Postuum Mobilisatie-Oorlogskruis voor KNIL-militairen

Gepubliceerd op: 10-2-2018

Ere wie ere toekomt, aldus Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hans van Griensven. Hij reikte gisteren op de Zwaluwenberg postuum zes Mobilisatie-Oorlogskruisen uit aan nabestaanden van militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL).

Afbeelding verwijderd"Zes mensen die door de loop van de geschiedenis nooit erkenning en waardering hebben gekregen voor hun rol in die geschiedenis. Vandaag zijn wij bij elkaar om dat recht te zetten. Om na al die jaren alsnog erkenning en waardering te tonen", zei Van Griensven (afb)

Landstorm en Stadswachten
De KNIL-militairen boden gewapend verzet tegen de oprukkende Japanse militairen in de buurt van het dorp Porsea in Midden-Sumatra. Ze namen deel aan gevechten die tussen 12 en 26 maart 1942 op Sumatra plaatsvonden. Dat is nadat de rest van Nederlands-Indië had gecapituleerd.

Het gaat om kanonnier Gerrit van Gerrevink, soldaat Cornelis Eikens, soldaat Bernard Rinz Agerbeek, sergeant Rinz Louis Agerbeek, sergeant Carel Christiaan Johan van Braningen en soldaat Georg Joseph Alexander Bickel. De gesneuvelden maakten deel uit van de Landstorm, de Stadswachten en de militie.

De Landstorm werd voor de Tweede Wereldoorlog opgericht om het KNIL te versterken. Die bestond uit mannen die te oud waren voor de reguliere eenheden. Ze konden in geval van nood toch worden opgeroepen, meestal voor de territoriale verdediging. Tenslotte werden de Stadswachten en Landwachten gevormd. Die bestonden uit mannen die niet in aanmerking kwamen voor de reguliere eenheden of de Landstorm, maar zich vrijwillig meldden om bijna letterlijk hun eigen huis en haard te beschermen als laatste verdedigingslinie.

Onrecht aangedaan
"Het tonen van erkenning en waardering voor onze veteranen is niet altijd vanzelfsprekend geweest", zei Van Griensven. "In het verleden is dat té vaak achterwege gebleven. Wat daarvoor ook de reden mag zijn geweest, door die erkenning en waardering niet te tonen hebben we onrecht gedaan aan mensen die vaak alles hebben gegeven om hun samenleving te dienen. Om te beschermen wat hen dierbaar was."

Nederland toont zijn erkenning en waardering door "hun namen te noemen, door hun verhalen te vertellen, en door aan hun nabestaanden voor ieder van hen het Mobilisatie Oorlogskruis uit te reiken. Voor de loyaliteit en trouw waarmee zij de overheid en de samenleving hebben gediend onder de moeilijkste omstandigheden."

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief