Marine vangt drugs in Caribisch gebied

Gepubliceerd op: 4-1-2018

Marineschip Zr. Ms. Van Speijk heeft op oudejaarsdag 1.600 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verstopt op een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip dat onderweg was naar de Dominicaanse Republiek.

Afbeelding verwijderd Afbeelding verwijderd

1) NH90-helikopter boven zeer snelle motorboot vaart naar verdacht schip. 2) De balen cocaïne.

De NH-90 boordhelikopter spotte het verdachte schip al op eerste kerstdag. De Van Speijk schaduwde het schip vervolgens gedurende de nacht. Met snelle motorboten (RHIB's) van het marinefregat ging in de ochtend een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht aan boord van het vaartuig.

Aan de kettingEen eerste zoekslag van dit zogenoemde Law Enforcement Detachement (LEDET) leverde niets op. In overleg met de autoriteiten is besloten het schip in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek aan de ketting te leggen en verder te doorzoeken. Het LEDET ontdekte de balen uiteindelijk in een ruimte tussen de brandstoftanks. Het schip, de drugs en opvarenden zijn overgedragen aan de Dominicaanse Republiek.

Het was de 2e drugsvangst binnen 2 weken. Eerder hield de Van Speijk een go-fast aan met 550 kilo cocaïne aan boord. Het fregat vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch gebied. De belangrijkste taken zijn het verlenen van orkaannoodhulp en het uitvoeren van counterdrugsoperaties.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief