Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Veel agressie in Nederlandse vliegtuigen: drie incidenten per dag

Geplaatst op: 3-1-2018

Aan boord van Nederlandse vliegtuigen gebeuren per dag ongeveer drie geweldsgerelateerde incidenten. Dit jaar waren er tot nu toe 985 van zulke voorvallen met lastige vliegtuigpassagiers, blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Vorig jaar ging het om een vergelijkbaar aantal (988), maar in 2015 waren het er veel minder: 723. Passagiers worden agressief tegen cabinepersoneel of andere passagiers. Ze schelden, schreeuwen of slaan om zich heen. In ongeveer een derde van de gevallen is alcohol in het spel.

ZIE OOK: 'Lastige reiziger veel te makkelijk aan boord': ex-piloot Siem liet man vasttapen

BSTC training ab vliegtuig mei17Luchtvaartvakbonden VNV en VNC willen dat er meer gebeurt om agressie tegen vliegtuigpersoneel aan te pakken. Het cabinepersoneel moet ingrijpen als iemand zich weer eens misdraagt. De vakbonden willen bijvoorbeeld dat Schiphol meer doet om te voorkomen dat reizigers dronken aan boord komen.

Training cabinepersoneel door KMar (afb)

'Drankje hoort erbij'
Schiphol is het daar niet mee eens. "Een drankje op het vliegveld hoort erbij", laat de luchthaven in een reactie weten. "Wij zien dat mensen hier verantwoord mee omgaan. Excessief gedrag komt niet veel voor. Dat neemt niet weg dat het bijzonder vervelend is als het gebeurt."

Overigens kan KLM dronken of overlastgevende passagiers weigeren bij de gate. Mocht het hoog in de lucht alsnog uit de hand lopen, dan is de-escaleren het credo. Dus praten, praten, praten. En als zelfs dat niet werkt, zijn er altijd tiewraps aan boord. Met die plastic banden kan een passagier worden vastgezet. Zo iemand kan bij aankomst worden overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Hij riskeert dan strafrechtelijke vervolging. Ook hanteert KLM een zwarte lijst voor passagiers die het te bont hebben gemaakt. 

Dit kan personeel doen tegen agressieve passagiers: Filmpjes gemaakt met telefoons laten soms benarde situaties zien in een vliegtuig. Personeel kan dan ingrijpen.

Bron : rtlnieuws.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2018

Tweede kwartaal 2018

Eerste kwartaal 2018

Nieuwsberichten van voor 2018

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!