Verlangen. Vrijheid. Kameraadschap. Een ontmoeting met veteranen.

Gepubliceerd op: 18-1-2018

Arnhem, 18 januari 2018
Opening expositie 24 januari 2018

Verlangen. Vrijheid. Kameraadschap. Een ontmoeting met veteranen.

Veteranen staan centraal in de tentoonstelling ‘Verlangen. Vrijheid. Kameraadschap. Een ontmoeting met veteranen’, die vanaf 25 januari 2018 in museum Bronbeek open is voor bezoekers.

Afbeelding verwijderd

Ervaringen van veteranen
Aan de hand van de universele thema’s verlangen, vrijheid en kameraadschap geeft de expositie een indruk van de ervaringen van veteranen en hoe ze daarop terugkijken. In het bijzonder is er aandacht voor de tegenwoordige bewoners van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen Bronbeek en hoe zij het wonen op Bronbeek beleven. De expositie kwam tot stand in een nauwe samenwerking van Museum Bronbeek met het Veteraneninstituut en de Stichting Veteranenkunst. Zij willen zo bij een breed publiek empathie en waardering voor veteranen bevorderen. In de tentoonstelling worden onder meer 15 veteranen geportretteerd in foto’s, interviewfragmenten en levensbeschrijvingen. Verder omvat zij circa 35 schilderijen en ruimtelijk werk, gemaakt door veteranen; twee installaties staan buiten op het landgoed.

 

Aanleiding
Voor de expositie zijn meerdere aanleidingen. Het tehuis Bronbeek viert in 2018 dat het 155 jaar het ‘Home of the Veterans’ is. De Stichting Veteranenkunst beleefde onlangs haar tweede lustrum. En tenslotte worden in deze expositie voor het eerst de resultaten van het Veteranen Interview Project Bronbeek van het Veteraneninstituut aan het publiek gepresenteerd.

Veteranenkunst
De Stichting Veteranenkunst werd opgericht door Iety Zonneveld, echtgenote van een Bosnië-veteraan, en exposeert sinds 2007 kunstwerken die gemaakt zijn door Nederlandse veteranen. Door kunst te maken kan een veteraan zijn herinneringen aan en zijn ervaringen tijdens oorlogen en VN-missies vaak makkelijker verwerken. Stichting Veteranenkunst biedt de veteraankunstenaar een platform en zet deze kunst in als middel om erkenning en waardering voor veteranen te genereren en een brug te slaan tussen de maatschappij en de verschillende generaties veteranen, ook onderling. Zij doet dat door deze kunstwerken op verschillende locaties te exposeren en zo een breed publiek kennis te laten maken met deze kunst en de onderliggende verhalen. De veteranen blijken dankzij hun kunst het gesprek aan te kunnen gaan met een groter publiek en aldus de erkenning en waardering ook zelf te kunnen ervaren.

Veteraneninstituut
Het Veteraneninstituut is uitvoerder van een belangrijk deel van het Nederlandse veteranenbeleid. Het biedt toegang tot zorg voor en dienstverlening aan Nederlandse veteranen en hun gezinsleden. Daarnaast speelt het Veteraneninstituut een belangrijke rol in het uitdragen en stimuleren van maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Ook verwerft en verspreidt het kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert het wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

Veteranen Interviewproject Bronbeek
De interviewfragmenten in de expositie zijn afkomstig uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen. Het Veteraneninstituut beheert daarin een verzameling interviews met ruim 600 veteranen, die vertellen over hun inzet in oorlog en vredesmissies; de database omvat tevens hun gegevens over hun militaire opleiding, uitzending, rang, functie en legering. De collectie geeft inzicht in de beleving, sociale verhoudingen en dagelijkse praktijk van een militair voor, tijdens en na een militaire missie of operatie. De persoonlijke mondelinge verhalen geven vaak een ander beeld van de ervaringen van militairen tijdens hun uitzending dan wat op papier of film is vastgelegd. Het Veteraneninstituut werkt continu aan uitbreiding van deze collectie historische bronnen. In een structurele samenwerking met Bronbeek betrekt het Veteraneninstituut ook de veteranen van tehuis Bronbeek in dit onderzoek. De resultaten van dit Veteranen Interview Project Bronbeek worden in deze expositie voor het eerst gepresenteerd.

De afbeeldingen in affiche:
l. De Soldaat Cees Leenhouts
r. Eduard Jacob foto VI William Moore

De expositie is te zien van 25 januari t/m 1 juli 2018.

Adres: Museum Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem

Bron : min. van defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief