Nederland is dit jaar tijdelijk lid van Veiligheidsraad

Gepubliceerd op: 1-1-2018

Voor de zesde keer sinds 1946 is Nederland tijdelijk lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Nederland neemt het stokje over van Italië. 

Afbeelding verwijderd

De Veiligheidsraad is het belangrijkste orgaan van de VN op het gebied van vrede en veiligheid. De raad kan onder meer sancties opleggen en vredestroepen (blauwhelmen) inzetten. De Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn permanente leden met vetorecht, de overige tien leden rouleren. 

Nederland moet het doen met één jaar in de raad. Normaal worden kandidaten voor twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van alle VN-leden, maar omdat de stemming in juni 2016 onbeslist bleef, besloten Nederland en Italië hun zetel te delen. Italië was in 2017 aan de beurt en Nederland neemt nu het stokje dus over. Het is niet gebruikelijk dat landen een tijdelijk lidmaatschap delen. In maart is Nederland een maand voorzitter van de raad.

Wantrouwen
VN-topman António Guterres kwam vlak voor kerst nog naar Den Haag om de aftrap te geven van het lidmaatschap. Hij hoopt dat Nederland kan helpen het diepe wantrouwen tussen leden van de Veiligheidsraad te overwinnen.

Minister Halbe Zijlstra van buitenlandse zaken zei bij die ontmoeting dat Nederland het komende jaar een brug wil slaan tussen Rusland en de Verenigde Staten. Washington en Moskou kunnen het nu praktisch nergens over eens worden in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, ook als het gaat om crises in landen waarin hun belangen eigenlijk niet botsen, aldus Zijlstra.

Het lidmaatschap van de Veiligheidsraad is volgens Zijlstra goed voor Nederland. “Wij zijn een internationaal georiënteerd land dat de gevolgen van buitenlandse conflicten merkt. Het is dus goed dat we kunnen meepraten over oplossingen.”

Bron : trouw.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief