Vijf vragen over Sint-Eustatius?

Gepubliceerd op: 6-2-2018

Afbeelding verwijderd1. Wat is er aan de hand met Sint-Eustatius?

Het Nederlandse kabinet wil een bijzonder rigoureuze stap nemen door tijdelijk de macht op het eiland over te nemen. Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) doet dat omdat een onderzoekscommissie bevestigt dat wetten aan de laars worden gelapt en er sprake is van financieel wanbeheer. Eerdere, mildere ingrepen hielpen niet.

2. Wat heeft Nederland ermee te maken?

Sint-Eustatius is onderdeel van ons koninkrijk. Op het eiland heerst het idee dat Nederland zich te veel met Sint-Eustatius bemoeit. Een deel van de eilanders wil meer onafhankelijkheid, maar het eigen bestuur - de eilandraad - maakt er een zooitje van.

3. Wat was de druppel?

Een politicus die steeds olie op het vuur gooit is Clyde van Putten, leider van de grootste coalitiepartij op Sint-Eustatius. Nadat orkaan Irma over buureiland Sint Maarten raasde en Nederlandse mariniers te hulp schoten, presteerde hij het om te zeggen dat als er militairen op zijn eiland kwamen ze vermoord en verbrand zouden worden.

4. Heeft Nederland schone handen?

Nee. Uit het rapport van de commissie van wijzen blijkt dat Nederland het eiland te weinig serieus heeft genomen, er was desinteresse. De infrastructuur op het eiland is ernstig verwaarloosd, iets waarvoor ons land verantwoordelijk is.

5. En nu?

De hamvraag is hoe de bevolking op de drastische ingreep gaat reageren. Knops gaat ervan uit dat er verzet komt vanuit de partijen, maar hoopt op begrip van de eilandbewoners. „We doen het juist voor hun.” Een nog aan te wijzen regeringscommissaris gaat de aan de kant geschoven eilandraad en waarnemend gezaghebber Julian Woodley vervangen. Bewoners zullen een maatschappelijke adviesraad gaan vormen.

Tekst : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief