Eén jaar eFP: minister bij militairen in Litouwen

Gepubliceerd op: 6-2-2018

"Het is belangrijk om onze vriendschap nog eens te bevestigen door elkaar te helpen als dat nodig is. Voor mij is deze NAVO-missie het bewijs én de bevestiging van onze vriendschap. Het vertoon van eenheid en kracht in deze missie verstevigt onze band alleen maar."

Afbeelding verwijderdDat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag tijdens haar bezoek aan de Nederlandse eenheden in Litouwen. Daar was zij ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de enhanced Forward Presence (eFP) in het Baltische land.

Multinationale bataljons
Sinds maart 2017 levert Nederland tussen de 250 en 300 militairen voor de NAVO-battle group onder Duitse leiding. De Nederlandse militairen zijn hoofdzakelijk afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade.

De militaire versterking aan de Europese oostgrens van het NAVO-gebied telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. 18 landen leveren wisselend troepen. Alles bij elkaar gaat het om meer dan 7.400 militairen.

Teken van eenheid
Het is "de grootste militaire versterking van de NAVO-verdediging in een generatie", aldus Bijleveld. "Deze missie en uw aanwezigheid hier is een teken van de eenheid van de NAVO. Het is een teken van solidariteit met de bevolking van Litouwen, Estland, Letland en Polen. Het is tevens een boodschap van alle NAVO-lidstaten aan de rest van de wereld. Het onderstreept onze toewijding aan vrede en eenheid."

De aanwezigheid van Nederlandse troepen wordt hoog gewaardeerd, volgens Bijleveld. "Dat merken de militairen hier dagelijks. De inwoners van Litouwen zijn heel blij dat we er zijn. De Russische grens is 20 kilometer verderop. De mensen voelen de dreiging. Dat we laten zien dat we er zijn is heel belangrijk voor de bevolking."

Gesprekken met militairen
Minister Bijleveld arriveerde gisteren in Litouwen voor een tweedaags bezoek. Na een ontmoeting met de Litouwse president Dalia Grybauskaite, woonde zij in Rukla een korte ceremonie en commando-overdracht bij. Daar was zij samen met het Duitse parlementslid Markus Grübel, de Kroatische staatssecretaris van Defensie Damir Krsticevic en plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Rose Gottemoeler. Ook sprak zij uitgebreid met de Nederlandse militairen die in Litouwen werken.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief