Politie neemt illegaal vuurwerk in beslag

Gepubliceerd op: 1-1-2018

's-Hertogenbosch - De politie heeft de afgelopen dagen op verschillende locaties illegaal vuurwerk in beslag genomen. Op vier adressen (twee in ’s-Hertogenbosch, een in Nuland en een in Rosmalen), waar postpakketten met vuurwerk werden afgeleverd, werd door ons een controle gehouden. Daarbij werd illegaal vuurwerk aangetroffen waaronder cobra’s, nitraten, rookbommen en cakeboxen.

Afbeelding verwijderdHet vuurwerk is in beslag genomen en wordt vernietigd. Een speciaal beveiligingsbedrijf heeft een gedeelte van het vuurwerk opgehaald en brengt het naar een landelijke opslagplek. De kosten hiervan worden later verhaald op de verdachten. We doen onderzoek naar het illegale vuurwerk. Er zijn nog geen verdachten aangehouden op dit moment, maar degene die het vuurwerk hebben besteld worden op een later moment door ons gehoord.

Vuurwerk in postpakketten
Dit jaar wordt er speciaal aandacht besteed aan illegaal vuurwerk dat via internet wordt besteld en via postpakketten wordt afgeleverd. De politie onderschept in samenwerking met postbedrijven dergelijke pakketten en de besteller kan rekenen op een proces-verbaal.

Hoge straffen
Wat gebeurt er als je illegaal vuurwerk hebt of afsteekt? Omdat illegaal vuurwerk gevaarlijk is en zware schade kan aanrichten, zijn de straffen hoog. Het kan je naast een flinke geldboete een gevangenisstraf én een strafblad opleveren. Leon legt er meer over uit in deze video: https://vimeo.com/245887925

Levensgevaarlijk
Illegaal zwaar vuurwerk is levensgevaarlijk voor inwoners, hulpdiensten en de politie. Uit onderzoek blijkt dat illegaal vuurwerk in veel gevallen zo krachtig is, dat die te vergelijken is met de kracht van een aanvalsgranaat. Illegaal vuurwerk veroorzaakt elk jaar ernstige brandschade en veel ongelukken. Het vervoer over de weg en de opslag ervan in de woonomgeving creëert grote veiligheidsrisico's. Bovendien zien we dat er elk jaar geweldsincidenten tegen politiemensen plaatsvinden, waarbij vuurwerk een rol speelt. Criminelen verdienen grof geld met de handel in illegaal vuurwerk. Politie en OM spannen zich om al deze redenen onverminderd in om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden. Voor de handel in illegaal vuurwerk worden door het Openbaar Ministerie zware straffen geëist. Afhankelijk van de zwaarte van de overtreding variërend van een fikse boete tot een gevangenisstraf.

Bron : politie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief