heeft tegen vier betrokken militairen maatregelen genomen. Zij zijn ontheven uit hun functie en met een ’negatief ambtsbericht’ overgeplaatst. Bij de Koninklijke Marechaussee loopt nog een onderzoek. De Kamer vindt dat niet genoeg. Misbruikmeldingen worden geregeld niet serieus genomen, zo leren de recente onthullingen in de Volkskrant.

Het onderzoek dat de Tweede Kamer voor ogen heeft, moet meer beslaan dan alleen seksueel misbruik. Zo bleek uit het onderzoek naar het mortierongeval in Mali dat misstanden over het negeren van veiligheidsvoorschriften niet werden gemeld of niet serieus werden genomen als ze wel werden gemeld.

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief