Minister en CDS bezoeken Nederlandse militairen Litouwen

Gepubliceerd op: 8-12-2017

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen gisteren onverwacht bezoek van minister Ank Bijleveld-Schouten en Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij troffen de troepen terwijl ze onder meer het vechten in verstedelijkt gebied trainden tijdens oefening Winter Wolf.

Afbeelding verwijderdDe minister sprak de Nederlanders toe op het Litouwse oefenterrein Pabrade: “Jullie inzet laat zien dat de NAVO solidair is. We werken met onze bondgenoten nauw samen aan de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied. Tijdens mijn 1e troepenbezoek kreeg ik een goede indruk van het belangrijke werk dat jullie doen.”

De minister en de CDS voerden persoonlijke gesprekken met Nederlandse militairen. Die gingen over de inzet in Litouwen, maar ook over het werken bij Defensie en wat dat met zich meebrengt. Bijleveld: “Ik dank jullie voor de openheid. Samen verdedigen we het NAVO-grondgebied en samen zullen we de krijgsmacht verder versterken.”

Banketstaven
De bezoekers werden ook bijgepraat over hybride dreigingen en mogelijke reacties van de NAVO hierop. Voor de militairen die de feestdagen niet thuis zijn, had de minister een paar koffers vol banketstaven meegenomen.

Iron Wolf-brigade
De Nederlanders maken in Litouwen deel uit van een NAVO-multinationale gevechtseenheid, onder leiding van Duitsland. De zogenoemde enhanced Forward Presence (eFP) bestaat naast Duitse en Nederlandse militairen ook uit bondgenoten uit Noorwegen, België en Luxemburg. Een Kroatische eenheid lost de Noren binnenkort af en een Franse eenheid versterkt de eFP in Litouwen verder. 

Het Nederlandse detachement oefent veel met de Litouwers en is gekoppeld aan de Litouwse Iron Wolf-brigade.

Van Boxer naar CV90
Op dit moment is 13 Lichte Brigade de hofleverancier van de Nederlandse bijdrage. Een pantserinfanteriecompagnie vormt de kern. In januari neemt 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte deze rol over. Daarmee worden ook de Nederlandse Boxer-wielvoertuigen ingeruild voor CV90-rupsvoertuigen.

Nederlandse bijdrage
Nederland levert sinds een jaar meer dan 250 militairen aan de eFP. De NAVO plaatste als reactie op de houding van Rusland (gevechts)eenheden in de 3 Baltische Staten en Polen. Dit ter versterking van de collectieve verdedigingstaak en om de onderlinge verbondenheid van de alliantie te tonen.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief